logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laguna I Ph 2 - Silentblocki belki przedniej (trawersu)

rokoko 18 Lip 2013 23:17 5151 10
REKLAMA
  • #1 12537397
    rokoko
    Poziom 20  
    Ocena: 57
    Witam.
    Jako, ze moja Lala ma juz ponad 250kkm, zawieszenie stukało dosc mocno oddałem do wymiany silentblocki na przedniej belce (inaczej nazywanej trawersem lub poprostu sankami). Mechanicy tuleje wymianiji, a na jeżdzie próbnej okazało się, że "wyskoczyły" one z sanek.
    Wg warszatu dostarczone przezemnie tuleje (produkcji polskiej firma JAD) maja zbyt małą średnicę i stad taki efekt. Po pomiarze nowych tulei zarówno z firmy JAD jak i oryginałow z SASa okazała się ze róznica jest na poziomie niecałego 0,1mm. Gdzie moze być problem, bo jakoś ciężko mi uwierzyć, w opinie warsztatu, tym bardziej ze sklep gdzie zaopatruje sie w części jest naprawde wiarygodny.
    Czy jest możliwe aby mechanicy podczas "wyciskania" starych tulei uszkodzili siedlisko w sankach?
  • REKLAMA
  • #3 12537438
    rokoko
    Poziom 20  
    Kolego jeśli miałbym wybór spośród kilku producentow to może przyznalbym ci rację. Niestety były tylko te tuleje a jak się teraz dowiedzialem jest jeszcze SAS tyle, ze 4x drozszy
  • REKLAMA
  • #4 12537459
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6370
    Przyznałbyś rację przepraszam w czym? Trzeba było kupić te 4x droższe. Czego teraz oczekujesz? I tak je kupisz i tak. Tuleja ma w gniazdo na wcisk wchodzić - osadza się je przy użyciu prasy. Kupiłeś byle co, usiłujesz teraz winę za to na warsztat przerzucić.
  • #5 12537521
    k-sierra
    Poziom 22  
    Ocena: 86
    Bądźmy poważni, grubość włosa nie może mieć wpływu żadnego, 0,1mm to jest nic jeśli chodzi o gumy.
  • #6 12537541
    Hubert997
    Poziom 14  
    Ocena: 30
    uwież że ma tulejki muszą być (wprasowane) pod prasą a nie imadle:) Cena to jakość:)dziesiąta mm to jest sporo
  • #7 12537662
    k-sierra
    Poziom 22  
    Hubert997 napisał:
    dziesiąta mm to jest sporo
    No to byś musiał wymieniać co dwa tygodnie, bo podejrzewam że po takim czasie tyle się zużyje.
    Przykładowo otwór/mocowanie ma śr. 5cmm to guma nie ma 5,01cm tylko dużo dużo więcej.
    I ta dziesiąta mm nie ma znaczenia.
  • REKLAMA
  • #8 12537691
    rokoko
    Poziom 20  
    Nie chodzi mii o "przerzucanie" oodpowiedzialności na warsztat a jedynie o Wasza opinię gdzie szukać problemu. Sklep skąd kupuje części do pali od lat zapewnił mnie ze nigdy wcześniej nie miał takiego przypadku.
  • #9 12537987
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6370
    k-sierra napisał:
    Hubert997 napisał:
    dziesiąta mm to jest sporo
    No to byś musiał wymieniać co dwa tygodnie, bo podejrzewam że po takim czasie tyle się zużyje.
    Przykładowo otwór/mocowanie ma śr. 5cmm to guma nie ma 5,01cm tylko dużo dużo więcej.
    I ta dziesiąta mm nie ma znaczenia.

Bzdura. Nie zabieraj głosu, jeśli nie wiesz o co chodzi. Tam są takie tuleje jak tutaj - Link
  • REKLAMA
  • #10 12538651
    k-sierra
    Poziom 22  
    W takim razie racja. Przepraszam.
  • #11 12831062
    rokoko
    Poziom 20  
    Sprawa zakończyła się pozytwnie dla mojej osoby. Otóż rzeczywiście po wprasowaniu tulei SASICa samochód stanął na nogi, a raczej na koła:). Silentbloki firmy JAD poszły na reklamacje (wraz z obszerną dokumentacją foto oraz protokołem z warsztatu). Reklamacja uznana za zasadną, zwrot kosztów montażu oraz zakupionych tulei.

Dopóki walczysz zwyciężasz....

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z wymianą silentblocków w przedniej belce (trawersie) w samochodzie Laguna I Ph 2, po tym jak po wymianie tuleje produkcji firmy JAD "wyskoczyły" z sanek. Warsztat wskazał, że tuleje mają zbyt małą średnicę, co potwierdziły pomiary. Użytkownik miał wątpliwości co do jakości części oraz możliwości uszkodzenia siedliska podczas wymiany. W dyskusji podkreślono znaczenie jakości tulei oraz ich prawidłowego montażu pod prasą. Ostatecznie, po wymianie na tuleje SASIC, problem został rozwiązany, a reklamacja dotycząca tulei JAD została uznana.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA