logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telefony z USA lub DE przez eBay, co o tym myślicie ... ?

KRapicki 10 Mar 2005 19:47 3500 6
REKLAMA
  • #1 1304225
    KRapicki
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Witam.

Znalazłem gdzieś adres tej strony : http://www.music-and-software.com/music-and-software/polska/zakupy/zakupy_w_internecie.htm .

Firma ta, zajmuje się, kupnem i sprzedażą przedmiotów ze sklepów zagranicznych tj. eBay, Amazon itp. . No właśnie, rejestracja kosztuje 8$ , koszty sprowadzenia są w cenniku (w zależności od kwoty przedmiotu). Teraz pytanie : czy opłaca się kupować z eBay przez tą firmę (wszelkie koszty) telefony komórkowe ??? Ja np. znalazłem nokię 3100 za 49$. Ale po dodaniu kosztów sprowadzenia itd. nie wiem dokładnie ile wyjdzie, ale czy się opłaca ? Pozostaje kwestia: SIMLOCKA (chociaż większość jest bez), ładowarki (110V), oraz języka telefonu (bardzo, bardzo żadko zdaża się aby telefon miał menu w PL - praktycznie wogóle...). Czekam na wasze komentarze.

Pozdrawiam KRapicki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1304378
    piterFX
    Poziom 27  
    Ocena: 23
    jesli chodzi o takie sprowadzanie telefonow to moim zdaniem sie nie oplaca lepiej samemu jezdzic po telefony np. do niemiec jesli zamierzasz kupic wieksza ilosc z USa nie opłaca sie sprowadzac bo tam jest inna czestotliwosc niz w polsce przerobienie tego pewnie ostro koszuje o ile wogle da sie to zrobic nie wiem nie wnikam najlepeij samemu jechac do niemiec albo miec tam rodzinke:) tak jak ja i co jakis czas mam nowy tel ostatnio mialem nokie 3100 za 69euro i juz z polskim menu
  • REKLAMA
  • #3 1305573
    puchbeary_1
    Poziom 20  
    Ocena: 3
    niestety kolega ma racje. najwiekszy problem to to ze tam pracuje się na innej częstotliwości
  • REKLAMA
  • #4 1307724
    paccoo
    Poziom 12  
    w USA jest 1900MHz a obecnie produkowane telefony w większości obsługują jednocześnie 900, 1800, 1900 MHz
  • REKLAMA
  • #5 1308127
    orczxc
    Poziom 29  
    Ocena: 8
    oki w usa jest 850 i 1900 mhz ale jest wlasnie bardzo duzo teleofonow ktre tam sprzedaj pracuja one w 900, 1800 1900 wiec wystarczy tylko wybierac odpowiednie modele nie wybierac typowych amerykanow tylko wersje europejskie sprzedawane na tamtym rynku (niektore wersje samsungow nawet z zasiegiem na stany 850 1900 po zmianie oprogramowania na europejczyka chodza bez zadnych modyfikacji na 900 1800 ... hehehe sam testowalem np samsung e715 u nas po fleshu toi juz jest e710...
  • #6 1308694
    Draks_Maxim
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    kup np pare sztuk v500 /' v600 itd bo one sa cztero zakresowe wiec niema problemu zeby chodizly w USA i w Polsce :)
  • #7 1309083
    orczxc
    Poziom 29  
    Ocena: 8
    ale np v500 i v600 sa teraz w takich niskich pieniazkach w polsce ze nie warto ich sprowadzac sa w ofercie biznesowej za zlotowke i to akurat nie przejdze... zyski beda znikome ale warto poszukac takich sluchawek ktore sie oplaca...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy opłacalności zakupu telefonów komórkowych z USA lub Niemiec za pośrednictwem firmy zajmującej się sprowadzaniem towarów z eBay i Amazon. Głównym problemem jest różnica w częstotliwościach sieci GSM – w USA dominują pasma 850 i 1900 MHz, podczas gdy w Polsce używa się 900 i 1800 MHz. Telefony typowo amerykańskie mogą wymagać kosztownych przeróbek lub mogą nie działać poprawnie w Polsce. Istnieją jednak modele czteropasmowe (quad-band), takie jak V500 i V600, które obsługują wszystkie te częstotliwości i działają bez problemów w obu regionach. Warto wybierać wersje europejskie sprzedawane na rynku amerykańskim lub telefony, które po zmianie oprogramowania (flash) mogą działać na polskich pasmach, np. Samsung E715 po modyfikacji działa jak E710. Jednak często koszty sprowadzenia, rejestracji i ryzyko braku polskiego menu, ładowarki 110V oraz SIMLOCK mogą obniżyć opłacalność takiego zakupu. W Polsce niektóre modele, np. V500 i V600, są dostępne w niskich cenach, co dodatkowo zmniejsza sens sprowadzania ich zza granicy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA