logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z routerem asmax 1004 i internetem z dialogu

valgaav 30 Lip 2013 14:02 1632 7
  • #1 12576566
    valgaav
    Poziom 9  
    Cześć!

Posiadam modem z dialogu zte zxdsl 832. Mam do niego podłączony router netgear WGR 614, na którym działa mi tylko WIFI (nie dizala mi polaczenie przez kabel, prawdopodobnie wina router'a, albo i modemu).

Bezposrednio przez kabel do modemu nie moge sie podpiac, nie wiedziec czemu. Najzwyczajniej nie dziala. Posiadam 'router' z netii, asmax ar 1004. Problem polega na tym, ze owy router ma tylko wejscie dsl i ethernet na polaczenia lokalne, wiec moge go tylko podjac bezposrednio, nie moge go podlaczyc do modemu. Jak podlacze go bezposrednio, dioda DSL sie nie swieci, wcale.

Nie moge wejsc w 192.168.1.1, bo najzwyczajniej nie dziala. Czy musialbym wgrywac cos na komputer/jakis firmware do routera? Czy to wina czegos innego?

Adresy IP przydziela mi automatycznie do routera bez zadnych problemow. Tego samego nie moge powiedziec o routerze z netgear czy modemie z dialogu.

Dodam jeszcze, ze internet z dialogu.
  • #4 12577393
    fascynat
    Poziom 24  
    Ocena: 107
    valgaav napisał:
    Dzieki, dziala!

Potrzebowalbym jeszcze pomocy jak skonfigurowac polaczenie

Cos mam gdzies zmieniac?

Na tym ekranie ustawienia są OK.
  • #5 12577411
    valgaav
    Poziom 9  
    A internet dalej nie działa :P
  • #6 12577458
    fascynat
    Poziom 24  
    valgaav napisał:
    A internet dalej nie działa :P

Przecież oprócz tego ekranu są jeszcze inne...
  • #7 12577613
    valgaav
    Poziom 9  
    Były jeszcze te dwa w linku który podałem.

jeszcze z którejś zakładki wrzucić zdjęcia?

wydaje mi się, że wina leży gdzieś po stronie router'a/łącza. W sensie, że przez to, że łącze jest na linii dialogu a router z Netii, występują problemy (dlatego dioda DSL nawet nie mrugnie na routerze).

Próbowałem zmieniać ustawienia wg tego
    http://www.dipolnet.com/configuration_of_adsl_routers__bib504.htm
    ale nic nie zmieniło (chyba, ze coś źle robiłem).
  • #8 12578976
    fascynat
    Poziom 24  
    Problem może być w tym, że nie jesteś zalogowany do usługi swojego providera.
    Aktywacja/logowanie, na podst. przyznanego indywidualnie loginu i hasła.

Przejrzyj instrukcję do Asmaxa, może tam znajdziesz odpowiedź.

Niepokoi mnie brak świecenia diody DSL. Czy przy podłączonym innym urządzeniu następuje synchronizacja linii?
    Jeżeli tak, to może świadczyć to o niesprawności Asmaxa, a jeżeli na innym także nie będzie świeciła, a urządzenie jest na 100% sprawne, to masz prawdopodobnie problem z linią telefoniczną.
    Załączniki:
    • asmax.ar1004g.pdf (1.68 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problemy z połączeniem internetowym przy użyciu modemu ZTE ZXDSL 832 oraz routera Netgear WGR 614, który działa tylko przez Wi-Fi. Połączenie kablowe nie działa, a użytkownik nie może podłączyć routera Asmax AR 1004 bezpośrednio do modemu, ponieważ dioda DSL nie świeci. Po próbie zmiany ustawień i dostępu do interfejsu routera, użytkownik nadal nie ma dostępu do internetu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie ustawień logowania do dostawcy usług oraz ewentualne problemy z linią telefoniczną lub uszkodzeniem routera Asmax.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA