logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neostrada TP - Parametry łącza oraz zbyt mała prędkość pobierania.

mat294 13 Lut 2013 22:51 2601 4
REKLAMA
  • #1 11931707
    mat294
    Poziom 2  
    Witam. Na wstępnie zaznaczę, że jest to mój pierwszy post na tym forum, oraz że nie znam się ani trochę na tym o czym będę pisał, dlatego z góry przepraszam za wszelkie błędy.

Mój problem wygląda następująco. Internet w Orange mam od końca września/początku października, a deklarowana na umowie prędkość to "do 10mb/s".
    Wszystko było ok aż do teraz. Od około tygodnia zmagam się z problemem strasznie obniżonego pobierania. Prędkość mojego internetu spadała z 10 (przez pare miesięcy nie miałem najmniejszych problemów z łączem) do 2 w porywach do 3 mb/s (według speedtest.net, na speedteście orange, prędkość jest znacznie zawyżona i pokazywana jest ta najwyższa, a u mnie zdarzają się wahania nawet do 2 mb w czasie pomiaru)

Dodam, ze problem ten występuje tylko i wyłącznie w przypadku pobierania. Wysyłanie pozostaje niezmiennie w okolicy 0,90 mb/s.
    Jako pomoc w rozwiązaniu mojego problemu załączam screen z routera. Z tego co udało mi się wyszukać w sieci to będzie to potrzebne wam - znawcom tematu do określenia odległości od centrali itd.)

Neostrada TP - Parametry łącza oraz zbyt mała prędkość pobierania.

Prędkość sprawdzałem z PCta, jak i z laptopa oba podłączone bezpośrednio przez kabel do routera (w czasie testu podłączony tylko 1 z nich).
    Nie dzwoniłem jeszcze na infolinie, gdyż chciałbym najpierw zaczerpnąć rady od ludzi, którzy nie będą próbować mnie "spławić".

Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc w moim problemie.

PS. Jeżeli będą potrzebne jeszcze jakieś dane, testy czy screenshoty postaram się dodawać je jak najszybciej. :)
    PS2. Zapomniałbym o speedteście :) (nie mogę dodać przez "Dodaj obrazek", dlatego wklejam link) : http://www.speedtest.net/result/2506960468.png
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11938679
    matijas999995
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Nie mam pojęcia co może być przyczyną tak niskich prędkości. Z tego screenu wynika, że maksymalna dostępna prędkość u ciebie to ok. 15 Mb/s. Tłumienność też masz małą (czym mniejsza tym lepsza) odległość od centrali na podstawie tłumienności to jakieś 2 Km. Czyli nie dużo. Możliwe, że są jakieś przeciążenia na centrali lub błędy na linii albo coś z routerem. Ja mam tłumienność 50 dB, odległość od centrali 3,5 Km i prędkość 4 Mb/s ale z dużymi wahaniami w weekendy i wieczorami. Zaś siostra żony odległa jest od centrali o 1,2 Km i maksymalnie osiąga 7/8 Mb/s a tłumienność ma 38 dB. Wynika to prawdopodobnie z tego, że infrastruktura jest stara lub przeciążenia na centrali. Radzę zadzwonić na infolinię Orange i się wszystko zapytać. I poproś o zresetowanie ustawień routera, czy tak portów na centrali, może to pomoże. Tylko pamiętaj, że po tym zabiegu będziesz musiał zainstalować i skonfigurować router od nowa.

Dodano po 32 [sekundy]:

a właśnie zobaczyłem na ten twój speedtest. pingi masz małe więc to raczej nie przeciążenia. Zrób jeszcze jeden speedtest i pokaż
  • REKLAMA
  • #3 11940575
    mat294
    Poziom 2  
    Na infolinie dzwoniłem wczoraj, no i niestety, ale zbyt wiele mi nie pomogli.
    Bardzo uprzejmy pan powiedział mi, że rano była awaria i mogą występować problemy. Gdy mu powiedziałem, ze problem jest od około tygodnia trochę się zmieszał i po chwili ciszy stwierdził, że to wina przeciążeń i nie można z tym nic zrobić. Kazał mi odłączyć router od zasilania, a on (nie pamiętam dokładnie co powiedział) spróbuje to naprawić. Wykonałem jego polecenie i gdy kazał mi go włączyć stało się to czego się spodziewałem - czyli nic.
    Bardzo uprzejmy pan poprosił, żebym zrobił speedtest i powiedział mu rezultat - całe DWA Mb/s.

Gdy dostał tą informację, stwierdził, że nic nie może na to poradzić, a technicy odrzucą zgłoszenie, gdyż oferta jest od 1 do 10 Mb/s.

Cóż wieczorami prędkość spada poniżej 1Mb/s, dlatego jutro planuje jeszcze sobie porozmawiać z infolinią.

Kolejne co zrobiłem, to sprawdzenie routera. Zacząłem od wymiany kabli (miałem kilka innych) zarówno telefonicznego jak i Lan. Oczywiście nic to nie zmieniło. Kolejne co zrobiłem, to zabranie routera do znajomego mieszkającego dwa domy dalej i sprawdzenie u niego, gdyż też posiada taką samą ofertę, jednakże umowe podpisaną wcześniej jeszcze za czasów TP. U niego router synchronizował się na trochę ponad 8 Mb i tylko też wynosiła prędkość internetu na speedteście, czyli wina routera raczej odpada.

http://www.speedtest.net/result/2511448985.png

Co dziwne speedtest wykrywa mnie na śląsku, mimo, że mieszkam w łódzkim, ale to chyba wina neostrady (chociaż nie zawsze tak było).

Szkoda tylko, że umowę mam podpisaną jeszcze na 1,5 roku...
  • REKLAMA
  • #4 11942881
    matijas999995
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Ja się muszę męczyć jeszcze 2 lata. Potem rezygnuję, a nawet przed końcem umowy. Jestem w stanie zapłacić 300 zł kary. Na dzień dzisiejszy wynosi ona 1174 zł. Następnie zamawiam internet u lokalnego dostawcy. 6 Mb/s za 55 zł.
  • #5 11953178
    mat294
    Poziom 2  
    Cóż na infolinii jakość obsługi i chęć pomocy jest tak ogromna, że zostałem zmuszony do napisania emaila ze zgłoszeniem awarii poprzez strone www.orange.pl

Pan z pomocy technicznej rozwiązał sprawę w 25 minut przez które nie miałem dostępu do internetu. Następnie to on do mnie zadzwonił uprzejmie zapytał, czy problem rozwiązany itd.

Dlatego lepiej jest napisać poprzez stronę niż dzwonić, gdyż po 1 taniej nas to wyjdzie, a po 2 obsługa tam jest dużo lepsza niż na infolinii.

Dziękuje bardzo za pomoc.
REKLAMA