logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Funkcje TDA7294? Schemat montażowy TDA7294. Wytłumaczenie.

Mako12 06 Kwi 2007 12:48 3508 7
REKLAMA
  • #1 3758913
    Mako12
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Czesc .
    Mam schemat moztazowy do TDA7294 i nie wiem do czego służą : COM i jak działą stby i mute.Dokładnie chodzi o to czy zeby włączys stby czy mute trzeba te koncówki podpiąć pod + i sw1 i sw2 je sie uruchamia??Błagam o wytłumaczenie.

Funkcje TDA7294? Schemat montażowy TDA7294. Wytłumaczenie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3759042
    Mako12
    Poziom 17  
    Czytałem ale nie zabardzo rozumiem.Czyli na schemacie ideowym tam gdzie jest stby i mute trzeba podpiąc + a sw1 i sw2 je włącza?
  • REKLAMA
  • #4 3759149
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Ze schematu na stronie 9 noty wynika że aby właczyć MUTE, albo aby wzmacniacz przeszedł w tryb std-by trzeba końcówkę zewrzeć do masy. Aby wyłączyć mute (albo wejsć w stan POWER) na wejścia trzeba podać napięcie (na schemacie jest to 20V).
  • #5 3759162
    Mako12
    Poziom 17  
    A jak to podłączyc aby zlikwidowac mute i std-by??
  • REKLAMA
  • #6 3759302
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Podciągnąć nogi na stałe do dodatniego napięcia (na tym schemacie jest 20V - nie wiem czy może być po prostu napięcie zasilania), lub zostawić nogi w spokoju (zawieszone w powietrzu).
  • #7 3759385
    Mako12
    Poziom 17  
    Bo ja chce ten wzmacniacz zastosowac w subie i chce uzyskac to przysłowiowe 100W:)Poprostu chce włanczanie i wyłanczanie (zasilanie a nie std-by)i regulacja głośności.Mute i std-by jest mi nie potrzebne.Moze masz jakis schemat montarzowy 100W bo w nocie jest na chyba mniej??nie wiem
  • Pomocny post
    #8 4134342
    Alchemik2600
    Poziom 22  
    Ocena: 14
    Jeśli na końcówce nr 9 napięcie spadnie ponizej 1,5V to wzmacniacz przechodzi w stan czuwania, jesli wzrośnie powyzej 3,5V to jest właczony. U mnie na schemacie ta nóżka jest podciagnięta do dodatniej szyny zasilania za pomocą rezystora o wartości 22k. Napięcie zasilające wzmacniacz to +/- 38V

Dodano po 5 [minuty]:

Jeszcze raz ja. W przypadku funkcji mute jest podobnie, aby wzmacniacz nie był wyciszony to napięcie na końcówce nr10 nie może spaść poniżej 1,5V (też jest podłączane do + za pomocą rezystora), z tym że tutaj są dwa rezystory na schemacie, kondensator i dioda, które są układem czasowym i zapewniają opóźnione załączanie wzmacniacza...coś jak układ opóźniający załączenie głośników.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy funkcji wyprowadzeń STBY (standby) i MUTE w układzie TDA7294 oraz sposobu ich podłączenia w schemacie montażowym. Aby włączyć tryb MUTE lub przejść do stanu standby, odpowiednie nóżki należy zwierać do masy (0 V). Aby wyłączyć MUTE i wyprowadzić wzmacniacz ze stanu standby do normalnej pracy (POWER ON), na tych nóżkach musi pojawić się napięcie dodatnie, w schemacie często jest to napięcie zasilania, np. 20 V lub wyższe. Możliwe jest także podciągnięcie tych nóżek do dodatniej szyny zasilania przez rezystory (np. 22 kΩ), co zapewnia stałe wyłączenie funkcji MUTE i standby. W przypadku funkcji MUTE stosuje się często układ RC z diodą, który realizuje opóźnione załączanie wzmacniacza, chroniąc głośniki przed trzaskami przy włączaniu. Autor pytania chciałby pominąć funkcje MUTE i standby, stosując wzmacniacz w subwooferze z pełną mocą około 100 W, z prostym włączaniem i regulacją głośności. W notach katalogowych TDA7294 dostępne są schematy montażowe, jednak autor poszukuje schematu na 100 W, gdyż standardowy może mieć mniejszą moc.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA