Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

lodówka do zabudowy dwu agregatowa Liebherr KIKB3146 nie chłodzi, zamrażalnik ok

jacek1313t 17 Jul 2013 12:01 4128 4
    jacek1313t
    Level 8  
    Lodówka do zabudowy dwu agregatowa Liebherr KIKB3146 o nr serii 9988402-00 nie chłodzi, zamrażalnik działa ok.
    Mam tą lodówkę od 13 lat. Zauważyłem, że od od kilku miesięcy podnosiła mi się sukcesywnie temperatura zaprogramowana na wyświetlaczu na 5C w lodówce, najpierw na 6C później na 8C, teraz utrzymuje się na 12C. Pomimo zmiany programatorem temperatury na 4C czy na 6C nie obniż się ona i pozostaje cały czas to 11C to 12C, a po włożeniu nowych produktów do lodówki nawet 14C. Podejrzewam, że to czujniki temperatury.

Zamrażalnik mogę ustawić na dowolną temperaturę w przedziale -14V do - 22C i utrzymuje zadaną temperaturę, bo to sprawdziłem. Zatem, zamrażalnik działa należycie.

Telefonowałem do North i przesłali mi na email schemat części (Design/001/KIKB/KIKB 3146-21/spare parts list) i podali ceny dwóch czujników do tej lodówki: schemat poz. 180: 731RX2562 - 79,78 zł i schemat poz. 260: 731AU2357 - 52,90 zł.
    Jak rozumiem jest jeszcze trzeci czujnik temperatury od zamrażarki, ale ona działa sprawnie.

1. Czy muszę wymienić dwa czujniki temperatury (od lodówki i od biofresh), a jeśli tak to gdzie one się znajdują we wnętrzu lodówki?
    2. Czy mogę to zrobić bez wyciągania z szafki, tzn. od środka i co ewentualnie muszę rozkręcić? Czy wystarczy wyciągnąć płytę do której jest zamontowany wiatrak w lodówce i za nim znajdę te czujniki?
    3. Czy te objawy wskazują na uszkodzenie czujnika/ów temperatury?

Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc w rozwiązaniu tego problemu.
  • Helpful post
    xyz12345
    Level 2  
    Ja mam podobną sytuację – lodówka KIKB3146 s/n 9988406-03. U mnie winny jest moduł sterowania. Podaję za mały prąd na wiatrak w komorze lodówki, co powoduję obniżenie napięcia na wiatraku i odpowiednio niższe obroty. Komora nie chłodzi się. Przy tym w szufladach biofresh temperatura jest koło 0 – jak powinno być.

Może u ciebie też nie czujniki są uszkodzone?
    jacek1313t
    Level 8  
    xyz12345 wrote:
    Ja mam podobną sytuację – lodówka KIKB3146 s/n 9988406-03. U mnie winny jest moduł sterowania. Podaję za mały prąd na wiatrak w komorze lodówki, co powoduję obniżenie napięcia na wiatraku i odpowiednio niższe obroty. Komora nie chłodzi się. Przy tym w szufladach biofresh temperatura jest koło 0 – jak powinno być.

Może u ciebie też nie czujniki są uszkodzone?

Mam pytanie.
    1. Jak pan zatem rozwiązał ten problem?
    2. Kupił Pan moduł sterowania? Ile kosztuje i czy zamawiał Pan w NORTH w W-wie? 3. Wymieniał Pan go sam? Co nalezy odkręcić i czy jest to skomplikowana operacja?

Będę wdzięczny za każdą informację która pozwoli mi samodzielnie naprawić lodówkę
  • Helpful post
    xyz12345
    Level 2  
    1. Zrobiłem prowizorkę – osobny zasilacz 12V i timer, który włącza wiatrak na godzinę co drugą godzinę.
    2. Szukałem moduł sterujący, ale kosztował około 500zł, nie pamiętam, było to jakiś czas temu – prowizorka działa ;-)

Dodano po 4 [minuty]:

2a. Wymiana modułu sterującego jest prosta. Trzeba odkręcić panel z wyświetlaczem/przyciskami, a potem są tylko złącza. Nie trzeba wyciągać lodówkę.
    jacek1313t
    Level 8  
    xyz12345 wrote:
    1. Zrobiłem prowizorkę – osobny zasilacz 12V i timer, który włącza wiatrak na godzinę co drugą godzinę.
    2. Szukałem moduł sterujący, ale kosztował około 500zł, nie pamiętam, było to jakiś czas temu – prowizorka działa ;-)

Dodano po 4 [minuty]:

2a. Wymiana modułu sterującego jest prosta. Trzeba odkręcić panel z wyświetlaczem/przyciskami, a potem są tylko złącza. Nie trzeba wyciągać lodówkę.

Pana rada bardzo mi pomogła.
    Lodówkę naprawiłem. Nowy moduł sterujacy za 490 zł był konieczny. Wymieniłem uszkodzony moduł sterujący lodówki. To była ta usterka, bo wentylator za rzadko się włączał i nie mógł obniżyć temperatury w komorze lodówki, do tej którą mu zadawałem.