logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdemontować takie gniadko (na klik?), aby go nie uszkodzić?

eyoFhh 10 Lip 2013 19:23 13965 6
REKLAMA
  • #1 12507477
    eyoFhh
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witajcie,

Jestem absolutnym żółtodziobem jeśli chodzi o instalacje/deinstalacje gniazdek elektrycznych. Mam problem, gdyż gniazdko zostało wyrwane ze ściany no i teraz trzeba je ponownie zamontować.

Oglądałem filmiki na youtube. Na wszysktich, pierwszy krok to 'odkręcić śrubkę'. Niestety, ale moje gniazdko (lub ramka) nie ma żadnej śrubki, przynajmniej dostępnej od frontu. Dlatego mniemam, że coś trzeba podważyć, natomiast nie wiem, który dokładnie element i od której strony (lub stron naraz) podważyć.

Nie chcę na siłę próbować aby przypadkiem nie uszkodzić żadnego elementu. Czy mogę liczyć na wskazówkę?
    Załączam zdjęcia:

Z góry dziękuję,
  • REKLAMA
  • #2 12507502
    Gregory_bg
    Poziom 26  
    Ocena: 80
    Na drugim zdjęciu są takie białe ząbki w okolicy ramki metalowej, odegnij je.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 12507521
    Reprint
    Poziom 16  
    Ocena: 66
    Witam.
    Zaznaczyłem zatrzaski, to są te małe ząbki, trzeba je trochę odgiąć do wewnątrz i wcisnąć aby biała obudowa wyszła na zewnątrz, takie rzeczy trzeba robić delikatnie i po trochu wypychać z każdej strony .
  • REKLAMA
  • #4 12508165
    voytalo
    Poziom 25  
    Ocena: 130
    Dziwne te gniazdka. Ciekawe jak się do nich dobrać, gdyby nie zostały wyrwane z puszek...
  • #5 12508180
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4278
    Rozumiem, że wyrwałeś gniazdo ze ściany, aby od tyłu odgiąć "ząbki"? :please: :please: :please:

Wystarczy podważyć z każdej strony płaskim wkrętakiem kwadratowe środki gniazd (te z dziurami i kołkiem) i same wyjdą. Następnie ściągamy ramkę a potem odkręcamy śruby mocujące metalową część gniazda. Składamy w odwrotnej kolejności.
    Po co tam grzebiesz?
  • #6 12508182
    TWK
    Specjalista elektryk
    Ocena: 509
    eyoFhh napisał:
    Jestem absolutnym żółtodziobem jeśli chodzi o instalacje/deinstalacje gniazdek elektrycznych.
    Nikt z piszących nie napisał najważniejszego. Rozpocząć prace od wyłączenia zasilania obwodu, w którym są te gniazdka.
  • REKLAMA
  • #7 12508411
    eyoFhh
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Reprint napisał:
    Witam.
    Zaznaczyłem zatrzaski, to są te małe ząbki, trzeba je trochę odgiąć do wewnątrz i wcisnąć aby biała obudowa wyszła na zewnątrz, takie rzeczy trzeba robić delikatnie i po trochu wypychać z każdej strony .

Dzięki, pomogłeś mi z tymi zatrzaskami. Jednak kluczem do sedna było to, żeby nie biała - wewnętrzna część obudowy wyszła na zewnątrz, lecz cała zielona ramka. Trochę się namęczyłem zanim to zakumałem, ale ostatecznie się udało.

Dzięki!

Dodano po 45 [sekundy]:

voytalo napisał:
    Dziwne te gniazdka. Ciekawe jak się do nich dobrać, gdyby nie zostały wyrwane z puszek...

Zgadza się, dobre pytanie:)

Dodano po 1 [minuty]:

Łukasz-O napisał:
    Rozumiem, że wyrwałeś gniazdo ze ściany, aby od tyłu odgiąć "ząbki"? :please: :please: :please:

Wystarczy podważyć z każdej strony płaskim wkrętakiem kwadratowe środki gniazd (te z dziurami i kołkiem) i same wyjdą. Następnie ściągamy ramkę a potem odkręcamy śruby mocujące metalową część gniazda. Składamy w odwrotnej kolejności.
    Po co tam grzebiesz?

Nie, gniazdko zostało wyrwane niechcący przez moją dziewczynę. Ja chciałem jedynie, żeby z powrotem się tam znalazło. Twoja instrukcja jest jak najbardziej ok

Dziękuję wszystkim, pomogliście,temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące demontażu gniazdka elektrycznego, które zostało wyrwane ze ściany. W odpowiedziach zasugerowano, aby delikatnie odgiąć zatrzaski (białe ząbki) znajdujące się w okolicy ramki metalowej, co pozwoli na wysunięcie białej obudowy. Wskazano również, że należy podważyć kwadratowe środki gniazda płaskim wkrętakiem, a następnie odkręcić śruby mocujące metalową część gniazda. Podkreślono znaczenie wyłączenia zasilania przed rozpoczęciem prac. Użytkownik potwierdził, że instrukcje były pomocne i udało mu się zamontować gniazdko z powrotem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA