logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

problem z podłączeniem soundblaster 5.1 live a kinem domowym

jazzu01 09 Mar 2005 00:01 1559 7
REKLAMA
  • #1 1299243
    jazzu01
    Poziom 2  
    Witam !!! mam pytanie może ktoś z Państwa będzie mógł mi pomóc a mianowice, nie dawno zakupiłem kartę muzyczną soundblaster 5.1 live i podłączyłem ją z zestawem kina domowego za pośrednictwem kabla cinch(coxial)wejście w kinie domowym i jack (digital quit) w karcie muzycznej,na dobrą sprawę wszystko powinno być ok,ale gdy dokonuje testu głośników dzwięk wydobywa się tylko z dwóch głośników tj.prawy front i lewy front ,a pozostałe milczą,problem znika kiedy włanczam np.jakiś utwór muzyczny lub film wtedy dzwięk wydobywa się ze wszystkich głośników, na panelu głównym kina pojawia się informacja że sygnał jest przekazywany w formacje 2/2 a nie 5/1,czy może być to spowodowane tym że użyłem jacka stereofonicznego?z tego co wiem do rozkodowania dzwięku dolby digital,dts lub prologic 2 potrzebny jest jaden przewodnik ale co do tego nie mam pewności,może ktoś z Państywa miał podobny problem czekam na odpowiedź ,z góry dziękuje i pozdrawiam . JAZZ
  • REKLAMA
  • #2 1299904
    mec
    Poziom 12  
    Sprawdź co masz ustawione w karcie muzycznej - w ustawieniach - dźwięk stereo czy 5+1. Ponadto jaki masz kabel połaczeniowy? W kinie domowym jakie masz wejście coaxial - powinno być na chinch, a gdzie wpinasz w karcie muzycznej?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1300183
    YR1
    Poziom 24  
    Ocena: 52
    Wejdź na stronę Creative.com i poszukaj opisu wyjść z karty dźwiękowej. Na jednym gnieździe (czarne) masz 4 styki, potrzebny Ci jack z 4 stykami. Kabelek możesz zrobić sam.
    YR1
  • #4 1300505
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    SB live nie potrafi kodowac do DD5.1. Czyli albo mozesz odtwarzac gotowe sciezki DD (np z DVD, lub divx z AC-3), albo zadowolic sie stereo (ew w wiezy zdekodowane jako dolby prologic na wszystkie glosniki itp). Czyli np przy polaczeniu cyfrowym dzwieku 5.1 np w grach nie bedziesz mial.
    Kodowac do DD na razie potrafi tylko SoundStorm.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1330958
    wrzaskun
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    @Platon
    na stronie komputronika napisane jest

Info: wbudowany dekoder Dolby Digital 5.1

Sound Blaster Live! Player 5.1 może obsługiwać zestawy złożone z dwóch lub czterech głośników oraz systemy Dolby Digital 5.1, dzięki czemu dźwięk otaczający 5.1 przy oglądaniu filmów, w grach i podczas słuchania muzyki nie wymaga dodatkowego zakupu kosztownego dekodera Dolby Digital.

a co do problemu to :

Tak jest i bedziesz mial zawsze w teście 2 głosniki prawy i lewy, bo on nadaje tylko prawy i lewy a nie 5.1 (tylko podczas testu oczywiście albo w trybie CMSS), reszte bedziesz słyszał w 5.1 ;)
  • Pomocny post
    #6 1331010
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    wrzaskun - dekoder, a nie koder. Czyli gotowe sciezki 5.1 odtworzy, ale np ze stereo w winampie 5.1 nie zrobi. Zrobi to wieza z sygnalu stereo za pomoca dolby prologic itp.
  • REKLAMA
  • #7 1333164
    wrzaskun
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    A tak masz cąłkowitą racje, dekoder nie koder, przeciez sam napisałem ze nie mozna wygenerować testu na 5.1 i tylko da sie stereo.

Ale mysle ze przy uzyciu odpowiedniego porgramu da sie cos pokombinować i uzyskac system dolby pro logic 2 z sygnału stereo ;) robi to windvd, jednak nie ciekawie słychac tył, takie przeskoki cyfrowe ;)
  • #8 1356028
    nismar
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    ustaw wyjscie w tryb 2 speaker i zainstaluj sobie ac3filter - w divx'ach bedziesz miec dzwiek dolby digital albo prologic tylko odpowiednio ustaw ac3filtra w panelu sterowania (ocja prologic2 i zaznaczone spdif) - mi pomoglo. pozdrawiam

p.s nie mam pomyslu co zrobic z muzyka ale na grach powinienes miec 5.1. ja muzyki slucham z wlaczonym prologic na amplitunerze.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy podłączenia karty dźwiękowej Sound Blaster Live! 5.1 do zestawu kina domowego za pomocą kabla cyfrowego (jack 4-stykowy do wejścia coaxial cinch). Podczas testu głośników dźwięk jest emitowany tylko z dwóch przednich kanałów, natomiast podczas odtwarzania filmów lub muzyki sygnał jest przesyłany w formacie stereo 2.0, a nie 5.1. Wynika to z faktu, że Sound Blaster Live! nie koduje sygnału do Dolby Digital 5.1, a jedynie dekoduje gotowe ścieżki DD lub DTS. Test głośników pokazuje tylko dwa kanały, ponieważ karta nadaje sygnał stereo, a pełne 5.1 jest dostępne tylko przy odtwarzaniu materiałów z zakodowanym dźwiękiem wielokanałowym. Do prawidłowego przesyłania sygnału 5.1 przez SPDIF potrzebny jest kabel jack z 4 stykami. Rozwiązaniem jest użycie odpowiednich ustawień w karcie dźwiękowej, instalacja filtrów AC3 (np. ac3filter) oraz ewentualne wykorzystanie dekodera Dolby Pro Logic II w amplitunerze kina domowego, który rozdziela sygnał stereo na wszystkie głośniki. W przypadku muzyki 5.1 karta nie generuje sygnału wielokanałowego, natomiast w grach i filmach z zakodowanym dźwiękiem 5.1 dźwięk jest poprawnie odtwarzany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA