logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SDHC Sandisk - Karta nie wykrywana przez żadne urządzenie.

SirLacky 19 Sie 2013 11:05 2055 6
REKLAMA
  • #1 12643121
    SirLacky
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam.

Proszę bardzo o pomoc. Jedna z kart na które był nagrywany film na moim ślubie padła przed zgraniem materiału - tego najważniejszego bo z samego kościoła. Po włożeniu do jakiegokolwiek czytnika, jest zero reakcji. Po włożeniu do aparatu, sprzęt przez chwile czyta kartę po czym wyrzuca błąd (opcja w jednym aparacie), natomiast w aparacie który nagrywał wyskakuje monit o format karty.

Teraz pytanie: lepiej sformatować i potem odzyskiwać pliki z zepsutej karty, czy odesłać do jakiejś firmy która mi odzyska pliki z takiej karty?

Materiał ślubno/weselny był nagrywany na 2 karty SanDisk Extreme SDHC 45 MB/s U1 32 gb. Obydwie karty były nowe i obydwie sprawdzane na kilka dni przed ślubem. Padła jedna bez jakiejś przyczyny - po nagraniu materiały karta miała zostać włożona do czytnika w laptopie i już wtedy był brak oddziewu.

Po włożeniu karty w czytnik komputera i przejściu do: Narzędzia administracyjne/Zarządzanie komputerem/Zarządzanie dyskami, komputer nie potrafi dokończyć poszukiwania dysków.
  • REKLAMA
  • #2 12643189
    buczo11
    Poziom 28  
    Ocena: 121
    Witam!
    SirLacky napisał:
    Teraz pytanie: lepiej sformatować i potem odzyskiwać pliki z zepsutej karty, czy odesłać do jakiejś firmy która mi odzyska pliki z takiej karty?

Na pewno nie wykonywać formatowania. Może to utrudnić lub wręcz uniemożliwić odzyskanie kompletnych danych.
  • REKLAMA
  • #3 12643225
    SirLacky
    Poziom 9  
    W takim razie co robić? Może ktoś poleca jakąś firma która wykona mi przywracanie plików? Może jeszcze jakaś inna opcja?
  • #4 12643260
    danio882
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam!
    Nie formatuj karty pod żadnym pozorem.

Możesz pójść z tak kartą do serwisu w celu odzyskania danych, lub spróbować sam odzyskać utracone dane.

Obecnie w internecie możesz znaleźć masę bezpłatnych programów do odzyskania danych z uszkodzonej karty.

Poszukaj coś w google.

Miałem niedawno podobny problem z kartą Kingston SDHC 8GB.
    Odzyskałem większość danych za pomocą bezpłatnego programu:
    PC Inspector File Recovery 4.0.

Możesz spróbować też Recuva.

życzę powodzenia
  • REKLAMA
  • #5 12644293
    SirLacky
    Poziom 9  
    PC Inspector File Recovery 4.0 zacina się przy próbie przeskanowania dostępnych dysków.

Dzwoniłem dziś do jednej z firm, analiza dysku jest bezpłatna, jeśli da się programowo odczytać dane to koszt wynosi około 100-200 zł, koszt sprzętowego odzyskiwania oscyluje w okolicach 1000 zł. Chyba nie pozostanie mi nic innego jak odesłać kartę do takiej firmy. Może znajdzie się ktoś kto korzystał kiedyś z oferty takiej firmy i może mi jakąś polecić.
  • #6 12644887
    michal_aniol
    Poziom 33  
    Ocena: 100
    Przede wszystkim nie formatuj karty.

W zależności od tego jakiego typu uszkodzene ma karta to koszta będą inne. Karty Sandisk niestety zazwyczaj są tzw. monolitami i w przypadku uszkodzenia kontrolera karty, odzysk jest bardzo złożony.
  • REKLAMA
  • #7 12646534
    danio882
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    SirLacky napisał:
    PC Inspector File Recovery 4.0 zacina się przy próbie przeskanowania dostępnych dysków.

Czasami ten program tak ma. Można go jednak zostawić na jakiś czas, wtedy możliwe że skanowanie zakończy się sukcesem.

Z uwagi na zawartość kart może polecę jednak profesjonalne odzyskiwanie w serwisie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z kartą SDHC SanDisk Extreme, która przestała być wykrywana przez różne urządzenia po nagraniu materiału wideo. Po włożeniu karty do czytnika i aparatu pojawiają się błędy, a komputer nie potrafi jej zidentyfikować. Użytkownik pyta, czy lepiej sformatować kartę przed próbą odzyskania danych, czy zlecić to profesjonalnej firmie. Odpowiedzi sugerują, aby nie formatować karty, ponieważ może to utrudnić odzyskiwanie danych. Rekomendowane są programy do odzyskiwania danych, takie jak PC Inspector File Recovery i Recuva, a także skorzystanie z usług profesjonalnych serwisów, które oferują analizę i odzyskiwanie danych, z różnymi kosztami w zależności od stopnia uszkodzenia karty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA