logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić mechanizm w VCR Philips VR485 po zablokowaniu kasety?

wowerman 06 Mar 2005 09:59 1493 7
REKLAMA
  • #1 1290839
    wowerman
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    Witam. Sprawa jest taka.
    Ostatnio kupiłem kasete chrześniakowi. Na złośc zablokowała się w vcr brata. Jest to w miare nowy sprzecik - Philips VR485. Niestety nigdzie nie mogę znaleść rysunków ustawień mechanizmu. Nie zabieram sie za rozbieranie bo może byc gorzej.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1291765
    wowerman
    Poziom 23  
    Serdeczne dzieki!!!:)
  • REKLAMA
  • #4 1301095
    wowerman
    Poziom 23  
    Witam ponownie.Porównałem kilka rysunków z aktualnymi stanami znaków na kołach i wszystkie sie pokrywają.Ustawiłem znaki na kołach wózka i nic.Po właczniu zasilania zaczyna pracowac silnik od mechanizmu.Przesuwa to duze koło ze slimakiem w prawo od znaku koło koła.Wtedy praktycznie bez uzycia siły wózek z kaseta idzie przemiescic na dół.W tym czasie nic w mechanizmie sie nie dzieje,nie rusza silnik.Wiem ze niektóre machanizmy nalezy ustawiac na znaki jesli wózek jest na dole.Czy tu tez tak jest?Co sie mogłao przesunąc w takim nowym mechanizmie?Jesli po włączeniu zasilania230v silnik rusza i staje to znaczy ze teraz dopiero mam ustawic te duze koło na znaki?
  • #5 1326840
    wowerman
    Poziom 23  
    Czy ktos taki mechanizm składał,w temacie jest opis mechanizmu.Kto będzie pomocny aby ustawić ???Nie jestem pewny co do ustyawienia głownego koła z slimakiem.W opisiue sa dwa rys.Nie wiem czy ustwic na znaki i wózek wstawić?Czy ustawic koło według rysunku, na którym nie zchodzą sie znaki .
  • REKLAMA
  • #6 1327624
    Dixi68
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Mam przed sobą taki mechanizm. Znaki na kołach znajdujących się z boku mechanizmu pokrywają się gdy taśma jest wewnątrz.

Dodano po 44 [minuty]:

Zapomiałem dodać że gdy kieszeń taśmy znajduje się na dole ale jeszcze inne elementy mechanizmu nie zmienią swojego położenia,to znak na "tym dożym kole znajduje się u góry. (na godz. 12).
  • #7 1333322
    waski5
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    proponuje ,aby nie ustawiać go na znaki tylko załatwić drugi działający i wtedy go ustawić-sam mechanizm jest dość trudny-czasochłonny do ustawienia-dla nowicjusza!!
  • #8 1333452
    wowerman
    Poziom 23  
    Dzieki.Z załatwieniem trudniej, chyba bede musiał isc do jakiegos serwisu po prosbie by pomogli. Znaki na kołach sa oki, tylko nie umiem zgrac duzego koła, tego slimaka od rolki dociskowej i tego bolca po lewej str pod duzym kołem.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zablokowanej kasety w magnetowidzie Philips VR485. Użytkownik poszukuje instrukcji i rysunków do ustawienia mechanizmu w celu odblokowania kasety bez rozbierania urządzenia. W dyskusji udostępniono link do opisu mechanizmu oraz omówiono znaczenie ustawienia znaków na kołach zębatych i wózku. Zauważono, że silnik mechanizmu uruchamia się po włączeniu zasilania, a wózek z kasetą można przesunąć bez oporu, jednak silnik nie pracuje dalej. Wskazano, że w niektórych mechanizmach ustawienie na znaki powinno odbywać się przy opuszczonym wózku, a znaki na kołach zębatych powinny się pokrywać, gdy taśma jest wewnątrz. Podkreślono trudność i czasochłonność samodzielnego ustawiania mechanizmu, sugerując ewentualne skorzystanie z serwisu lub wymianę na działający mechanizm. Problemem jest synchronizacja dużego koła ze ślimakiem, rolką dociskową oraz bolcem pod kołem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA