logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sieć niezidentyfikowana, brak dostępu do sieci. Windows 7

Winterex 04 Sie 2013 11:26 64986 17
  • #1 12592884
    Winterex
    Poziom 9  
    Ocena: 12
    Witam,
    przeszukałem już chyba cały internet i znalazłem wiele podobnych do tego problemów, jednak rozwiązania które proponowano za nic w świecie nie sprawdzają się u mnie. Sprawa wygląda następująco. Próbuje połączyć się z internetem przez kabel, który na co dzień podpięty jest do komputera stacjonarnego z windowsem xp. Tam działa wszystko bardzo ładnie, jednak kiedy chce przez ten sam kabel połączyć się z lapkiem, windows 7, wyświetla komunikat sieć niezidentyfikowana, brak dostępu do sieci. Kiedy zdiagnozowałem problem, wyświetliło brak poprawnej konfiguracji ip. Próbowałem na sztywno wpisywać adres ip, bramy itp. Nic nie działa. Nie mogę też zmienić profilu tej sieci z publicznej na domowa (nie wiem czy to by coś pomogło). Tutaj daje zrzut z ipconfig /all.
  • #2 12592902
    WP_elewator
    Poziom 25  
    Ocena: 63
    Witam,
    1. Skąd ten "kabel do internetu" przychodzi ?
    2. Czy czasami dostarczyciel internetu nie sprawdza adresu MAC urządzenia podłączonego do sieci ?
    Podaj jak najwięcej danych.
  • #3 12592921
    Winterex
    Poziom 9  
    WP_elewator napisał:
    Witam,
    1. Skąd ten "kabel do internetu" przychodzi ?
    2. Czy czasami dostarczyciel internetu nie sprawdza adresu MAC urządzenia podłączonego do sieci ?
    Podaj jak najwięcej danych.

Ad.1 Kabel do internetu przychodzi z "puszki" znajdującej się na zewnątrz. Jest to internet radiowy.
    Ad.2 Nie wiem czy dostarczyciel sprawdza adres MAC. Wcześniej, kiedy na lapku był system xp, wszystko śmigało na tym samym kablu. Nie wiem co jeszcze mogę podać. Sterowniki wszystkie najnowsze, działają. Antywirusy, zapory powyłączane. Dodam tylko, że połączyć się z siecią bezprzewodową(inną niż ta u mnie w domu), mogłem bez problemu. Wróciłem do domu, chciałem podłączyć kabel z radiówki do lapka i niestety nie działa internet. W Warszawie od UPC na routerze śmigało bez problemów.
  • #4 12593000
    WP_elewator
    Poziom 25  
    Witam,
    Winterex napisał:
    Ad.1 Kabel do internetu przychodzi z "puszki" znajdującej się na zewnątrz. Jest to internet radiowy
    - ta odpowiedz ogromnie dużo wnosi do tego wątku, drogi kolego :| .

Załącz obraz z ipconfig z działającego w sieci komputera.
    Widzę że ten z Win 7 nie pobiera ustawień sieci w trybie DHCP.
    Czy adres serwera DNS wpisałeś ręcznie ?
  • #5 12593016
    Winterex
    Poziom 9  
    Tak, adres DNS wpisałem ręcznie. Tutaj zrzut z działającego komputera.

I przepraszam, jeśli podaje coś niewłaściwie, ale jestem laikiem, jeśli chodzi o sprawy związane z komputerami.
  • #6 12593062
    WP_elewator
    Poziom 25  
    Witam,
    Spróbuj tak:
    Panel sterowania->Sieć internetowa-wyświetl stan sieci ->zmień ustawienia karty sieciowej->Połączenie lokalne -> właściwości ->Protokół internetowy wersji 4 - właściwości
    Ogólne
    - Uzyskaj adres IP automatycznie
    - Uzyskaj adres IP serwera DNS automatycznie
  • #7 12593117
    Winterex
    Poziom 9  
    Internet działa, o dziwo. Nawet nie zdążyłem zrobić tego co kazałeś (wcześniej już też tego próbowałem i nie działało), podpiąłem po prostu kabel i internet zaczął działać. Może jest to spowodowane tym, że kiedy odszedłem od kompa zauważyłem, że i PC i laptop są wyłączone. Musiało być chwilowe odłączenie prądu lub coś w tym stylu i może ustawienia się zresetowały czy coś? Wrzucę teraz log z ipconfig
  • #8 12593182
    WP_elewator
    Poziom 25  
    Witam,
    A może masz po prostu problem z gniazdem w laptopie i podłączany przez ciebie przewód sieciowy nie zawsze ma dobry styk - skoro teraz wszystko działa.
  • #9 12593264
    Winterex
    Poziom 9  
    Niestety, po odłączeniu laptopa z listwy( działa tylko na kablu, bateria siadła całkowicie) internet znów nie działa i problem jest ten sam. Musi coś być z tym trybem DHCP. Jakieś sugestie?
  • #10 12593340
    RoStER
    Poziom 30  
    Ocena: 28
    Zawsze możesz zadzwonić na infolinię Twojego internetu, powiedzieć że na jednym komputerze działa a na drugim nie, być może po prostu chodzi o ten MAC, ja u siebie miałem podobny problem że komputer działał podłączony przez kabel, a przez router (chciałem podłączyć 2 komputery + laptop), już nie wtedy zadzwoniłem do obsługi powiedziałem co i jak i pani kazała podłączyć mi wszystkie komputery które będą korzystać z internetu wtedy przypisała mac i prosiła o zresetowanie routera.
  • #11 12593372
    Winterex
    Poziom 9  
    Moim zdaniem gdyby chodziło o ten MAC, to internet nie pojawiłby się ani razu. A ten jeden raz, po wyłączeniu prądu, on się pojawił. To musi być jakiś problem z systemem. Dużo osób pisało o podobnym problemie.
  • #12 12593436
    WP_elewator
    Poziom 25  
    Witam,
    Podsumujmy:
    1. Jeżeli wcześniej na tym komputerze z Win XP wszystko było OK to znaczy że problem nie dotyczy MAC adresu ( MAC adres karty sieciowej się nie zmienił)
    2. Komputer podłączony do zasilania 230V - brak internetu.
    3. Komputer na baterii - internet jest.

Czy coś pomieszałem ?
  • #13 12593488
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1584
    Winterex napisał:
    odłączeniu laptopa z listwy( działa tylko na kablu, bateria siadła całkowicie) internet znów nie działa

Wyłącz oszczędzanie energi we właściwościach sieciówki

Dodano po 2 [minuty]:

Winterex napisał:
    po odłączeniu laptopa z listwy( działa tylko na kablu, bateria siadła całkowicie

W tym zdaniu kolega sam sobie przeczy :D
    WP_elewator napisał:
    2. Komputer podłączony do zasilania 230V - brak internetu.
    3. Komputer na baterii - internet jest.

Czy coś pomieszałem ?

autor namieszał.
    WP_elewator napisał:
    1. Jeżeli wcześniej na tym komputerze z Win XP wszystko było OK to znaczy że problem nie dotyczy MAC adresu ( MAC adres karty sieciowej się nie zmienił)

Absolutna zgoda - mac zostaje ten sam niezależnie od systemu.

Dodano po 1 [minuty]:

Też się zdziwiłem, bo mam od niedawna nowy laptop - interek wyłączył się jeszcze długo przed końcem baterii. Fakt końcówka była baterii, ale jakoś za wcześnie net znikł.
  • #14 12593796
    Winterex
    Poziom 9  
    Z tą baterią, która siadła całkowicie to ona w ogóle nie trzyma laptopa. Po prostu jest zepsuta;)
  • #15 12593802
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1584
    Odptaszkowałeś? Pomogło?
  • #16 12596193
    Winterex
    Poziom 9  
    Nie, nie pomaga nic. Ten laptop to jest tak jak PC, nie działa w ogóle na baterii;p Wtedy był podłączony tak jak PC do tej samej listwy, więc przy wyłączeniu prądu padły oba komputery. Wtedy musiało się coś zresetować i net na lapku działał. Niestety po odłączeniu go od tej listwy i podpięciu do innej (laptop wtedy musiałem wyłączyć) internet przestał działać i wystąpił ten sam problem. Myślę, że jakiś błąd jest w automatycznym przypisywaniu IP do tego laptopa. Kiedy załapało internet wtedy to i też sieć automatycznie zmieniła się z domowej na publiczną. Może to też w czymś przeszkadza

EDIT: właśnie był u mnie koleś z serwisu i powiedział, że to coś z kartą sieciową. Nie z ich winy, więc za dużo się nie dowiedziałem.
  • #17 13140952
    <makaron>
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Kolego WP_elewator wiem ze to juz lata swietlne ale naprawde mi pomogles. Zapomnialem, ze zmienialem maca itd. Dziekuje. Pozdrawiam.
  • #18 17004715
    rafalwit
    Poziom 11  
    Ocena: 41
    pomogło mi odinstalowanie AVG Antywirus i Internet Security.
    Nie pomogły wszystkie rady z https://answers.microsoft.com/pl-pl/windows/f...k/7e299b70-9fff-43fd-83c6-e5354a9cef09?auth=1 odnośnie kasowania wpisów w rejestrze gałąź [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters\Interfaces], ani resetowanie karty sieciowej systemowe czy programem Netsh ręcznie.
    Miałem systuację ,ze na tym samym komputerze mam 3 systemy operacyjne Windows 10 64-bit(dysk SSD), Windows 10 32-bit i windows Xp , i internet nie dzialał tylko na jednym Windows 10 32-bit, a dzialał na pozostałych. Dostawca uslugi Multimedia. I to odkryłem nagle w styczniu 2018 po aktualizacji Windows 20.12.2017

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z brakiem dostępu do sieci w systemie Windows 7, mimo że ten sam kabel działał poprawnie z komputerem stacjonarnym na Windows XP. Po diagnozie stwierdzono brak poprawnej konfiguracji IP. Użytkownik próbował ręcznie ustawić adres IP i DNS, jednak bezskutecznie. Po pewnym czasie internet zaczął działać, co mogło być spowodowane chwilowym odłączeniem prądu, które zresetowało ustawienia. Problemy powróciły po odłączeniu laptopa od zasilania, co sugerowało problem z trybem DHCP lub kartą sieciową. Użytkownik rozważał również możliwość, że dostawca internetu mógł blokować dostęp na podstawie adresu MAC. Ostatecznie, po interwencji serwisu, zasugerowano, że problem może leżeć w samej karcie sieciowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA