logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neostrada DO 10Mb/s - Spadek prędkości po zmianie umowy, co robić?

Mleko40k 18 Lip 2013 02:18 3912 19
REKLAMA
  • #1 12533944
    Mleko40k
    Poziom 9  
    Witam, jestem użytkownikiem neostrady ( z przymusu ). Jakieś 5 miesięcy temu zmieniałem umowę z 2Mb na DO 10Mb, uznałem, że fajnie, miałem zawsze trochę powyżej 2Mb. Otóż po podpisaniu umowy konsultanci zapewniali mnie, że nie pójdzie więcej niż 6Mb/s, i tak byłem zadowolony. Okay, pierwszy dzień użytkowania 8Mb, filmiki na YouTube w 1080p. Super! Mija miesiąc, z 8Mb robi się nagle 6Mb - no dobra, przecież mnie uprzedzali. Po 2 miesiącach już jest około 3Mb i teraz najlepsze, zauważyłem w ustawieniach routera, że na centrali jest ustawione 6000 i 500 upload, to też dzwonie, i proszę by zmienili mi na wartość jaka powinna być czyli 10000 i 1000, Pani mówi, że wszystko dobrze po czym resetuje mi łącze. I teraz zamiast tych 6000 i 500 JEST UWAGA!
    DownStream Connection Speed 1919 kbps
    UpStream Connection Speed 483 kbps
    A oni z neostrady zaczęli atakować, po moich zgłoszeniach odrzucali mi ( Moja prędkość jest zgodna z tą zawartą w umowie ), a ja wytrzymać nie mogę, często mam poniżej 1Mb, nie mogę obejrzeć filmiku na YouTube w 240P!!!, aktualnie moje łącze wynosi: OPÓŹNIENIE 105ms, PRĘDKOŚĆ POBIERANIA: 1.42Mb/s, PRĘDKOŚĆ WYSYŁANIA: 0.40Mb/s

Teraz pytanie, czy mogę coś zrobić, by mieć ustawione na tym routerze wyższą wartość? Ja już nie wytrzymuje na takim wolnym internecie. A teraz dam te wszystkie tłumienia itd..

ADSL Link Downstream Upstream
    Connection Speed 1919 kbps 483 kbps
    Line Attenuation 40.0 db 34.5 db
    Noise Margin 18.1 db 6.4 db

Trochę kabli mam w domu, lecz podłączyłem się prosto do skrzyneczki i to samo.
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 12533987
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 12535003
    Heinzek
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 494
    Mleko40k napisał:
    Trochę kabli mam w domu, lecz podłączyłem się prosto do skrzyneczki i to samo.

Daj jeszcze parametry po podłączeniu modemu "tak jak zawsze był".
  • #4 12535047
    terrade
    Poziom 36  
    Ocena: 8
    Mleko40k napisał:
    DownStream Connection Speed 1919 kbps
    Masz synchronizację DLM-u (a na upstream jakiś dramat, może nie DLM, tylko tragiczne osiągi, tłumienie nienormalnie wysokie, może prawdziwe).

Mleko40k napisał:
    Teraz pytanie, czy mogę coś zrobić, by mieć ustawione na tym routerze wyższą wartość?
    Musisz składać reklamację (do skutku, aż trafisz na chętnego do pomocy i wiedzącego co piszesz) o restart DLM-u lub restart stabilizatora lub ponowną stabilizację linii, jedno i to samo, ale o DLM mogą nie załapać. Najlepiej to robić przez www (mają czas się wczytać ze zrozumieniem, o ile wpis nie jest zbyt długi).

Żeby to zrobili musisz to poprzeć rzekomymi lub prawdziwymi naprawami, np. skłamać o wymianie jakiegoś kabla itp. W tym przypadku ma to mały sens, bo DLM znowu obetnie, ale raczej nie zejdzie na 1920 zbyt szybko. Oczywiście znacznie lepiej nie kłamać i zgłosić rwanie synchronizacji i żeby naprawili linię.
  • #5 12535916
    wiktoryna51
    Poziom 12  
    a jak mam większe Line Attenuatio od tego pana to znazczy że lepiej działa ?
  • REKLAMA
  • #6 12539806
    Mleko40k
    Poziom 9  
    Witam

Sprawdziłem parametry Pana łącza i obecnie usługa działa zgodnie z warunkami umowy w opcji od 1 do 10 Mb/s. Na centrali jest uruchomiony tzw. stabilizator, który dopasowuje prędkość internetu do aktualnych warunków technicznych na linii. Widzę, że wykonywał Pan pomiary na naszej stronie i proszę o ich powtórzenie w momentach największych utrudnień. Na ich podstawie będziemy mogli podjąć dalsze działania. Dotychczasowe zapisy wykonanych przez Pana testów łącza wykazują, że spadki prędkości poniżej 1 Mb/s były krótkotrwałe i mogły być spowodowane chwilowymi przeciążeniami na centrali. Muszę też podkreślić, że aktualnie stabilizacja łącza przy tej odległości od centrali dopuszcza maksymalną opcję synchronizacji na poziomie 1,9 Mb/s. Gdyby internet działał szybciej byłby wyjątkowo niestabilny.

Pozdrawiam

Pozdrawiam
    Kamil Pęksyk
    Pomoc Orange

Dostałem takiego e-maila.
  • #7 12539835
    vonamatas
    Poziom 21  
    Ocena: 17
    Mleko40k napisał:

[CTRL+C]/[CTRL+V] z gotowca, takie odpowiedzi dostaje większość niezadowolonych z "jakości" usług Orange.
  • #8 12539862
    Mleko40k
    Poziom 9  
    Obecnie jest masakra.
  • REKLAMA
  • #9 12540147
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 375
    Mleko40k napisał:
    Obecnie jest masakra.

Ewidentne przeciążenie. Dzwoń, reklamuj - i tak pewnie nie są w stanie nic od ręki zrobić ale dostaniesz bonifikatę w abonamencie.
  • #10 12540665
    Mleko40k
    Poziom 9  
    Mogę nawet płacić więcej, chce mieć 10Mb...
  • #11 12541264
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 12542118
    terrade
    Poziom 36  
    Ocena: 8
    Mleko40k napisał:
    Gdyby internet działał szybciej byłby wyjątkowo niestabilny.
    Jak pisałem składaj reklamacje do skutku. A czemu "byłby wyjątkowo niestabilny"? Bo coś jest uszkodzone, zwykle linia (słaby styk). Nie składaj reklamacji prędkości, bo to tylko zaciemnia sprawę, masz poważniejszy problem na linii z rwaniem synchronizacji (i jej powodem).

andk1eltd napisał:
    Ewidentne przeciążenie.
    Nie byłbym pewien, u mnie nawet przy downloadzie 1-10 KB/s na uploadzie zawsze było maksimum. Te przeciążenia mogą też powodować zakłócenia na linii (np. wpinając 2 routery do linii - do testu - uzyskuję tak "imponującą" ilość błędów, że transfer spada 3 razy itp. ISDN, VDSL2 czy nawet tzw. "DSL" - to on u mnie robił 1-10 KB/s).
  • #13 12542181
    andk1eltd
    Poziom 37  
    terrade napisał:
    andk1eltd napisał:

Ewidentne przeciążenie.

Nie byłbym pewien, u mnie nawet przy downloadzie 1-10 KB/s na uploadzie zawsze było maksimum. Te przeciążenia mogą też powodować zakłócenia na linii (np. wpinając 2 routery do linii - do testu - uzyskuję tak "imponującą" ilość błędów, że transfer spada 3 razy itp. ISDN, VDSL2 czy nawet tzw. "DSL" - to on u mnie robił 1-10 KB/s).

Prawda, ale założyłem, że linia OK. Takie zrzuty ze speedtesta zawsze trzeba porównywać ze statystykami, przy koszmarnej liczbie błędów pewne że i transferu nie będzie.
  • #15 12543016
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Mleko40k napisał:
    Mieszkam na wsi, w domku jednorodzinnym. Obok kolega ma umowę na 6Mb ( nie do ) i mu pięknie chodzi.

Nie ma umów "nie do", są tylko inne widełki.
    Wyjmuj wtyczkę z gniazdka i zgłaszaj zrywanie synchronizacji - jakby się pytali to wszystko masz podłączone. Nie włączaj, niech monter pofatyguje się do domu i pokaże, że na linii jest czysto. Po naprawie powinien przywrócić stabilizator.
  • #16 12543231
    Mleko40k
    Poziom 9  
    A jest możliwość, że założą np. światłowód czy jakiś inny kabel? Do rozdzielni ok 1km.
  • #17 12549387
    Mleko40k
    Poziom 9  
    Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły? Refreshuje temat.
  • #18 12550116
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Mleko40k napisał:
    A jest możliwość, że założą np. światłowód czy jakiś inny kabel? Do rozdzielni ok 1km.

Amerykańskich filmów się naoglądałeś? :D :D Prędzej będzie metro w Toruniu niż u ciebie światłowód. Po prostu naprawią to co jest, ewentualne jakieś drobne wymiany. I tak będą naprawiać aż linia zdegraduje się zupełnie a ty stracisz cierpliwość i zrezygnujesz. Wtedy zlikwidują pozostałości i będą mieli kłopot z głowy.
    W mieście deweloper wybuduje osiedle, położy kable, a oni zainwestują w 100m kabla aby to dołączyć do reszty sieci i będą mieć 200 abonentów. I na tym polegają inwestycje w prywatnym biznesie. Twoja sieć wybudowana była za państwowe (czyli niczyje) pieniądze, nikt się z kosztami wtedy nie liczył, było to w tzw. "interesie społecznym". Ustrój państwowy się diametralnie zmienił a ciężko nam przestawić się na inny tok myślenia :cry: .
  • #19 12550440
    roneth_1984
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam

Możesz zrobić 2 rzeczy:

1) Jak kolega mieszka obok to zerknij jakie ma parametry, jeśli Line Attenuation ma np. 25 to będziesz wiedział, że jest podłączony do bliższej centrali (czyli ma lepiej jak Ty). Jeśli również ma koło 40 to może ma inny, lepszy router (z czego Ty korzystasz a z czego on?). Jeśli ma inny, może Ci pożyczy na dzień (albo chociaż na czas, kiedy u Ciebie net chodzi najgorzej), zobacz jak na nim działa, jeśli dobrze to kup sobie taki sam :D. Generalnie przy Twojej długiej linii (ponad 3 km do centrali) lepiej powinien się sprawować router na chipsecie Broadcom'a (sam mam taką linię, zmieniłem router Pentagram (spalił się :D) na TP-Link 8960N, Pentagram zrywał synchronizację raz na dobę, TP-link trzyma mi tak z miesiąc aż sam go zresetuję, parametry również lepsze więc naprawdę robi to różnicę).
    2) Napisz do TP S.A. (Orange) wniosek o ulepszenie infrastruktury telekomunikacyjnej. Uzasadnij tym, że chcesz korzystać z ich oferty w szerszym zakresie (np. 20 MB/s, Fiber czy chciałbyś jeszcze telewizję :D), ale nie możesz, bo obecna infrastruktura Cię ogranicza (duża odległość od centrali) i masz tylko 2 mb. Dlatego prosisz o ulepszenie infrastruktury (skrócenie linii telefonicznej, przyłączenie do bliższej centrali czy w inny sposób, który uznają za właściwy). Powinni przyjąć wniosek i przepiąć Cię do bliższej centrali, jeśli taka jest, a może zrobią coś innego, w każdym bądź razie samo się nie zrobi musisz wyjść z inicjatywą. Pisz ten list (polecony) na adres

Telekomunikacja Polska S.A.
    ul. Jagiellońska 34
    96-100 Skierniewice

To jest ich błękitna linia, tam przyjmują takie wnioski, przez telefon nic nie załatwisz. Może im zająć ze 3 tygodnie, zanim przyjmą wniosek. Możesz również założyć konto na orange.pl, powiąż je ze swoim nr telefonu, będziesz widział, kiedy przyjmą wniosek (napiszą Ci na maila i pojawi się na stronce w zakładce "moje usługi/stan zamówień i zleceń").

PS Co do uzasadnienia tego wniosku, to wiadomo, że nie będziesz brał szybszej opcji czy funpacka, chodzi tylko o to, żeby go przyjęli. Jeśli uzasadnisz, że chcesz tylko, aby 10 mb Ci chodziło, to pewnie Cię zignorują.

Pozdrawiam
  • #20 12550844
    Mleko40k
    Poziom 9  
    Dostałem dzisiaj e-maila.
    Witam ponownie

Na początku okresu stabilizacji prędkość zazwyczaj jest wyższa, a jej zmniejszenie następuje w wyniku działania stabilizatora. Ma to dostosować prędkość łącza do takiej, na której połączenie będzie stabilne. Linia nie została nagle uszkodzona, problemem jest raczej długość tej linii. Wynosi ona bowiem ponad 3,5 km. Jest to dość spora odległość dla technologii ADSL. Musimy też pamiętać, że na tej linii działają jeszcze usługi innych abonentów. Jej obciążenie nie pozwala na stabilne działanie usługi przy maksymalnej możliwej przepustowości. Ważne jest jednak to, żeby usługa była świadczona w wymaganym przedziale od 1 do 10 Mb/s, co jest zgodne z umową. Ponowiłem dzisiaj restart portu dla Pana usługi. Proszę o wykonanie w najbliższych dniach pomiarów prędkości łącza na stronie, którą wcześniej podałem. Jeżeli spadek transferu poniżej 1 Mb/s nie ustąpi, będziemy kierować interwencję do służb technicznych.

Pozdrawiam
    Kamil Pęksyk
    Pomoc Orange

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik Neostrady, po zmianie umowy na 10Mb/s, doświadcza znacznego spadku prędkości łącza, które obecnie wynosi około 1,9 Mb/s. Konsultanci zapewniali, że prędkość nie przekroczy 6Mb/s, jednak po kilku miesiącach użytkowania prędkość spadła do 3Mb/s, a następnie do 1Mb/s. Użytkownik został poinformowany, że stabilizator na centrali dostosowuje prędkość do warunków technicznych, co może być przyczyną problemów. W odpowiedziach sugerowane są reklamacje oraz sprawdzenie parametrów linii, a także wymiana routera na model z chipem Broadcom. Użytkownik rozważa również możliwość poprawy infrastruktury telekomunikacyjnej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA