logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyświetlacz 128x64 - jak usunąć śmieci z ekranu w Bascom?

perzu 08 Lip 2013 12:15 1470 7
REKLAMA
  • #1 12498971
    perzu
    Poziom 11  
    Witam

mam problem ze lcd graficznym opiszę objawy
    1. po zaprogramowaniu wyświetlacza widać śmieci na ekranie jednakże w tle tych
    śmieci widać działający program
    2. wgranie programu z rozszerzeniem hex (w tym wypadku oscyloskopu) powduje
    prawidłowe działanie układu (bez śmieci)

mam więc pytanie Co trzeba napisać w bascomie aby na przykład zobaczyć linie
    o dł. 100pixeli.

Mam zdefiniowany port d na dane i port b na sterowanie
    wygląda to tak jakby lcd wyświetlał mój program w tle pozostałości z
    poprzedniego programu

Proszę o radę bo mi już brak pomysłów
  • REKLAMA
  • #2 12499088
    pawel-jwe
    Poziom 30  
    Ocena: 273
    perzu napisał:
    2. wgranie programu z rozszerzeniem hex (w tym wypadku oscyloskopu) powduje
    prawidłowe działanie układu (bez śmieci)

Rozumiem że jest to gotowiec od kogoś (albo z internetu). Jeśli tak to ewidentnie masz błędy w swoim kodzie. Generalnie polecał bym Ci zrobić samemu funkcje do obsługi LCD wtedy masz pewność że wszystko jest tak jak trzeba.
    Ewentualnie jeśli masz dostęp do kodu tego programu który działa prawidłowo to podejrzyj obsługę LCD i będziesz wiedział czego Ci brakuje.
  • REKLAMA
  • #3 12499154
    perzu
    Poziom 11  
    witam

Kodu tego softu nie mam
    Właśnie oczekuję jakichś sugestii odnośnie mojego kodu , błędów składniowych nie ma bo kompilacja przechodzi poprawnie, konfiguracja lcd też wygląda dobrze ,gdyż program się jednak wykonuje , tylko te śmieci
  • REKLAMA
  • #4 12499177
    pawel-jwe
    Poziom 30  
    Ocena: 273
    Może przed kolejnymi "aktualizacjami" wyświetlanych informacji trzeba wyzerować/wyczyścić cały LCD.
  • #5 12499199
    Kujoo
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    A jaki to typ wyświetlacza? I jak przeprowadzasz konfigurację?
  • #6 12499786
    perzu
    Poziom 11  
    1 cls nie dzała
    2.Wyświetlacz 128x64 ABG128064A05 - FIW - R -01

Konfiguracja LCD zgodna ze schematem

$regfile = "m32def.dat"
    $crystal = 11059200
    $baud = 115200
    $hwstack = 32
    $swstack = 10
    $framesize = 40

$lib "glcdKS108.lbx"

Waitms 200

Config Graphlcd = 128 * 64sed , Dataport = Portd , Controlport = Portb , Ce = 5 , Ce2 = 4 , Cd = 0 , Rd = 4 , Reset = 3 , Enable = 2
  • #7 12499822
    piotrva
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 735
    Koledzy - poproszę kawę zmieszaną z herbatą - inaczej odmawiam wróżenia. A i jeszcze szklanej kuli zamiast monitora.
    Na razie mogę wywróżyć:
    1. Ktoś napisał i "skompilował do pliku HEX" poprawnie działającą obsługę wyświetlacza, co przy założeniu, ze cały czas korzystasz z tego samego sprzętu, sugeruje poprawność podłączenia.
    2. Ty masz coś nie tak w programie, którego nie dane jest na poznać, ale powróżę dalej i sugerowałbym przyjrzenie się tym deklaracją:
    perzu napisał:
    $hwstack = 32
    $swstack = 10
    $framesize = 40
  • REKLAMA
  • #8 12499894
    Kujoo
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Korzystasz z gotowej biblioteki do obsługi tego wyświetlacza jak mniemam. Po obejrzeniu specyfikacji tego wyświetlacza, sugerowałbym ci samodzielne napisanie obsługi. Sam kiedyś miałem niemało problemów z gotowymi bibliotekami do podobnych wyświetlaczy, dopóki nie przeczytałem dokładnej specyfikacji i opisu wyświetlacza od deski do deski. Napisałem sam obsługę i od tamtej pory zawsze tak robię. Nie ufam tym gotowym bibliotekom.
    @Edit:
    A tutaj opis sterowania tym wyświetlaczem:
    http://www.kamami.pl/dl/ks0108.pdf od strony 17 do 23 sposoby komunikacji i sterowania. Ale nie zaszkodzi jak całość sobie przeczytasz, może coś ci się rozjaśni.
    Moja sugestia to w czasie inicjalizacji wyświetlacza, wyczyszczenie (czyt. wpisanie 0x00) całej pamięci ram sterownika.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z wyświetlaczem LCD 128x64, który wyświetla "śmieci" na ekranie, mimo że program działa w tle. Po wgraniu programu w formacie HEX (oscyloskopu) wyświetlacz działa poprawnie. Użytkownik prosi o pomoc w napisaniu kodu w Bascomie, aby wyświetlić linię o długości 100 pikseli. Odpowiedzi sugerują, aby sprawdzić błędy w kodzie, wyczyścić pamięć LCD przed aktualizacjami oraz rozważyć samodzielne napisanie funkcji do obsługi wyświetlacza, zamiast korzystać z gotowych bibliotek. Wskazówki dotyczą także inicjalizacji wyświetlacza i wyczyszczenia pamięci RAM sterownika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA