majsterrr19 napisał: Witam.
Jestem fizykiem i zamierzam się uczyć programować od podstaw.
Jakiego języka się uczyć? Jaki język rodzi perspektywy dobrej pracy i wysokich zarobków?
Słyszałem,że ze znajomością PHP są marne szanse, więc nie chcę tracić czasu na jego naukę. Czy to prawda? Żadnego języka nie umiem, więc jaki radzicie?
Nie ma znaczenia. Dobry programista w każdym języku, zawsze zarobi. nawet jak to są makra skryptowe do Exela.
Marny - w najbardziej egzotycznym - będzie trawę wcinał.
Poza tym, nauczenie się języka programowania to pestka. Parę komend, składnia, ze dwie książki z przykładami i specyfikacją języka. Pół roku i jesteś otrzaskany z językiem
Ale umieć myśleć jak programista i przełożyć ludzki język na potrzeby komputera - to już trzeba lat doświadczeń i umiejętności. I to jest w cenie. Klient przychodzi i mówi co chce, często nie mając nawet pojęcia co chce, a tym musisz mu od ręki dać to, co potrzebuje i będzie zadowolony. Za to się płaci.
Poza tym, połowa języków jest do siebie tak podobna, że nauczenie się kilku jest banalnie łatwe, jak znasz jeden.
Poza tym, wstyd dla programisty jak nie zna popularnych języków.
Podstawy do nauki:
C
C++
C#
Java
PHP
SQL
Nawet HTML i przyległości.
Jak to ogarniesz i będziesz umiał zrobić niemal każde zadanie - to jakoś sobie poradzisz.
I pamiętaj - programista to nie zawód od 8-16. To styl życia i myślenia.
Albo umiesz myśleć jak programista albo nie.
Sam też kiedyś chciałem zostać programistą (kto nie chciał, mając pierwszy komputer z BASIC-kiem?

). Parę języków poznałem, sporo programów napisałem, niektóre nawet działały

. Zdarzało mi się z lenistwa pisać programy do odrabiania swoich prac domowych.
Ale nie umiałem myśleć jak programista i w końcu sobie to odpuściłem.
Co z tego, że umie się komendy języka, jak nie umie się nimi opisać normalnych zjawisk? To jak z człowiekiem piśmiennym i pisarzem. Jeden umie pisać, ale ten drugi tworzy prawdziwe dzieła i zarabia.