logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obniżyć resor w Fiacie 126p domowymi sposobami?

ogi18 29 Lip 2006 15:04 10097 19
REKLAMA
  • #1 2861580
    ogi18
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam no wiec mam taki problem mam maluszka i chce go z deczka obnizyc nie chhce zeby gleba byla taka przesadzona ale taka w miare delikatna! i problem pojawia sie z resorem sprezyny to wiadomo obcina sie i po sprawie a resor trzeba tak prawidlowo wyklepac ale wiadomo ze samemu to idzie sie przy tym zaj... a kowal lub firma zajmuja suie takimi pierdulkami policzy sobie napewno ze 100zł jak nic za taka przerobke resora! i slyszalem ze ponoc mozna obrocic jedno pioro i ze resor sie obnizy i wiem ze ludzie tak robia i jezdza na tym jest to pewnie niebezpieczne ale ja szybko niejezdze i nie uzywam samochoduy do sportu albo cos w tym stylu tylko jak to jest z tym piorem ktore sie to obraca itp jak ktos cos takiego robil to prodsze opisac co i jak!! slyszalem tez ze mona wyjac jakies 2 piora i wsadzic tam jedno z jakiegos samocodu ale niewiem dokladnie z jakiego i ze resor tez siadzie? tak wiec jak kts robil cos takiego z resorem lub zna inne sposoby na obnizenie go poza oddawaniem do kowala klepaniem lub wsadzaniem worka pisaku do bagaznika to bylbym wdzieczny za odpowiedzi!! pozdrawiam!!
  • REKLAMA
  • #2 2862068
    Roli
    Poziom 26  
    Ocena: 170
    Hm..... możesz zrobić tak jak ja kiedyś. Wyciągnąłem resor, rozkręciłem go i wyklepałem (wyprostowałem) poszczególne pióra. Pamiętaj tylko o tym że po takim zabiegu resor bedzie miękkszy. Częsciowo z tej sytuacji ratują Cie gazowo olejowe amortyzatory z przodu :)
  • REKLAMA
  • #3 2862461
    senso
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Po klepanie dobrze by to palnikiem podgrzac i schlodzic gwaltownie w kadzi z woda.Takie niby hartowanie wzmocni twardosc...powodzenia
  • #4 2862481
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2312
    Ja to robiłem na zimno i wyszło mi, u nas nazywa się to habrowaniem :P
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #5 2863152
    senso
    Poziom 20  
    Tyle ze na zimno material potem podczas jazdy szybciej sie odksztaci od zadanego ksztaltu,mogles go po wszystkim zahartowac -zawsze cos :P
    pozdro
  • #6 2863436
    ogi18
    Poziom 13  
    dzieki chlopaki za odpowiedzi ale klepanie raczej odpada duzo przy tym roboty juz probowalem a pozatym nigdy sie tak idealnie wlasnorecznie nie wyklepie resora zawsze bedzie krzywo stal no chyba ze sie to zrobi porzadnie i bedzie sie mialo szczescie!! a czy ktos probowal odwrac to ktores tam pioro lub jakis innych sztuczek:)??
  • #7 2867982
    gondoljerzy
    Poziom 23  
    Ocena: 67
    Inna sztuczka to np. obcięcie/obniżenie aluminiowych mocowań resoru do podłogi. Tylko najpierw sprawdź czy już w tej chwili resor nie opiera się już o gumowe poduszki na końcach.

Senso, ty nie wiesz co piszesz. Chcesz kogoś zabić? Hartowanie to tylko jedna z obróbek cieplnych jakie stosuje sie do stali sprężynowej. Potem trzeba jeszcze wykonać odpowiednie odpuszczanie. Samo hartowanie zwiększy kruchość i resor może pęknąć na n-tym wyboju.
  • #8 2870657
    ogi18
    Poziom 13  
    gondoljerzy napisał:
    Inna sztuczka to np. obcięcie/obniżenie aluminiowych mocowań resoru do podłogi. Tylko najpierw sprawdź czy już w tej chwili resor nie opiera się już o gumowe poduszki na końcach.

Senso, ty nie wiesz co piszesz. Chcesz kogoś zabić? Hartowanie to tylko jedna z obróbek cieplnych jakie stosuje sie do stali sprężynowej. Potem trzeba jeszcze wykonać odpowiednie odpuszczanie. Samo hartowanie zwiększy kruchość i resor może pęknąć na n-tym wyboju.

No wiec co do tych podkladek pod resorem to sa juz sciete jakis 1cm bo podajze tyle mozna maksymalnie je sciac!! a co do hartowania to ja przeciez nic nie pisalem ze bede hartowal albo cos w tym stylu za takie cos nie zamerzam sie brac jak sie nieznam a pozatym niewyobrazam sobie hartowac albo cos w tym stylu czegos w warunkach domowych!! ale chyba sie nic niedowiem wiecej z gory dzieki za odpowiedzi pozdrawiam!!
  • #9 2872059
    lukas313
    Poziom 14  
    Ocena: 31
    Witam
    temat klepania resora w maluchu to rzeka proponuje przejżeć te linki:
    - http://warszawa.126fan.pl
    - http://www.terytorium126p.pl
    - http://fiat-furious.prv.pl
    - http://www.porthos.prv.pl
    - http://www.ezop.civ.pl
    - http://klub.chip.pl/fiat126p
    - http://republika.pl/lizard6
    - http://www.caban.pl
    może ktoś tam udzieli ci satsfakcjonującej odpowiedzi,ja swój resor klepałem u kowala ale to stare czasy
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 2872274
    DOHC
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    ogi18 napisał:
    jest to pewnie niebezpieczne ale ja szybko niejezdze i nie uzywam samochoduy do sportu

Boże! widzisz i nie grzmisz.... :cry::cry::cry: takie podejscie mnie zalamuje :/

pozdrawiam i modl sie , przyda sie
  • #11 2872564
    senso
    Poziom 20  
    gondoljerzy przeciez to bedzie hartowane w warunkach domowych,tzn nagrzac palnikiem.Nie uzyska rownomiernego nagrzania poprzez podgrzewanie plomieniem palnika ze wzgeldu na jego dosc maly promien grzania.Nie ma dostepu do pieca wiec tylko to pozostaje.Odpuszanie by sie moze i przydalo ale czy po takim pseudo hartowaniu jest potrzeba?.Wazne zeby pozbyl sie szkodliwych naprezen powstalych podczas klepania,musi uspokoic material,wiec.To hartowanie w warunkach domowych to bedzie powierzchniowe wiec ja bym sie nie bal ze sie "zlamie" na n-tym wyboju.
  • #12 2874322
    gondoljerzy
    Poziom 23  
    Ocena: 67
    Senso, daj spokój. Jeśli nie ma dostępu do pieca to nie ma co próbować hartowania z pomocą palnika. W ten sposób można próbować zahartowac jakąś małą część i do tego MAŁO ważną ze względów bezpieczeństwa.
  • #13 2880580
    franas85
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    najlepszy, najprostrzym i najtanszym sposobem jest sklepanie resora wlasnorecznie i dolozenie piora od poloneza tracka. dzieki temu resor nie jest miekki a moze i nawet troche twardszy od seryjnego a resor od tracka kupisz na zlomie za smieszna kase.
    pozdrawiam.
  • #14 2959450
    BassQ
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    ja zrobiłem podobnie jak miałem Kaszla, rozebrałem na poszczegulne piura wziełem młota i klepałem (2 coprawda złamałem :D ) sklepałełem tak żeby najwieksze piuro miało 10 cm od najwyższego do najniższego puktu a potem za koleją, na koniec dołożyłem jeszcze jedno nie klepane 2 pod wzgledem wielkości i Malczan chulał a opona miało ok 1 cm do nadkola
  • #15 2984115
    jarko36
    Poziom 12  
    Słyszałem jeszcze o takich metodach obniżania i utwardzania resora, że dodaje się jedno długie pióro, ale odwrotną stroną, czyli wygięciem przeciwnie niż pozostałe.
  • #16 3150066
    foremma
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Najlepiej i najskuteczniej : utwardzasz przednie zawieszenie do takiego stopnia ze przy nawrocie na wstecznym jedno koło odrywa sie od drogi na około 30 cm - a jak to zrobic???... bardzo prosto
    załozyc tylne amortyzatory do przodu
    i po krzyku
    sprawdzone i przetestowane
    pozdrawiam
  • #17 3150948
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6647
    jak swego czsu miałem kaszla to 1 pióro orginał te z tulejami i 1 z trabanta. Była gleba i dobrze się prowadził.I amorki z VW Polo.
    I hamulce tarczowe z Poloneza...
    Ah te czasy , sie siedziało do 2 w nocy.....:D
  • REKLAMA
  • #18 3150994
    Orzeł666
    Poziom 12  
    Gościu daruj sobie
    Jak nie masz kasy nic nie zrobisz nawet jak wiesz jak
    A skoro nie wiesz to nawet nie próbuj
    Za taki 'tjunink' zabierają dowody i bardzo dobrze bo to tylko zagrożenie dla siebie i innych
    Resor można samemu wyklepać na zimno i nie można go pod żadnym pozorem grzać
    Będzie działał i pewnie trochę pojeździ - pewnie wykończy budę i trzeba będzie szybko złomować
    Kowadło młot do łapki i ognia
    Jak chcesz utwardzić to trzeba dołożyć jedno pióro ale je też trzeba uklepać odpowiednio
    Generalnie pióra powinny mieć coraz mniejszy promień
    Wypada wyklepać wszystkie
  • #19 3155000
    Dee Jay Gucio
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    Dowiedz się z jakiego metalu wykonane są te resory.
  • #20 3155320
    Orzeł666
    Poziom 12  
    To będzie coś koło hs50 jak niemal każdy resor samochodowy.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy domowych metod obniżenia resora w Fiacie 126p, z naciskiem na delikatne obniżenie bez nadmiernego obniżania zawieszenia. Proponowane rozwiązania obejmują wyklepanie (wyprostowanie) poszczególnych piór resora, co jednak powoduje jego zmiękczenie. Zalecane jest stosowanie gazowo-olejowych amortyzatorów z przodu dla poprawy komfortu. Wśród metod hartowania pojawiły się opinie, że domowe hartowanie palnikiem jest ryzykowne i może zwiększyć kruchość sprężyny, a prawidłowe obróbki cieplne wymagają odpuszczania, co jest trudne do wykonania w warunkach amatorskich. Inne pomysły to obcięcie aluminiowych mocowań resora do podłogi, odwrócenie jednego pióra resora lub dołożenie dodatkowego pióra z innego samochodu, np. Poloneza lub Trabanta, co może utwardzić zawieszenie i obniżyć samochód. Zaleca się ostrożność, gdyż nieprawidłowe modyfikacje mogą zagrażać bezpieczeństwu. Wskazano również na dostępne fora i strony internetowe poświęcone Fiatowi 126p jako źródła dalszych informacji. Materiał resora to prawdopodobnie stal sprężynowa typu HS50.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA