logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Astra H 1,3 CDTI - Silnik szarpie przy ok. 2 tys. obr. i miga kontr. ładowania

szatanek 19 Sie 2013 18:20 3303 3
REKLAMA
  • #1 12644660
    szatanek
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam, koledzy mam problem w astrą H 1,3 CDTI . Przy ok 2 tyś obr. silnik zaczyna wariować obroty skączą tak jakby nie dochodziło paliwo i w tym momencie zaczyna migać kontrolka ładowania. Z napięciem jest wszystko ok, po zdjęciu paska z alternatora jest tak samo, pompa wstępna ok, pali ładnie na wolnych obr chodzi równo , zawór EGR chodzi w teście,ładnie reaguje na gaz dopóki nie osiągnie ok 2 tys na ciepłym, na zimnym wkręca sie wyzej do ok 2,5 i wtedy pojawia sie to szarpanie. Jedynym błędem zapisanym w sterowniku był błąd o zbyt niskim ciśnieniu na szynie, ale był on nie występujący i po wykasowaniu nie wraca.Podpowiedcie co to moze byc bo juz mi brakuje pomysłów.
  • REKLAMA
  • #2 12645917
    jokerro
    Poziom 34  
    Ocena: 1144
    To jak byles na diagnostyce i operator niezauwazył nic niepokojacego?
    Mozesz miec problem z dostawa paliwa,niepoprawnym dzialaniem czujnikow,uszkodzonym potencjometrem pedału przyspieszenia itd.
    Trzeba dokladnie przeanalizowac parametry i w ewentualnosci szukac na piechotke.
  • REKLAMA
  • #3 13739226
    Beczkowóz
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witam
    Czy udało się rozwiązać problem?
    U mnie jest bardzo podobnie tylko dodatkowo po nagrzaniu silnik bardzo ciężko odpala ( 30 sek kręcenia), jedyny błąd to obwód grzewczy sondy lambda rząd 1 czujnik 1.
  • #4 13963151
    szatanek
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    witam, zapomniałem o temacie ale chciałem powiedziec ze mój problem z Z13 DTH juz dawno rozwiązany. Całą winę za takie skakanie obrotów ponosił czujnik obrotów wału korbowego, widac czujnik był poprostu przegrzany i przez to silnik tak wariował, po załozeniu nowego wszystko ustało. pozdrawiam.
REKLAMA