logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mastercook PFD-1284 - Brak grzania wody, jak sprawdzić hydrostat i grzałkę?

matrix55a 05 Sie 2013 18:05 2202 2
REKLAMA
  • #1 12597669
    matrix55a
    Poziom 11  
    Ocena: 30
    Witam Szanownych Kolegów i Koleżanki.
    Problem z pralką mianowicie nie grzeje wody na żadnym programie (pobiera wodę, nie wyświetla błędu). Sprawdziłem grzałkę 26 OM , czujnik NTC 12,7 KOM. Po załączeniu programu nie dochodzi napięcie na grzałkę. Na hydrostacie między pomarańczowym i niebieskim 230V. W jaki sposób można sprawdzić hydrostat ewentualnie co zewrzeć żeby sprawdzić czy działa grzałka. Są jakieś inne zabezpieczenia grzałki w tym modelu? Bardzo proszę o pomoc bo nie chcę w ciemno wydawać pieniędzy na hydrostat jeżeli okazałby się sprawny.
    Z góry dziękuję za cenne sugestie
    ps. Modułu jeszcze nie sprawdzałem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12597874
    leszek1959
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Sposób na sprawdzenie hydrostatu : 1 .odłączyć pralkę z prądu. 2. odłączyć od hydrostatu wężyk (taki czarny grubości 10mm) 3. podłączyć inny wężyk i dmuchnąć powietrze z płuc do wężyka ( tak nie za mocno ). Jeśli jest sprawny to słychać będzie przełączanie styków hydrostatu. Jeśli do styków podłączy Pan miernik tak żeby dawał sygnał przy zwieraniu styków, to sprawdzi Pan działanie hydrostatu. Nie znam modelu pralki, więc nie wypowiem się czy ma dodatkowe zabezpieczenie, ale powinna mieć coś takiego. Jeśli ma elektronikę to może być uszkodzony przekaźnik.
  • #3 12602260
    matrix55a
    Poziom 11  
    Ocena: 30
    @leszek1959 dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. Sprawdziłem przekaźnik. Po podłączenia napięcia do cewki przekaźnik przełącza.Po wyjęciu modułu ścieżka biegnąca od układu LNK304GN do rezystora przewlekanego większej mocy(rezystor i dioda mają normalne parametry) była jakby lekko okopcona jednakże nie znalazłem przerwy. Jutro zamontuję moduł i sprawdzę czy działa przekaźnik w przy normalnym programie.
    Hydrostat sprawdzony sposobem kolegi @leszek1959 przy wdmuchiwaniu powietrza słychać działanie styków.
    Zastanawiam się czy NTC ma prawidłową rezystancję (12,7 KOM)? Czytałem gdzieś że powinien mieć 60-70KOM.
    ps. sprawdziłem rezystory podpięte do ST3 NTC i są dobre.

Pozdrawiam
REKLAMA