logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka specjalizacja najlepsza na Górnictwo i Geologia

Creative93 17 Lip 2013 11:44 2850 14
REKLAMA
  • #1 12531305
    Creative93
    Poziom 9  
    Witam mam do wyboru 3 specjalizacje na kierunku Górnictwo i Geologia:
    - Eksploatacja złóż surowców mineralnych
    - Przeróbka kopalin, obróbka kamienia, ochrona środowiska
    - Inżynieria mechaniczna i elektryczna w górnictwie

Która z tych specjalności jest najlepsza i przydatna w górnictwie najbardziej. Myślałem o Inżynieria mechaniczna i elektryczna w górnictwie ale chce poznać wasze opinie.. ;)
  • REKLAMA
  • #2 12532906
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 834
    Jak dla górnika to pierwsza ewidentnie. Druga ma małe wzięcie jeśli chodzi o miejsca pracy - może być dość łatwa... Trzecia jest męcząca ale nie tak ściśle związana tylko z górnictwem, w innych gałęziach przemysłu też coś znajdziesz po tym.
  • REKLAMA
  • #3 12533359
    Creative93
    Poziom 9  
    a polecasz Górnictwo i Geologia czy Mechanika i budowa maszyn? Po tym drugim tez mogę pracować na kopalni?
  • #4 12533389
    fuutro
    Poziom 43  
    Raczej pierwsze. Po drugim też możesz około tego pracować a przy naszych realiach po znajomościach to i możesz być po socjologii czy teologii... Zakładam, że pytasz o PolŚl więc łatwiej i konkretniej będzie na GiGu.
  • REKLAMA
  • #5 12533509
    Creative93
    Poziom 9  
    na AGH mam Górnictwo i Geologie, a na Politechnice Śl mam Mechanikę i budowę maszyn. Po górnictwie i geologii zostaje mi tylko praca w kopalni na dole?
  • #6 12533541
    fuutro
    Poziom 43  
    Po GiGu? Nie, dół to nie jedyna opcja, choć eksploatacja to może trochę w typowo te strony. Po GiGu możesz też pracować biurowo ;) czy normalnie budować/eksploatować maszyny.
  • #7 12533576
    Creative93
    Poziom 9  
    Bo wiesz, skończyłem szkole techniczna o profilu mechatronik, twierdzisz ze GiG i specjalność Inżynieria mechaniczna i elektryczna w górnictwie (bo taka mam jak na razie na myśli) to dobry wybór i zarazem dobrze idzie po tym zarobić? Dodam ze mieszkam na Śląsku.
  • REKLAMA
  • #8 12533605
    fuutro
    Poziom 43  
    Jak trafisz na dół do nadzoru to nie licz na umowę o prace jak u telemarketera ;) Nie mam pewności, czy możesz liczyć na umowę/stypendium z kopalnią (jaka Ci podejdzie) ale jeśli tak to masz niezgorszą perspektywę.
  • #9 12533634
    Creative93
    Poziom 9  
    Zastanawiam się jeszcze nad Mechaniką i budowa maszyn na Politechnice Śl. Twoim zdaniem lepsze, niż GiG?

Dodano po 1 [minuty]:

Dodam ze w kopalni mam jako takie znajomości.
  • #10 12536271
    kopi93
    Poziom 10  
    Jak chcesz pracować w kopalni trzeba mieć ukończoną szkołę górniczą(wykształcenie górnicze) bo od tego roku na kopalnie tylko takie osoby przyjmują.
  • #11 12536311
    fuutro
    Poziom 43  
    Było tak i od zeszłego roku na np KWK Brzeszcze - teraz sypie się to. Od pewneego czasu najmilej widziani są ludzie po kolejno eksploatacji i na spółkę mechanicy z elektrykami po górniczym.
  • #12 12536790
    Creative93
    Poziom 9  
    A pracował ktoś z was na kopalni i może coś mi powiedzieć o tej pracy?
  • #13 12536946
    fuutro
    Poziom 43  
    Trzeba ją lubić. ;) Nie wychodzić z założenia, że czegoś się nie da i nie będzie czasem wycisku. Nie bać się (aczkolwiek nie być tak głupim, żeby nie doceniać warunków) oraz będąc na dole generalnie zapomnieć o kobiecym towarzystwie na dole. Najlepiej jak zobaczysz jak tam jest.
  • #14 12537157
    Creative93
    Poziom 9  
    A jak jest z emeryturą, czy jak pracujesz u góry np jako sztygar i raz za czas idziesz na dół, to wtedy tez masz 25 lat pracy?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór specjalizacji na kierunku Górnictwo i Geologia, gdzie użytkownik zastanawia się nad trzema opcjami: Eksploatacja złóż surowców mineralnych, Przeróbka kopalin, obróbka kamienia, ochrona środowiska oraz Inżynieria mechaniczna i elektryczna w górnictwie. Uczestnicy forum wskazują, że pierwsza specjalizacja jest najbardziej związana z górnictwem, podczas gdy trzecia, choć męcząca, oferuje szersze możliwości zatrudnienia w różnych branżach. Wskazano również, że ukończenie szkoły górniczej jest kluczowe dla pracy w kopalni, a znajomości mogą pomóc w zdobyciu zatrudnienia. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z pracy w kopalni, podkreślając, że jest to wymagająca praca, która wymaga zaangażowania i adaptacji do trudnych warunków.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA