logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Układ TDA 9274 - Wyjaśnienie funkcji zawartych w kostce tda7294

biopteron 19 Lip 2013 11:08 1539 3
REKLAMA
  • #1 12538210
    biopteron
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam.

Wyjaśnił by mi ktoś jakimi działaniami będą się objawiać funkcje zawarte w TDA7294V ?
    Konkretne funkcje zamieszczam na tym screenie:
    Układ TDA 9274 - Wyjaśnienie funkcji zawartych w kostce tda7294
    Zrzut pochodzi z strony z tego linka - http://www.tremolo.pl/schematy/Wzmacniacze/TDA7294.gif.html#.Uej20qyLGho
    Przede wszystkim zależy mi na tym czy owe funkcje mogą w pewnych przypadkach wprowadzać "wybuchowy" charakter wzmacniacza.
    "Wybuchowość" ta polega na tym że po podłączeniu gitary elektrycznej bezpośrednio do wejścia wzmacniacza (końcówki mocy) powstaje podczas grania wyraźna różnica natężenia dźwięku (jakby skokowa) przy nieznacznie tylko mocniejszym szarpnięciu struny.
    (nieliniowość wzmocnienia przy nieprawidłowym progu napięcia sygnału wejściowego ??)

Czy te funkcje mogą mieć jakiś związek z takim zachowaniem wzmacniacza, czy przyczyny szukać gdzie indziej ?
  • REKLAMA
  • #2 12538530
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 12538668
    biopteron
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Zaznaczę że te funkcje MUTE i STANDBY w samym wzmacniaczu nie są wykorzystywane, nie ma pilota, nie ma jakichkolwiek fizycznych włączników.
    Jednak z tego co wyczytałem istnieją one w układzie scalonym jako opcja i mogą ale nie muszą (tu właśnie nie wiem) wpływać na jego negatywną pracę. Przyjrzę się jeszcze czy wszystkie nóżki układu są wykorzystane - a jeśli tak, to czy rozłączenie tych konkretnych może uszkodzić wzmacniacz ?
  • #4 12539223
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA