logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obniżyć przednie zawieszenie w Fiacie 126p bez dużych kosztów?

eldo85 06 Mar 2005 18:36 14387 5
REKLAMA
  • #1 1292389
    eldo85
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    witam...:)
    postanowiłem lekko obniżyć "malca" modernizując zawieszenie:)
    Wszystko było by OK tylko jak skutecznie i bez wiekszych kosztów przeroboć przednie zawieszenie?
    W temacie tylnego sprawa jasna "ściąć spreżyny" jednak z przodu pojawia sie problem w postani resora, na ktorego jak patrze od razu mi mija ochota na przeróbki:)
    HELP ! ! ! w tym temacie :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1292664
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 418
    Wyciagasz resor, idziesz do kowala (lub zakladu regenerujacego resory) , rozbierasz go ,rozklepujesz kazde pioro po kolei, skladasz , wracasz do domu. Wypijasz 2 browarki, montujesz resor zpowrotem i cieszysz sie obnizonym zawieszeniem. Oczywiscie twarde amorki z przodu mile widziane.
    Druga wersja zaklada nabycie "gotowca" na gieldzie - mniej roboty ale wiekszy naklad finansowy.
    Inni znowu wrzucaja worek cementu do powiedzmy "bagaznika" i jezdza az resor sam sie rozejdzie ale tej metody nie polecam ze wzgledu na skrocenie czasu uzytkownia takiego resora.
    Nie taki diabel straszny jak go maluja.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1297329
    martinpl
    Poziom 27  
    Ocena: 36
    oprocz tego rozklepania resoru przedniego, mozna tez dorzucic jedno pioro zeby uzyskac wieksza sztywnosc i wytrzymalosc, bo klepane piora potrafia strzelic :)
  • REKLAMA
  • #4 1368441
    woytaz
    Poziom 11  
    witam!
    temat dopiero teraz zauwarzyłem wiec jeszcze dopowiem..
    njlepiej sklepac resor na 13cm+dodac pióro- to oczywiscie u kowala..
    tył sprezyny wstepnie przyciac o pół zwoja..
    załozyc resor, pojezdzic 2 tygodnie, jak sie juz ulozy to dociac sprezyny tak aby autko stało równo...bo potem głupio wyglada jak tył jest nizej a przód wyzej...

jezeli maluch nie do KJS-ów to powinno Ci to wystarczyc...

generalnie to polecam lekture
    www.126fan.pl
    kompendium wiedzy :D:D:D
  • REKLAMA
  • #6 2206087
    jarko16
    Poziom 2  
    Słuchaj ja w swoim zrobiłem przód zupełnie inaczej!! nie dodawaj dodatkowego pióra bo w malcu seryjne jest dosyć sztywne!! wyjmij jedno pióro (te najkrótsze) i je odwróć a potem skręć powinno być dopsze a co do tyłu toradził bym ci jak już ucinasz sprężyny to kupić takie gumy do usztywnienia tego wszystkiego co by kołami nadkola se nie przetrzeć odrazu zobaczysz jakim potworem jeździsz bo lepiej czuć przyśpieszenie... hehe...:) a te zakręty po łuku to już wogóle wypas na takim zawieszeniu:D a co do siedzeń przy takim zawieszeniu to bym radził kubełkowe ponieważ siła odśrodkowa jest większa :/ ale da sie wytrzymać!!!:D pozdro:D
REKLAMA