logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Simatic OP27 - Testowanie portu IF1B z PC/PLC bez doświadczenia w Siemens

rb11 10 Lip 2013 14:38 1707 3
  • #1 12506542
    rb11
    Poziom 9  
    Witam wszystkich!

Posiadam panel OP27, w którym prawdopodobnie port IF1B jest uszkodzony, w ramach testu chciałbym ustanowić komunikację z PC/PLC na tym porcie, ale brak mi doświadczenia w środowisku Siemensa, stąd prośba o pomoc.
    Posiadam:
    - panel OP27
    - sterownik VIPA 315-2AG12
    - kabel z adapterem MPI (z jednej strony DSUB9, z drugiej USB do PC)
    - kabel Profibusa (DSUB9-DSUB9)
    - PC z Step7 i ProToolem

Mając te 5 pozycji jak mogę zmajstrować szybki i prosty test portu IF1B? Można podpiąć OP bezpośrednio do PC z użyciem któregoś z tych 2 kabli, tak żeby dało się operować w Stepie7/ProToolu, czy też muszę użyć dodatkowo PLC? (jeśli tak, to jaka jest prawidłowy układ połączeń: PC do PLC i z PLC do OP, czy też PC do OP i z OP do PLC)

Z góry dziękuję za wszystkie rady.
  • #2 12508124
    wasek88
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    w Protoolu masz chyba test portów. Wybierasz model panelu oraz typ komunikacji np. MPI, ethernet itp.
  • #3 12512508
    ILSSystem

Specjalista Automatyk
    Ocena: 18
    Witam,
    To zależy jaki dokładnie adapter Pan posiada.
    Cytat:
    - kabel z adapterem MPI (z jednej strony DSUB9, z drugiej USB do PC)

Nie jestem pewny ale wydaje mi się, że OP27 posiada "pasywny" port komunikacyjny MPI, to znaczy, że nie ma wyprowadzonego zasilania na złącze portu. Większość adapterów USB wymaga zasilania od strony portu. Proszę o nr katalogowy adaptera, jeśli jest to np. Taki model to najlepiej wpiąć go w port i sprawdzić czy diody się zaświeca, jesli tak to znaczy, że panel ma zasilanie na złączu, jeśli nie to trzeba zasilić go zewnętrznie np przez sterownik Vipa podpiętym przez konektor z gniazdem przelotowym. Ja sprawdzam zawsze w Prosave -> OS Update ->Device Status.
    Jeśli się przedstawi to znaczy, że interfejs działa prawidłowo :)
    Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    ILS SYSTEM Sp. z o.o.
    Hoffmanowej 19, Rzeszów, 35-016 | Strona WWW: www.ilssystem.pl
  • #4 12513795
    rb11
    Poziom 9  
    Dziękuję za odpowiedzi!

W międzyczasie wykorzystałem jeszcze inną metodę. OP27 ma wbudowany hardware test (uruchamiany przytrzymaniem 3 strzałek przy włączeniu zasilania). Podłączyłem OP do VIPY, i puściłem test portu IF1, wyświetliło OK przy konkretnym IF1B.
REKLAMA