logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nauka od podstaw - początkujący elektryk

fddsfwfa11 31 Lip 2013 12:28 51612 5
REKLAMA
  • #1 12579986
    fddsfwfa11
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam,
    Mam nadzieję że temat umieściłem w dobrym dziale, jeśli nie to bardzo proszę o przeniesienie. Mianowicie chodzi mi o to że będę teraz uczęszczał do 2 klasy Liceum a chce się hobbistycznie zająć elektryką ogólną i samochodową. Czytałem już sporo tematów i ludzie polecali tam książki dla "początkujących" tyle że we wszystkich trzeba było już znać podstawowe pojęcia. A wiadomo że jeśli ktoś nie wie czym jest np. masa to się z nich nie nauczy. Jeśli ktoś znał by jakąś ciekawą lekturę gdzie będzie wszystko napisane od kompletnych podstaw tak jak by ktoś nie miał nigdy styczności z elektryką to będę wdzięczny ;) Wiadomo że nie chcę być od razu jakimś wybitnym znawcą tego ale chciałbym po prostu wiedzieć jak robić proste układy, naprawiać usterki elektroniczne w motorze itp. Rzeczy potrzebne w życiu ;)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 12580899
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1242
    Przede wszystkim musisz mieć tak zwana smykałkę :D nie wiem co to znaczy ale ja ją mam :D a poważnie to może zamiast książki czytać to może przeglądać fora.
    Jeśli chodzi o elektrykę jako taka domową czyli zabawa z 230V to no nie wiem czy książki cię czegoś nauczą bardziej wesprą w rozwinięciu wiedzy czy w jakimś przypadku coś podpowiedzą. Mnie uczyli koledzy, ale miałem ta smykałkę do tego :D
    Zaś troszkę ostatnio naszło mnie by poszerzyć wiedzę o car audio i w związku z tym przeglądam troszkę fora o tej tematyce i też podglądam filmiki na YouTube. Tak amatorowi to wystarczy. Wiedzy jest w necie sporo tylko czas na czytanie tego potrzebny. Zaś samo czytanie i przyswajanie wiedzy to nie wystarczy potrzeba jeszcze troszkę eksperymentować czyli teorie połączyć z praktyką.
    Jeśli chodzi o samochody to nie wiem jak masz ale ja nie mam warunków ale można sobie kupić ..... i postawić na podwórku i grzebać w nim co popsujesz to popsujesz ale nie będzie żalu. Wydasz 500zł a na złomie oddadzą ci z 100zł więc 400zł wydasz na naukę elektryki samochodowej. Samochód praktyka a net teoria i zabawa :D
    Więc moja rada to fora fora i fora. Nie jestem przeciwnikiem książek ale na dzień dobry w internecie jest sporo wiedzy. Czasem coś niecoś można sobie wydrukować i stworzyć własną bazę pomocy schematy, instrukcje itp.
  • REKLAMA
  • #3 12581142
    Miniax
    Specjalista elektryk
    Ocena: 289
    Możesz poszukać wśród podręczników do szkół średnich, typu: podstawy elektrotechniki.

Są to niestety dość trudne w czytaniu książki (sama teoria, dość szybko odechciewa się czytać), jednak raczej przystępnie pisane, a niestety, żeby móc myśleć o czym innym, to najpierw trzeba zrozumieć całą teorię obwodów.
  • REKLAMA
  • #4 12581451
    voytalo
    Poziom 25  
    Ocena: 130
    Jeśli chodzi o elektryke, to warto zacząć od "bezela". Jest tam chyba wszystko, co średniozaawansowany elektryk powinien wiedzieć.
  • REKLAMA
  • #5 12847871
    buuuudzik
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Poszukaj na youtube kanału Teoria elektrotechniki, powinien ci pomóc;) a co tydzień wrzucam nowe materiały i staram się odpowiadać na prośby widzów. Więc jak masz jakieś pytanie, bądź czegoś nie rozumiesz to spróbuję wytłumaczyć lub przygotować poświęcony temu filmik.

[/youtube]
  • #6 12848002
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA