logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki język programowania wybrać, by osiągnąć wysokie zarobki jako programista?

majsterrr19 31 Lip 2013 14:12 6306 26
  • #1 12580350
    majsterrr19
    Uczeń
    Ocena: 1
    Witam.
    Jestem fizykiem i zamierzam się uczyć programować od podstaw.
    Jakiego języka się uczyć? Jaki język rodzi perspektywy dobrej pracy i wysokich zarobków?
    Słyszałem,że ze znajomością PHP są marne szanse, więc nie chcę tracić czasu na jego naukę. Czy to prawda? Żadnego języka nie umiem, więc jaki radzicie?
  • #2 12580502
    DJ_Dexinter
    Poziom 27  
    Ocena: 218
    Programowanie w Java Script - najlepiej płatne. MySql podobnież także. Poszukaj ofert pracy w internecie.
  • #3 12580757
    MoniTOX
    Poziom 27  
    Ocena: 322
    Najbardziej opłacalny cobol :D
    Jeden język to za mało, dopiero w pakiecie można coś zrobić w celach zarobkowych np Java+sql+ php+xml
  • #4 12580868
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    C++ na pewno się przyda również (podobny do PHP).
    Ale naukę warto zacząć od Pascala.
  • #5 12581052
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1187
    majsterrr19 napisał:
    Witam.
    Jestem fizykiem i zamierzam się uczyć programować od podstaw.
    Jakiego języka się uczyć? Jaki język rodzi perspektywy dobrej pracy i wysokich zarobków?
    Słyszałem,że ze znajomością PHP są marne szanse, więc nie chcę tracić czasu na jego naukę. Czy to prawda? Żadnego języka nie umiem, więc jaki radzicie?

Nie ma znaczenia. Dobry programista w każdym języku, zawsze zarobi. nawet jak to są makra skryptowe do Exela.
    Marny - w najbardziej egzotycznym - będzie trawę wcinał.

Poza tym, nauczenie się języka programowania to pestka. Parę komend, składnia, ze dwie książki z przykładami i specyfikacją języka. Pół roku i jesteś otrzaskany z językiem

Ale umieć myśleć jak programista i przełożyć ludzki język na potrzeby komputera - to już trzeba lat doświadczeń i umiejętności. I to jest w cenie. Klient przychodzi i mówi co chce, często nie mając nawet pojęcia co chce, a tym musisz mu od ręki dać to, co potrzebuje i będzie zadowolony. Za to się płaci.

Poza tym, połowa języków jest do siebie tak podobna, że nauczenie się kilku jest banalnie łatwe, jak znasz jeden.
    Poza tym, wstyd dla programisty jak nie zna popularnych języków.

Podstawy do nauki:
    C
    C++
    C#
    Java
    PHP
    SQL
    Nawet HTML i przyległości.

Jak to ogarniesz i będziesz umiał zrobić niemal każde zadanie - to jakoś sobie poradzisz.
    I pamiętaj - programista to nie zawód od 8-16. To styl życia i myślenia.
    Albo umiesz myśleć jak programista albo nie.

Sam też kiedyś chciałem zostać programistą (kto nie chciał, mając pierwszy komputer z BASIC-kiem? :) ). Parę języków poznałem, sporo programów napisałem, niektóre nawet działały :P. Zdarzało mi się z lenistwa pisać programy do odrabiania swoich prac domowych. :)

Ale nie umiałem myśleć jak programista i w końcu sobie to odpuściłem.
    Co z tego, że umie się komendy języka, jak nie umie się nimi opisać normalnych zjawisk? To jak z człowiekiem piśmiennym i pisarzem. Jeden umie pisać, ale ten drugi tworzy prawdziwe dzieła i zarabia.
  • #6 12581075
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 586
    majsterrr19, sposób w jaki opisałeś swój problem dobitnie świadczy o tym, że nie będziesz dobrym programistą. Zatem odpuść sobie naukę jakiegokolwiek języka w celu zarabiania niezłych pieniędzy.
  • #7 12581550
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Ocena: 461
    Madrik napisał:
    Podstawy do nauki:
    C
    C++
    C#
    Java
    PHP
    SQL

Jak to ogarniesz i będziesz umiał zrobić niemal każde zadanie - to jakoś sobie poradzisz.

Do tego kompletu dodałbym jeszcze język Python. Tylko jako pomoc do obróbki danych.
  • #8 12581573
    mrhari
    Ocena: 3235
    ZbeeGin napisał:
    Do tego kompletu dodałbym jeszcze język

Logo oraz Basic.
  • #9 12582874
    Madrik
    Ten pierwszy się przyda, jak trzeba zaprogramować algorytm ruchu po zamkniętym torze. :)
    Drugi, uczy struktury języków liniowych.
    Jak najbardziej przydatne. :D
  • #10 12582959
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5456
    mrhari napisał:
    Basic

Bardzo Atrakcyjny Sposób Informowania Commodore - tak mi się coś przypomniało ;) .
  • #11 12583213
    vmario
    Poziom 14  
    Ocena: 107
    MarekPPN napisał:
    C++ na pewno się przyda również (podobny do PHP).

Niskopoziomowy język kompilowany podobny do skryptowego, zabałaganionego PHP...? To równie dobrze można powiedzieć, że 90% najpopularniejszych języków jest do siebie podobna.
    MarekPPN napisał:
    Ale naukę warto zacząć od Pascala.

Dlaczego warto? Czego dobrego czy ciekawego uczy ten język albo gdzie w praktyce, poza zaszłościami pisanymi w Delphi, jest ten język używany?

W temacie: Java, PHP i C# dają chyba największe zatrudnienie. Z nisz to pewnie będzie Python i Ruby, ale np. specjaliści C i C++ embedded też są trudni do znalezienia i mają szanse na dobry zarobek.

A odpowiadając wprost na pytanie "Jaki programista najwięcej zarabia?" - dobry. "Łatwe nisze?" - nie ma łatwych, jak chcesz dobrze zarabiać trzeba zakasać rękawy.
  • #12 12583606
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    vmario napisał:
    Dlaczego warto? Czego dobrego czy ciekawego uczy ten język albo gdzie w praktyce, poza zaszłościami pisanymi w Delphi, jest ten język używany?

Używany już chyba nigdzie. Dlatego warto, bo w łatwy sposób można pojąć co to są pętle, tablice, instrukcje warunkowe itd. Nie bez powodu zaczynają od niego w szkołach.
    vmario napisał:
    Niskopoziomowy język kompilowany podobny do skryptowego, zabałaganionego PHP...? To równie dobrze można powiedzieć, że 90% najpopularniejszych języków jest do siebie podobna.

Składniowo PHP jest podobny do C++ (nie taki sam).
  • #13 12583719
    DJ_Dexinter
    Poziom 27  
    Ocena: 218
    Struktura języków jest tak podobna, że po nauczeniu się jednego z nich nie będziesz miał problemów z nauką reszty. Proponuję zacząć od Basica i od budowy kalkulatorów i mini-programów.
  • #14 12583729
    wasyl32
    Poziom 19  
    Ocena: 44
    Witam

ZbeeGin napisał:
    Madrik napisał:
    Podstawy do nauki:
    C
    C++
    C#
    Java
    PHP
    SQL

Do tego kompletu dodałbym jeszcze język Python. Tylko jako pomoc do obróbki danych.

@ZbeeGin i @vmario: nadepnęliście mi na odcisk ;) Dobrze, że wspomnieliście o tym języku, ale troszkę umniejszacie jego rolę.
    Python od dłuższego czasu nie jest językiem niszowym i język ten nie służy tylko do obróbki danych, czy pisania skryptów, jak wielu błędnie uważa, ale świetnie sprawdza się w pisaniu prostych i zaawansowanych aplikacji webowych, czy aplikacji z interfejsem graficznym (np. PyQt).
    Ja sam popełniłem kilkanaście aplikacji używanych w firmie produkcyjnej i stworzyłem w tym języku 3 duże aplikacje webowe (oparte o framework Pyramid i Pylons).
  • #15 12583827
    vmario
    Poziom 14  
    wasyl32 napisał:
    @ZbeeGin i @vmario: nadepnęliście mi na odcisk ;) Dobrze, że wspomnieliście o tym języku, ale troszkę umniejszacie jego rolę.

Nie umniejszam jego roli, sam używam go na co dzień, ale jak przejrzysz oferty pracy, to Python jest niszowy, ewentualnie z tej niszy wychodzi. Popatrz zresztą choćby na oferty hostingów - ile jest z PHP, a ile z Pythonem i/lub Rubym? A ile procent z używanych przez Ciebie aplikacji desktopowych jest napisanych w Pythonie?

MarekPPN napisał:
    Dlatego warto, bo w łatwy sposób można pojąć co to są pętle, tablice, instrukcje warunkowe itd. Nie bez powodu zaczynają od niego w szkołach.

Zamiast tracenia czasu na Pascala i Basica polecałbym zaczynać właśnie od Pythona - przynajmniej ten język ma przyszłość. Argument o szkole, wybacz, jest żadnym argumentem. Ja na studiach miałem podstawy programowania w DOS-owym Borland C++ (sic!, w XXI wieku!) - czy to oznacza, że mamy zapomnieć o ANSI C++ i uwsteczniać się, ucząc się pisania w czymś, co nie przystaje do dzisiejszych standardów?

MarekPPN napisał:
    Składniowo PHP jest podobny do C++ (nie taki sam).

No to popatrzmy...

Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Kod: PHP
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Nie mówię, że nie widzę podobieństwa, ale, doprawdy, są bardziej podobne do siebie języki. Zresztą stopień podobieństwa to rzecz względna. Dla mnie to nie jest jakoś szczególnie do siebie podobne, ale jeżeli uważasz inaczej, to zgadzam się, że pewne podobieństwo jest.
  • #16 12584008
    majsterrr19
    Uczeń
    chodzi mi o to żeby już czasu nie tracić na języki mało przydatne bo mam 40 lat i muszę w końcu zarabiać - chciałbym minimum 3 tys netto chcę zacząć od php - bo to podstawa

Dodano po 1 [minuty]:

a jest praca tylko dla takich co chcą 2 tys netto zarabiać wykonując typowe proste prace programisty ? żeby się nauczyć php szybko i choćby 2 tys na rękę mieć a potem do angli choćby za 2 tys funtów
  • #17 12584114
    vmario
    Poziom 14  
    majsterrr19 napisał:
    a jest praca tylko dla takich co chcą 2 tys netto zarabiać wykonując typowe proste prace programisty ? żeby się nauczyć php szybko i choćby 2 tys na rękę mieć a potem do angli choćby za 2 tys funtów

Jasne, że jest praca za 2 tysiące netto, i dla programisty PHP i dla programisty piszącego w 3 językach i wykonującego jeszcze obowiązki projektanta hardware'u. Tylko nawet pracodawca, który płaci mało, wymaga dużo, zwłaszcza, że od ręki znajdzie 10 chętnych studentów, którzy kodują od podstawówki i nie ma potrzeby brać 40-latka bez wiedzy i doświadczenia (wybacz szczerość, ale zadajesz naiwne pytania). Zresztą w różnych rejonach Polski różnie to wygląda. Przejrzyj ogłoszenia, zorientuj się na Twoim lokalnym rynku. Może zacznij od pojedynczych zleceń, nie pracy na etat?

A jeżeli rzeczywiście potrzebujesz na gwałt pracy jako programista, to zapomnij o niszach i zacznij już dziś wieczorem uczyć się PHP, Javy lub C#, bo w tym znajdziesz najwięcej ofert. Niszowi programiści mają szansę na pracę, jak są dobrzy w tym, co robią, jako zielony łatwiej zaczepisz się przy czymś popularnym.
  • #18 12584571
    Madrik
    C i C++ są często używane w zastosowaniach przemysłowych. Tu dobry programista też znajdzie robotę. Ale... dobry. :)

Zawsze też można podać dziwne wpisy w CV o tym co się umie i pójść do urzędu, wklepywać dane z papierków do komputera. "Tysz informatyk", jak to nieraz nazywają. :D
  • #19 12584764
    McMonster
    Poziom 32  
    Ocena: 57
    majsterrr19 napisał:
    chodzi mi o to żeby już czasu nie tracić na języki mało przydatne bo mam 40 lat i muszę w końcu zarabiać - chciałbym minimum 3 tys netto chcę zacząć od php - bo to podstawa

Dodano po 1 [minuty]:

Tak szczerze, z punktu widzenia zawodowego programisty, niestety fantastykę naukową opowiadasz. Programować się nie nauczysz od niechcenia w kilka miesięcy. Wymienioną kwotę najpewniej dostałbyś po kilku latach intensywnego poznawania wielu technologii i kilku projektach już zaliczonych w CV. No i programowanie to nie jest umiejętność, którą zdobywa się po prostu ćwicząc zadania lub przechodząc kurs z książki, to ciężka i pochłaniająca dziedzina, do której trzeba pasji i cierpliwości.

Lepiej porzuć ten wzięty z kapelusza pomysł, bo stracisz tylko czas.
  • #20 12585594
    Madrik
    Zacznij handlować. Handel zawsze dobrze dawał zarobić. Wystarczy dobrze kit ludziom wciskać. Zacząć od drobnych rzeczy jako drugie zajęcie po pracy. Zarobki początkowo na kapitał przeznaczyć. Rozwinąć działalność. Jak zarobki poboczne zaczną być porównywalne z pracą na etacie - zająć się działalnością na stałe. I biznes się kręci.
  • #21 12586037
    majsterrr19
    Uczeń
    po kilku latach 3 tys? to żenada niby tak informatyków brakuje to zwykły przetykacz muszli żmijką ma za wizytę 150 zł

Dodano po 1 [minuty]:

a nie jest tak że mnie zatrudnią za 1500 żebym proste i żmudne rzeczy robił żeby lepsi nie tracili czasu?
  • #22 12586067
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Dlaczego żenada? Walczyliśmy przecież o to, żeby praca stała się towarem na rynku, czyli żeby jej dotyczyły wszelkie plusy i minusy popytu i podaży.
    Podany przez Ciebie przykład świadczy o tym, że na rynku jest zdecydowanie mniej ludzi mających chęć upaprać sobie rączki w gównie niż ludzi, których praca polega na naciskaniu klawiszy na klawiaturze komputera.

majsterrr19 napisał:
    a nie jest tak że mnie zatrudnią za 1500 żebym proste i żmudne rzeczy robił żeby lepsi nie tracili czasu?

Czy widzisz w tym jakąś nieprawidłowość?
  • #23 12586238
    vmario
    Poziom 14  
    majsterrr19 napisał:
    po kilku latach 3 tys? to żenada niby tak informatyków brakuje to zwykły przetykacz muszli żmijką ma za wizytę 150 zł

Dobry programista świeżo po studiach może dostać 3000 i nie jest to coś niezwykłego, ale mówię o osobach, które mają już za sobą kilka lat pracy dorywczej lub przynajmniej intensywnego dłubania na własną rękę. Nie zachowuj się jakbyś wierzył, że umiejętność wyświetlenia "Hello, world" jest dla jakiegokolwiek pracodawcy cenna. Cenna jest dopiero duża wiedza i pewne doświadczenie. I nie widzę niczego żenującego w tym, że fachowiec przyjdzie mi przetkać rurę i zapłacę mu tyle, ile dyktuje rynek (a jak żenuje, to sam zakasam rękawy, tylko czasem lepiej wydać 150zł niż stracić dwa dni i zalać łazienkę sąsiadowi). Co do braku "informatyków", to nie brakuje osób z chęcią nic nierobienia i elementarną wiedzą, ale rzetelnych i wykwalifikowanych pracowników.

majsterrr19 napisał:

Takie rzeczy zrobi darmowy student na praktykach albo stały pracownik po godzinach. Masz 40 lat i podejście życzeniowe do życia? Myślałem, że rzeczywiście chcesz nauczyć się programować, coś tam sobie podłubać, podłapać projekt na zlecenie, a Ty chyba szukasz kogoś, kto Ci zapłaci za to, że będziesz się uczył... Fajnie, że chcesz zrobić coś ze swoim życiem, ale najpierw należy złapać kontakt z rzeczywistością, postawić się na miejscu pracodawcy itp.
  • #24 12586410
    McMonster
    Poziom 32  
    Ocena: 57
    majsterrr19 napisał:

Po kilku latach nauki. Od napisania pierwszego programu do pierwszego zatrudnienia jako programista dla mnie minęło jakieś 11 lat. I wierzysz w te bzdury o braku informatyków? Tylko mój wydział produkuje ich po 150-200 co pół roku. Brakuje dobrych informatyków, ale ich zawsze będzie brakowało.

Cytat:

To nie podawanie cegieł na budowie, za tyle zatrudnią studenta, albo nawet licealistę, który już się zna w temacie i zrobi nawet więcej.

Twoje wypowiedzi sugerują, że byłeś chyba przez ostatnie 20 lat zamknięty w murach jakiejś państwowej uczelni i przez to całkowicie oderwany od rzeczywistości. Tego się nie nadrobi w pół roku.
  • #25 12589463
    majsterrr19
    Uczeń
    no chodzi mi o to czy jest praca za 1600 brutto - do zmudnych i powtarzalnych czynności dla słąbych programistów którym bedę - chcę ją podjąć taką za 1600 tylko czy są w firmach tacy potrzebni.
    To jak jest z tymi informatykami brakuje ich czy nie?
  • #26 12589472
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    majsterrr19 napisał:
    no chodzi mi o to czy jest praca za 1600 brutto - do zmudnych i powtarzalnych czynności dla słąbych programistów którym bedę - chcę ją podjąć taką za 1600 tylko czy są w firmach tacy potrzebni.

Nie są potrzebni. Nikt nie potrzebuje słabych pracowników.

majsterrr19 napisał:
    To jak jest z tymi informatykami brakuje ich czy nie?

Zdefiniuj pojęcie informatyk.
  • #27 12595805
    majsterrr19
    Uczeń
    a są aktualne polskie książki do php?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wyboru języka programowania dla początkującego programisty, który ma na celu zdobycie dobrze płatnej pracy. Użytkownicy sugerują różne języki, takie jak JavaScript, C++, Java, PHP, SQL oraz Python, wskazując na ich potencjał zatrudnienia i zarobków. Zauważono, że umiejętność programowania w jednym języku ułatwia naukę kolejnych. Wskazano również, że dobry programista, niezależnie od języka, zawsze znajdzie zatrudnienie. Użytkownicy podkreślają, że nie ma łatwych nisz, a sukces wymaga zaangażowania i doświadczenia. W kontekście PHP, niektórzy użytkownicy wyrażają wątpliwości co do jego przyszłości, sugerując, że lepiej skupić się na bardziej popularnych językach. W końcu, poruszono również kwestie związane z rynkiem pracy i wymaganiami pracodawców, wskazując na trudności w znalezieniu pracy dla początkujących programistów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA