logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zresetować błąd F w zmywarce Bosch sgs8402eu/7?

sunnboy 10 Sie 2013 14:47 3615 7
REKLAMA
  • #1 12613916
    sunnboy
    Poziom 10  
    Panowie, zmywarka pokazała mi błąd F-zalana podstawa zmywarki - czytając forum, przeczyściłem filtr, wypompowałem wodę z podstawy, wyczyściłem płaszcz wodny, żadnych przecieków nie ma i nadal pokazuje mi ten sam błąd. Czy wymagane jest skasowanie błędu poprzez restart zmywarki i dopiero można zauważyć reakcję, czy powinna się ona odbyć natychmiastowo bez musu kasowania tego błędu? jak dokonać tego restartu w tym typie zmywarki - nie zauważyłem jakiegoś klawisza restart, przypuszczalnie jest to jakaś kombinacja klawiszy tylko jaka? pzdr i proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12615004
    rychomuch
    Poziom 29  
    Ocena: 692
    Witam.
    Zalana tacka ociekowa zmywarki. W komora filtra zawsze będzie trochę wody.
    Proszę położyć zmywarkę na tzw. plecy.
    Powinna wylecieć woda z tacki - tam jest mikrowyłącznk przeciw zalewowy.
    Jest przeciek - zlokalizować, usunąć i po kłopocie.
  • REKLAMA
  • #3 12616143
    sunnboy
    Poziom 10  
    witam,
    dziekuje za odpowiedz-zmywarke polozylem na plecy,wyleciala woda..Jesli chodzi o weze plaszcza to niewidze nigdzie uszkodzenia(wycieku)-zdjelem lewa strona cala,czy mam rozkrecic rowniez "srodek"zmywarki umocowany na sruby(po wyjeciu filtra i metalowej siatki) ten z dyszami i sprawdzic weze od wewnetrznnej strony?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 12616272
    rychomuch
    Poziom 29  
    Ocena: 692
    Witam.
    Nie wiem gdzie jest wyciek wody.
    W warunkach domowych ustawić zmywarkę na dwa krzesła bądź taborety,
    załączyć mycie i obserwować.
  • REKLAMA
  • #5 12616318
    sunnboy
    Poziom 10  
    Złożyłem zmywarkę i bez efektu, z tym ze położyłem ją na podłodze i nie włączałem a jak rozumiem ma być na krzesłach i dopiero włączyć jak leży ,tak? jak załącza to pobiera wodę ale nie odprowadza dopiero jak przycisnę czerwony pływak to odprowadzać zaczyna. Może te mikroprzyciski są zepsute ? skąd najczęściej może wydobywać się woda? Na co zwrócić uwagę,bo węże od strony płaszcza wydają się być całe.

Ps. rozumiem ,że ma stać na krzesłach w pozycji pionowej nie na plecach?
  • #6 12616686
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1267
    sunnboy napisał:
    rozumiem ,że ma stać na krzesłach w pozycji pionowej nie na plecach?
    Dobrze rozumiesz. Tak jak kolega rychomuch radził, chodzi o możliwość zajrzenia w czasie pracy - w pozycji leżącej zmywarka pracować nie może.
  • #7 12617094
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3368
    sunnboy napisał:
    jak załącza to pobiera wodę ale nie odprowadza dopiero jak przycisnę czerwony pływak to odprowadzać zaczyna.
    Bo uruchamiasz awaryjny spust wody. Samoczynnie ma wylać dopiero po skończeniu pierwszego mycia, a nie zaraz po napełnieniu.
  • #8 12619672
    sunnboy
    Poziom 10  
    dzięki Panowie,postawiłem troche pochodziła i znowu wywaliła F,z tym że podczas pracy dysze się nie obracaly tylko woda sie z nich sączyła samowolnie-chyba jednak sie poddam,wycieku nie widzę nadal.Ile tak naprawa może kosztować?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmywarki Bosch SGS8402EU/7 napotkał błąd F, wskazujący na zalaną podstawę urządzenia. Po czyszczeniu filtra i wypompowaniu wody, problem nadal występował. Użytkownicy forum sugerowali, aby zmywarkę ustawić na krzesłach w pozycji pionowej i uruchomić cykl mycia, aby zlokalizować ewentualne wycieki. Wskazano również na możliwość uszkodzenia mikroprzełączników oraz konieczność sprawdzenia wewnętrznych węży. Po dalszych próbach, użytkownik zauważył, że dysze nie obracają się prawidłowo, co może sugerować poważniejszy problem. Koszt naprawy nie został określony.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA