logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neostrada - Jak naprawdę jest z tą prędkością.

artur04c 29 Wrz 2015 21:16 2073 28
REKLAMA
  • #1 15030636
    artur04c
    Poziom 18  
    Ocena: 97
    Witam, mam neostrade na umowie "do 10 mb/s" Przeważnie mam internet 6,5 mb/s, teraz aktualnie prędkość spadła coś koło 4 mb/s. I teraz, czy neo leci w kulki, że jest taki wolny internet? Do centrali (czy coś takiego) mam 3 km i neo twierdzi, że jestem niby za daleko i nie osiągnę szybszego internetu, a moja sąsiadka mieszkająca 1 km dalej, mamy tą samą linię i wychodzi na to, że ona do centrali ma 4 km i ma internet zawsze coś koło 8 mb/s, a ja jestem bliżej i mam wolniejszy, a sąsiad mieszkający za tą sąsiadką następne 500 metrów juz ma internet coś koło 5 mb/s. Czyli ja będący najbliżej centrali mam internet przeważnie 6,5 mb, sąsiadka oddalona o 1 km ode mnie ma cały czas internet 8 mb/s, a sąsiad mieszkający 500 metrów za sąsiadką ma coś koło 5 mb/s. O co tu chodzi? :D
    Kable były kładzione już dawno, ale ja i reszta otrzymaliśmy przyłącza w tym samym czasie, więc to nie będzie wina modernizacji linii :D
  • REKLAMA
  • #2 15030664
    ascorp
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    Ale wina będzie leżeć po stronie instalacji w domach...może sąsiad ma tylko jeden telefon, a sąsiadka 4, a Ty 2 ?

Zawsze możesz przeprowadzić testy, podpiąć się pod dojście do domu, odpiąć resztę instalacji i łapać synchro...może zmiana z adsl na adsl2 ?
  • REKLAMA
  • #3 15030680
    artur04c
    Poziom 18  
    nie no z czego się orientuję to sąsiadka ma jeden telefon, sąsiad również i ja również mam jeden tel.
    Z tą zmianą z adsl na adsl2 o co chodzi? bo ja jestem zielony w tych sprawach i dla tego się do Was zwróciłem o pomoc ;)
    ps, jak coś to mam router tp link w8901g

Spoiler:
    ADSL Firmware Version
    :
    FwVer:3.11.2.175_TC3086 HwVer:T14.F7_5.0

Line State: Showtime
    Modulation: G.DMT
    Annex Mode: ANNEX_A
    SNR Margin: 8.0
    Line Attenuation: 41.0
    Data Rate: 7456
    Max Rate: 8768
    POWER: 19.5
    CRC; 0
  • #4 15030757
    ascorp
    Poziom 17  
    W wolnej chwili poczytaj co do adsl, adsl2 i adsl2+ itp... a jak nie masz wolnej chwili to wejdź w ustawienia routera, zaawansowane, adsl i przestaw tryb na adsl2, zapisz i czekaj kilka minut czy załapie synchronizację, jeżeli nie będzie internetu, ustaw jak było, no chyba że jeszcze na adsl2+ ale wątpię czy ruszy.

Ustawienia adsl wyglądają w Twoim routerze tak :

• #5 15030785
    artur04c
    Poziom 18  

Okey, jutro to przeczytam i zmienię konfigurację ;)
  • REKLAMA
  • #6 15031301
    Fotodetektor

Poziom 30  
    Ocena: 335
    Zadzwoń do ORANGE i zgłoś awarię. Niech przyjadą i sprawdzą.
    Jak masz do 10 to masz poprawnie wg nich.

Ja miałem klienta co miał 0,5 Mega a w umowie miał do dwóch !
    Pan na infolinii powiedział, że to poprawnie ;D
    Konto firmowe:
    OMNI-SAT
    WP 11, Wołów, 56-100 | Strona WWW: www.omnisat.pl
  • REKLAMA
  • #7 15031683
    artur04c
    Poziom 18  
    Tak więc, na adsl+ i adsl2 w ogóle się nie synchronizuje. Jak przełączyłem na na G.DMT kilka sek i kontrolka synchronizacji zaczęła mrugać i po kilku sekundach się synchronizował. Wychodzi na to, że nie nie ma wgl adsl+ i adsl2.

Co do internetu to mam umowę do 10 mega więc ich zdaniem będzie wszystko ok, przyślą techników i ja będę musiał bulić bo oni się wywiązują z umowy. Co mogę zrobić? Za jakiś czas kończy mi się umowa. Chciałbym zrezygnować z neo, ale tylko oni tutaj są dostawcą internetu... Jakieś porady ?
  • #8 15031729
    Tomek_GZ
    Poziom 21  
    Ocena: 66
    Kolego z tym szajsem (czyt. Neostrada) męczyłem się 8 lat. Jako, że mieszkałem w małej wsi oddalonej tak jak u Ciebie od centrali 3 km to co chwile miałem cyrki, tzn. zrywało mi połączenia, a jak wprowadzili tą "promocję" do 10 mb to prędkość na początku była bliska 5 mb, potem systematycznie spadała aż osiągnęła ledwo 1,5 mb. I tak jak w Twoim przypadku, sąsiad w drugim końcu wsi miał 8 mb. Dzwoniłem wiele razy na infolinie, ale słyszałem "masz pan umowę od 1 do 10 mb - warunki zostają spełnione - nie ma tematu". Na szczęście miałem znajomego, który był serwisantem w Oragne i kiedyś po drodze zajechał do mnie i pomierzył. Powiedział, że na taką odległość od centrali i rodzaj poprowadzonego przewodu lepiej nie będzie. Doczekałem końca umowy, wypowiedziałem i rozstałem się z tym dziadostwem raz na zawsze.
    Zobacz jaki masz zasięg internetu mobilnego lub popatrz czy nie ma gdzieś w Twojej okolicy dostawcy internetu w standardzie IEEE 802.11.
  • #9 15031735
    artur04c
    Poziom 18  
    Internet mobilny odpada :/ jest w tej miejscowości co znajduję się centrala od neo i tam jest porażka, a żeby do mnie sygnał doszedł to nwm jaką bym musiał mieć antenę, bo ukształtowanie terenu jest niesprzyjające i pełno lasów o okół :D
  • #10 15031739
    ascorp
    Poziom 17  
    Jak już to ADSL2 i ADSL2+

Zadzwoń i zapytaj się czy jest możliwość przełączenia na tryb ADSL2, lub ADSL2+, jak widać na wykresie niżej obydwie opcje dają lepszy rezultat przy 3km (40dB) niż ADSL1 który obecnie posiadasz.

Jeżeli nie neo, a brak innego okablowania w okolicy, to tylko internet radiowy lub gsm, ale z tym mogą być większe problemy jak z neo...
  • #11 15031759
    artur04c
    Poziom 18  
    Ja zrobię w ten sposób, zadzwonię do sąsiadki niech sprawdzi w routerze czy ona ma modulację G.DTM czy może ona już ma ADSL2 lub ADS2+. Jeżeli ma ADSL 2 lub ten nowszy będę już mógł mieć jakieś dowody :D
    Co do internetu radiowego to odpada w zupełności, już wolę mieć internet z neo i mieć te "stałe" 6,5 MB/s niż skaczącą prędkość.
    Mogę przenieść się do Netii, ale to raczej nic nie da bo to i tak jest na liniach TP i raczej netia sama nie zmodernizuje linii bo im się to nie opłaca.
  • #12 15031841
    Tomek_GZ
    Poziom 21  
    Ocena: 66
    Jeśli przejdziesz na Netię, to zmieni Ci się jedynie dostawca i rachunki ;) Wątpię, by tak im zależało na kliencie, że chcieliby zmodernizować linię. Pozostaje Tobie zmiana typu internetu z przewodowego na bezprzewodowy albo pozostanie na tym, co masz z nadzieją, że kiedyś położą lepszy przewód lub światłowód :) Pozdr.
  • #13 15032041
    artur04c
    Poziom 18  
    Zobaczymy jak to będzie, aktualnie z Unii są jakieś dotacje, że do 2020 roku każdy obywatel musi mieć dostęp do internetu szerokopasmowego z minimalną prędkością chyba było 20mb/s albo 50 mb/s. W okolicach w okół mnie już pociągnęli te światłowody, ale do mnie jeszcze nie dotarły :D, a około 20 km ode mnie już te światłowody funkcjonują :D
    Poczekam, aż sąsiadka bedzie miała czasz ogarnę jaka modulacja jest u niej, a później zadzwonię na infolinię i zobaczymy co powiedzą ;)
  • #14 15032091
    ascorp
    Poziom 17  
    500m obok mojego domku kładli 2 lata temu światłowody, do dziś nie mogę uzyskać informacji kto i po co...a o możliwości skorzystania tego chyba mogę zapomnieć ;\
  • #15 15032180
    Epic
    Poziom 30  
    Ocena: 108
    Dopiero od zeszłego roku Orange ma rozwiązane ręce w kwestii inwestycji w nową infrastrukturę. Wcześnie ograniczały tą firmę regulacje antymonopolowe.

W teorii mogą więc zacząć ulepszać starożytne centrale i wymieniać kable, gdyż względem netii czy innego upc, są faktycznie w tyle. W praktyce jednak obecny boom na bezprzewodowy internet może te inwestycje opóźnić.
  • #16 15032715
    artur04c
    Poziom 18  
    Dobrze sąsiadka ma ADSL2 PLUS jest oddalona ode mnie o 1 km i ma prędkość internetu 8,2 mb/s.
    Zadzwoniłem do pomocy technicznej i zapytałem się czy jest możliwość przełączenia portu na adsl2 albo adsl2 + i konsultant odpowiedział, że są wolne porty i że mogą mnie przełączyć, ale to nie ma sensu bo i tak to dużo nie zmieni. Powiedziałem, że sąsiadka ma ADSL2+ i jest oddalona o 1km ode mnie i ma 8mb/s to stwierdził, że u niej linia musi być inaczej puszczona (choć ja wiem doskonale jak jest pociągnięta :D), potem zaczął coś kręcić i powiedział, żeby napisać podanie do Orange o modernizację łącza i żeby przełączyli mnie na inny port. -.-
  • #17 15032838
    ascorp
    Poziom 17  
    Bo oni za taką wizytę techników muszą płacić, to nie są ich technicy więc się bronią jak mogą ;/
  • #18 15032885
    artur04c
    Poziom 18  
    Napiszę podanie o modernizację łącza i zobaczymy ;) Penie będę czekał na odpowiedz 2 tygodnie, ale trzeba walczyć i próbować.
  • #19 15127967
    artur04c
    Poziom 18  
    Dobrze, sprawa wygląda następująco.
    Napisałem pismo, długo to trwało wszystko, ale przełączyli mnie na port ADSL 2 + i teraz prędkość łącza wynosi 9,8 MB/s czyli bardzo duża różnica :P Router teraz pokazuje mi prędkość max łącza 14 mb/s więc już nie jest źle ;) Dziękuję Wszystkim za pomoc ! ;)
  • #20 15128082
    krzych66
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    ascorp napisał:
    Bo oni za taką wizytę techników muszą płacić, to nie są ich technicy więc się bronią jak mogą ;/
    Orange płaci za utrzymanie łącza Partnerowi technicznemu ryczałt miesięczny.
  • #21 15128517
    kassans
    Poziom 32  
    Ocena: 413
    Z Neostradą bywa różnie jednak warto zadzwonić jeśli internet spadnie poniżej maksymalnego u mnie neo 80mb/s leci na archaicznej instalacji i nie ma żadnych problemów :D więc warto ich maglować :)
  • #22 15147097
    artur04c
    Poziom 18  
    Tydzień się pocieszyłem 10mb/s, wczoraj wbijam do domu, wchodze na internet i widzę, że muli. Patrze ustawienia routera. Modulacja G.DTM, ADSL2+ zginęło, próbowałem ręcznie ustawić, żeby włączył się z ADSL2+ a nie z automatu. Brak synchro. Wychodzi na to, że znów wróciłem na stary port. Czyżby musiał znów do nich zadzwonić?
  • #23 15147111
    PysznyAntrykot
    Poziom 2  
    Dawniej neostrada kojarzyła mi się z przyszłością internetu(chyba wiele osób przeskoczyło z dial up'a na normalny kabel przez nich właśnie). Teraz raczej nie chciałbym tam wracać i nie polecałbym, haha ;)
  • #24 15147117
    artur04c
    Poziom 18  
    Ja mam do wyboru tylko neo ewentualnie netie ale netia na na kablach neo wiec wychodzi na to samo. A o necie bezprzewodowym mogę zapomnieć :P
    ps jak mnie przełączyli na adsl2+ na routerze wywaliło 4 tyś błędów CRC :D może dlatego mnie przerzucili na stary port...
  • #25 15723967
    artur04c
    Poziom 18  
    Po długim czasie i awarii internetu zadzwoniłem do neo żeby zgłosić awarię, po konsultacji z pomocą techniczną powiedziałem, że w październiku przełączyli mnie na adsl2+ i miałem pełne 10 MB/s tak jak na umowie, po tygodniu mnie przełączyli na gdtm, aż do tego momentu bo ponownie przywrócili mi adsl2+, ale prędkość jest taka sama jak na GDTM, a wcześniej tak nie było ;/. Może coś w routerze trzeba przestawić? albo jakieś inne pomysły?

tak było w październiku:
  • #26 15724001
    kassans
    Poziom 32  
    Po przełączeniu należy odczekać kilka dni aby DLM się zrestartował lub zadzwonić do Orange żeby oni to zrobili. Czeste wyłączanie routera też czasem powoduje przycięcie prędkosci przez DLM.
  • #27 15724012
    artur04c
    Poziom 18  
    Ja straciłem internet, synchronizacja była, wyłączałem router i nic nie pomagało po 2h zadzwoniłem do neo i powiedzialem co i jak. Konsultantka zresetowała mi port, ale gdtm bo wtedy na nim jeszcze byłem podłączony. Potem dzwoniła do mnie kobieta z centrali i mówiła, że ja adsl2+ mam już od dawna tylko, że ja sie pod niego nie podłączyłem to jej mówię, że nie raz próbowałem przestawiać w routerze na adsl2+ i nie było synchro, ale jakimś dziwnym trafem po rozmowie z nią adsl2+ pojawiło się :D. Również ta pani mówiła, że oni mają jakieś urządzenie, które reguluje prędkość jeżeli jest linia za bardzo obciążona, ale co dokładnie to nie wiem, bo nie chciała mi tego wytłumaczyć...
    ps. dość duży ping teraz mam. jakieś 85-95.
  • #28 15724026
    kassans
    Poziom 32  
    To co reguluje predkosc to własnie ten DLM. Poczekaj z 2 dni wyłącz i włacz router zobacz jakie zlapie synchro. Jak będzie nadal źle to zadzwoń do nich ;)
  • #29 15746646
    artur04c
    Poziom 18  
    Nie wiem co oni odwalają, ale znów nie mam synchro na ADLS2+, zadzwoniłem na infolinie i technicy mają jutro przyjechać, ciekawe co z tego wyjdzie, bo kobieta z którą rozmawiałem powiedziała, że mam internet do 10 MB/s i oni się wywiązują z umowy :D, a jak w październiku przełączyli mnie na ADSL2+ to miałem 10mb/s, momentami minimum 8.5 MB/s, teraz jak znów na chwile mnie przełączyli na ADSL2+ to miałem 6,5 MB/s czyli tak jak na G.DTM...

Byli technicy, praktycznie nic nie zrobili, nic nie mierzyli. Podeszli do PC włączyłem konfigurację routera, zobaczyli że jest podpięty pod G.DTM i pytali się czy jest na auto, przestawiłem ręcznie na ADSL2+ nie synchronizował się. Udawali zdziwionych i na końcu powiedzieli, że "została zmodernizowana cała centrala i ona zarządza automatycznie tym kto pod co jest podpięty[...]" i wychodzi na to, że raz mogę być pod GDTM, a raz pod ADSL2+. W ogóle takie coś istnieje? :D dopowiedzieli jeszcze, że zmodernizowali centralę również pod VDSL, ale ona sięga max 1,6 km, a ja do centrali mam 3km.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik skarży się na niską prędkość internetu Neostrady, która wynosi obecnie około 4-6,5 Mb/s, mimo umowy na "do 10 Mb/s". Zauważa, że sąsiedzi, mimo większej odległości od centrali, osiągają lepsze prędkości. W dyskusji poruszane są możliwe przyczyny problemu, takie jak instalacja w domu, rodzaj używanego routera (TP-Link W8901G) oraz różnice w modulacji ADSL. Użytkownik dowiaduje się o możliwości przełączenia na ADSL2 lub ADSL2+, co może poprawić prędkość. Po interwencji techników i napisaniu podania o modernizację łącza, udało mu się uzyskać prędkość 9,8 Mb/s na ADSL2+. Wspomniano również o problemach z synchronizacją oraz o DLM, który może wpływać na prędkość łącza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA