logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trzaski i zacięcia dźwięku na Creative X-Fi XtremeMusic (SB0460) z AC3Filter

MrAdalbert 15 Sie 2013 22:22 1251 1
REKLAMA
  • #1 12632524
    MrAdalbert
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam,
    Z góry przepraszam, że tak się rozpisałem :)
    Kilka dni temu nabyłem kartę Creative X-Fi XtremeMusic (SB0460), co zbiegło się z przejściem z Windowsa XP na 7. Do tej pory na wysłużonym SB Live! SB0220 pod kontrolą XP używałem wyjścia cyfrowego. Dla poprawy jakości dźwięku używałem AC3Filtra z ustawieniem na kodowanie do AC3 i przepuszczaniem DD i DTS. Zestaw kodeków pochodził z paczki K-Lite Codec Mega.
    Po przejściu na nowszą konfigurację postępowałem identycznie jak w starej, jednak czekało mnie pewne zaskoczenie. AC3Filter kodował dźwięk do DD, a odbiornik go wychwytywał, ale na początku utworu miał z tym problem. Przewijanie przez pierwsze 5s kończyło się "trzaskami". Polegają one na na chwytaniu sygnału przez odbiornik, a następnie rozłączaniu jego. Po przewinięciu muzyka gra normalnie, ale po jakimś czasie pojawia się przycięcie, a następnie kolejne, częstsze. Nadmienię, że na dawnej konfiguracji dochodziło czasem do "przeskoku" w odtwarzaniu, ale nie było zacięć. Z resztą nigdy nie doszedłem do tego, co je determinowało. Po jakimś czasie one zanikały same albo z moim udziałem. Wracając do tematu, Po włączeniu dekodowania AC3 w karcie dźwiękowej owe trzaski występowały jako przycięcia, lecz łagodniejsze, gdyż ominięty został efekt załączania sygnału.
    Po kilku bataliach przesiadłem się na enkoder bezpośrednio w ffdshow. Trudniej nieco skonfigurować moje parametry, ale przynajmniej działa właściwie. Jedyny mankament to problem w załączaniu DTS. Być może to wina obciążenia proca, więc to jest sprawą poboczną.
    Nadmienię, że używam resamplingu do 48KHz, ponieważ bez niego dźwięk jest dziwnie spowolniony.
    Wersja AC3Filtra: 2.6b
    Wie ktoś może jak naprawić sygnał z AC3Filtra?
  • REKLAMA
  • #2 12648055
    MrAdalbert
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Rozgryzłem problem. Wystarczyło ustawić w playerze render na 'DirectSound: SPDIF Out', z zastrzeżeniem, że dźwięk jest właściwy wyłącznie na tym ustawieniu(samo SPDIF Out działa źle, musi być dokładnie to, co napisałem.).
    Enkoder działa właściwie, przepuszczanie DTS śmiga aż miło i resampling przestał być konieczny.
REKLAMA