logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus x73s - Zawiesza się podczas uruchamiana Win 7

bankos89 09 Lip 2013 05:01 2091 8
REKLAMA
  • #1 12501896
    bankos89
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Problem jest następujący: System odpala się do momentu loga z podpisem "trwa uruchamianie systemu" następnie po jakimś czasie się restartuje i staje na ekranie ponownego uruchomienia po błędzie. Nie można go uruchomić ani w trybie awaryjnym ani z płyty. Narzędzie naprawy systemu po błędzie odpala komputer do czarnego ekranu z kursorem. Czy ktoś może miał taki przypadek??

Dodano po 8 [minuty]:

W przypadku próby odpalenia z płyty win 7 system ładuje pliki>starting system>zawiesza się na czarnym ekranie
  • REKLAMA
  • #2 12501926
    sebweb
    Poziom 20  
    Ocena: 23
    Jakiego Windows -a 7 próbujesz zainstalować, Asus dla tego modelu supportuje jedynie wersje 64 bitowe. I taki powinien być Twój wybór.
    Jak skonfigurowany jest tryb pracy kontrolera dysku twardego? - Zakładka "Advanced" -> SATA Configuration.
    Czy włączona jest opcja remapowania pamięci RAM powyżej 4GB? - powinna być w zakładce "Chipset".
    Jaką kompilację (data wydania) Windows 7 próbujesz zainstalować?

MfG
  • #3 12504310
    bankos89
    Poziom 10  
    Na laptopie domyślnie był system home premium x64 i właśnie taki chciałem odpalić. W biosie raczej wszystkie ustawienia są dobrze gdyż zrobiłem aktualizację.
  • REKLAMA
  • #4 12504320
    michal7778
    Poziom 29  
    Ocena: 66
    Wykonaj Memtest RAMu oraz za pomocą np. MHDD podaj SMART dysku twardego.
  • REKLAMA
  • #5 12504327
    sebweb
    Poziom 20  
    Ocena: 23
    Może więc wyjaśnię do czego zmierzam. Jeśli kompilacja, którą próbujesz zainstalować jest stara (starsza od tej wcześniej zainstalowanej). Nie będzie posiadała odpowiednich sterowników trybu AHCI kontrolera HDD. Gdyż w czasie kiedy była wydawana takich chipsetów jak w Twoim Asus -ie nie było jeszcze na rynku. Windows będzie więc improwizował dobierając możliwie jak najbardziej pasujący mu sterownik, który jednakże wcale NIE MUSI być w 100% odpowiedni.

MfG

ps: A post mojego przedmówcy, skłania mnie do zadania jeszcze jednego pytania. Dlaczego przeinstalowywałeś system? Cóż działo się z poprzednim, że zdecydowałeś się na tak radykalne rozwiązanie?
    Czy system instalowany był na czystej sformatowanej partycji? Czy też zwyczajnie zrobiłeś nakładkę na "starego" Windows -a?
  • #6 12504580
    bankos89
    Poziom 10  
    No więc znajomy dał mi laptopa właśnie w takim stanie jak napisałem w pierwszym poście, nie uruchamiał się zawieszał wyskakiwał komunikat, że nie można uruchomić komputera po błędzie, żadne przywracanie i kombinowanie nic nie dało więc chciałem z płyty odpalić i od nowa zainstalować wina formatując dysk. System pobrałem wczoraj ale nie wiem jaka to kompilacja. Myślę, że rozwiązałem temat przekładając dysk ze swojego laptopa. Podmieniając dyski laptop uszkodzony uruchomił się bez problemu, mój laptop który nie sprawia żadnych kłopotów nie uruchomił się w ogóle. Śmiem twierdzić, że uszkodził się dysk.
  • #7 12504611
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1731
    bankos89 napisał:
    System pobrałem wczoraj ale nie wiem jaka to kompilacja.

Spróbuj instalować oryginalny system i gdy z nim będziesz miał problemy dopiero zadawaj następne pytania.
  • REKLAMA
  • #8 12504617
    bankos89
    Poziom 10  
    Jutro jeszcze sprawdzę programem zaproponowanym przez Michała
  • #9 12508899
    bankos89
    Poziom 10  
    Nie usunąłem systemu bo było to niemożliwe, więc nie jest tak źle. Dziękuje za narzędzia testowe. Na pewno w przyszłości się przydadzą. Komputer jest jeszcze na gwarancji więc niepotrzebnie kombinowałem. Temat zamykam, jeszcze raz dziękuje za poświęcony czas.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem Asus x73s, który zawiesza się podczas uruchamiania systemu Windows 7, nie przechodząc do trybu awaryjnego ani nie bootując z płyty. W odpowiedziach zasugerowano, aby upewnić się, że używana jest 64-bitowa wersja Windows 7, sprawdzić konfigurację kontrolera SATA w BIOSie oraz wykonać testy pamięci RAM i dysku twardego. Użytkownik odkrył, że problem mógł być spowodowany uszkodzeniem dysku twardego, co potwierdziło podmiana dysków z innego laptopa. Zasugerowano również instalację oryginalnej wersji systemu operacyjnego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA