logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem Z Podłączeniem Grzejnika Łazienkowego Pomocy

Balzak311 27 Lip 2013 10:06 19731 12
REKLAMA
  • #1 12565121
    Balzak311
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam mam problem z podłączeniem grzejnika łazienkowego cały temat tkwi w tym ze nie dopilnowałem rozstawu oczek w ścianie i one są zrobione na szerokość 47,5 cm, natomiast grzejniki mają rozstaw na 50cm, i teraz za groma jasnego nie wiem jak to zmontować bo przecież grzejnik nie jest z gumy ze go ścisnę proszę o pomoc

Sytuacja wygląda następująca

Miejsce w którym na być grzejnik

A tak wygląda to oczko w ścianie

Z góry dziękuje i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 12565142
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1254
    Witam, można zrobić tak zwane (zawiasy) z mosiężnych bądż chromowanych przedłużek i kształtek 1/2". Lub wymienić grzejnik i zrobić na zamówienie z odpowiednik rozstawem. Ostatecznie odbić kafle i przerobić podejście tzn. Rozstaw.

Proszę poprawić temat! Słowo ,,Problem" narusza regulamin.
    mod.serwisant73
  • REKLAMA
  • #3 12565150
    Balzak311
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    A gdzie można zamówić na dowolny rozstaw??
  • REKLAMA
  • #4 12565570
    W0jtek92
    Poziom 39  
    U producentów. Ja montuje drabinki firmy Scano, oni robią pod zamówienia, ale wiadomo że tanie to nie bedzie...
  • #5 12566985
    FOSGEN1
    Poziom 27  
    Ocena: 334
    Wydaje mi się, że najtańszym rozwiązaniem będzie tego typu element:
    Oczywiście nie dokładnie taka, ale bardzo podobna.
  • #6 12568366
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Witam. Krzywak może sprawę załatwić ale potem kwestja odległości od ściany i wysokości podejść, bez przedłużek ani rusz w tym przypadku.
  • #7 12568388
    piotr_boncza
    Poziom 29  
    Ocena: 338
    Balzak311 napisał:
    Witam mam problem z podłączeniem grzejnika łazienkowego cały temat tkwi w tym ze nie dopilnowałem rozstawu oczek w ścianie i one są zrobione na szerokość 47,5 cm, natomiast grzejniki mają rozstaw na 50cm, i teraz za groma jasnego nie wiem jak to zmontować bo przecież grzejnik nie jest z gumy ze go ścisnę

A czy ktoś nie kombinował z rozstawem pod grzejnik z trójnikiem do grzałki elektrycznej Link? Jeśli nie, to w Termie Link możesz zamówić dowolne wymiary, koszty nie porażają.
  • #8 12568391
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Piotrze ale 2,5 cm. Na trójnik i zawór do grzejnika to za mało, no chyba że pomylił sie w rozstawie..
  • REKLAMA
  • #9 12569704
    gersik
    Poziom 33  
    Ocena: 639
    Zrób normalną zawiaskę z dwóch kolan nr. 7 mosiężnych i po sprawie. Jak będzie za mało to zrobić po obu stronach.
  • #10 12570974
    piotr_boncza
    Poziom 29  
    Zawiasy kłócą się z moim poczuciem estetyki. Może, jeśli to pex w otulinach, masz jeszcze jedną możliwość. Oba otwory w płytkach powiększyć odrobinę i przesunąć kolana ku sobie. Oczywiście, jeśli nie są zamocowane :) Powiększony otwór zamaskujesz ciut większą rozetą.
    Reklama: Teraz doceniam mój sposób podłączania łazienkowych. Robię rozstaw 40 lub 50 z luzem na błędy i daję zawór Herz VUA40 lub 50. Koniec reklamy :D

W0jtek92 napisał:
    Piotrze ale 2,5 cm. Na trójnik i zawór do grzejnika to za mało, no chyba że pomylił sie w rozstawie..

No taki ni pies ni wydra. Myślę, że nie hytry_draulik schrzanił, a kafelkarz robiąc otwory dał ciała. I tak czarno to widzę. Na wyjściu są skręcane kolanka, nie dopuszczone do zamurowywania. Na dodatek nie są zamocowane do ściany. Tu daje to szansę na lekkie przesunięcie, ale i spore ryzyko, że przy wkręcaniu przedłużek i zaworów coś się rozszczelni, albo pęknie marketowa rura. Kiedyś na budowie stanąłem z głupią miną. Przechodząc koło takiego właśnie krzywo ustawionego kolana lekko. Naprawdę lekko je poprawiłem. I zostałem z tym kolanem w dłoni. Rura wyglądała jak obcięta.
  • #11 12571850
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Jeśli podejście złapano gipsem budowlanym do ściany to marnie widzę naciąganie podejść...
  • #12 12571983
    piotr_boncza
    Poziom 29  
    W0jtek92 napisał:
    Jeśli podejście złapano gipsem budowlanym do ściany to marnie widzę naciąganie podejść...

To byłaby zupełna klęska. Gips nie nadaje się do mocowania.
  • #13 12572426
    saskia
    Poziom 39  
    Ocena: 1086
    Cos mi sie widzi ze trzeba bedzie poswiecic 2 plytki.
    Z pewnoscia zostalo ci kilka sztuk, wiec sprawdz ktorych masz pare w zapasie i te odkuj.
    Na przyszlosc pamietaj ze estetyczniej wyglada wyjscie podlaczenia z plytek, gdy otwor jest wiercony z dala od brzegu plytki (najlepiej na srodku), a przy przerobkach niszczysz tylko jedna plytke.
    W twoim przypadku ktos , albo zle zmierzyl rozstaw, albo plytkarz zle wyciol otwor i przesunal przylacze aby pasowalo do dziury. :-)

Podczas usuwania plytki latwo uszkodzic sasiednie, wiec najpewniejsze jest wyciecie srodka usuwanej plytki tarcza diamentowa, pozostawiajac jedynie waski pasek (brzeg plytki)przy fudze, ktory latwiej usunac, nie uszkadzajac sasiednich plytek.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem grzejnika łazienkowego z powodu różnicy w rozstawie oczek w ścianie (47,5 cm) i grzejnika (50 cm). Proponowane rozwiązania obejmują użycie mosiężnych lub chromowanych przedłużek, zamówienie grzejnika na odpowiedni rozstaw u producentów, lub przerobienie podejścia poprzez odbicie kafli. Wskazano również na możliwość użycia trójników do grzałek elektrycznych oraz na estetyczne aspekty montażu. Użytkownicy podkreślają, że w przypadku błędów w pomiarach lub montażu, konieczne może być usunięcie płytek, co wiąże się z ryzykiem uszkodzenia sąsiednich elementów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA