logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z jakością - Brak jakości na jednej z anten , na drugiej 100%

piotrdom 20 Sie 2013 08:30 5958 10
REKLAMA
  • #1 12646490
    piotrdom
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam, posiadam telewizję nc+ i od dłuższego czasu borykam się z problemem z gubieniem jakości na jednej z anten . Dekoder ma koło 3 lat nbox recorder 250GB , talerz 80 oraz konwerter twin Problem z jakością - Brak jakości na jednej z anten , na drugiej 100% . Miałem sygnał w okolicach 75% siły i 60% jakości , myślałem, że tu leży przyczyna, wczoraj ustawiłem i teraz mam na ANT 1 i ANT 2 po około 80-85% siły i około 90-100% jakości ale po niedługim czasie na ANT1 siła pozostaje na tej samej wartości a jakość jest 0% , na ANT 2 bez zmian. Zamiana kabli powoduje to samo tylko na ANT 2 . Ponowne włączenie dekodera nieraz naprawia problem(na chwilę) a nieraz nie. Gdzie szukać problemu ?
    Proszę o porady.
  • REKLAMA
  • #2 12646495
    geco
    Poziom 26  
    Ocena: 175
    W tunerze pewnie kondensatory straciły swoje parametry na głowicy.Dekoder do wymiany a jak jest twoją własnością to do naprawy (wymiana kondensatorów).
  • REKLAMA
  • #3 12646525
    piotrdom
    Poziom 9  
    Ok, tylko nie jest to zawsze na ANT1 , bo jak zamienię kable to będzie na ANT 2 , może ponękam sąsiadów i spróbuję podmienić dekoder na inny
  • #4 12646664
    KIEROWCA_VW
    Poziom 35  
    Ocena: 675
    Konwerter do wymiany, skoro po zamianie kabli nie działa inne wejście.
    Ostatecznie potwierdzi to zamiana kabli przy konwerterze.
  • #5 12646694
    piotrdom
    Poziom 9  
    podmieniłem dekodery, i na drugim też jest tak samo . i tu też zamiana kabli powoduje ,że raz jest źle na Ant1 a raz na Ant 2, czyli raczej konwerter????????

Regulamin p. 3.1.13. [TS]
  • REKLAMA
  • #6 12646727
    KIEROWCA_VW
    Poziom 35  
    Tak, konwerter do wymiany.
    Zbędny tekst usuwam. [TS]
  • REKLAMA
  • #7 12646808
    piotrdom
    Poziom 9  
    Ponownie byłem przy antenie , rozłączyłem kable , delikatnie ruszyłem kątem obrotu konwertera, podłączyłem kable i znów mam siła/jakość 74 / 100 i 84/92 , ciekawe na jak długo. jak sprawa się powtórzy kupuję konwerter. Może to głupie pytanie ale czy da się podłączyć tak kabel (źle) żeby była tylko siła bez jakości ?
  • Pomocny post
    #8 12646841
    KIEROWCA_VW
    Poziom 35  
    W zależności kto montował instalację można doprowadzić do zwarcia we wtyczkach, ewentualnie kabel mógł ulec uszkodzeniu mechanicznemu w dowolnym miejscu.
    Ale zwarcie powoduje generalnie brak sygnału.
  • #9 12647388
    piotrdom
    Poziom 9  
    Teraz już nic nie rozumiem , na kanale polsat hd wejdę w ustawienia anteny i jest siła /jakość 75/100 i 84/100 , na kanałach np tvn hd jest 75/ 0 i 83/100 .
  • #10 12647467
    matzg
    Poziom 35  
    Ocena: 358
    A czego się spodziewałeś, na każdym transponderze taki sam sygnał?
    Na jednym transponderze sygnał jest mocniejszy na innym słabszy...
    Jakość połączeń (założenie F-ki) też może mieć znaczenie.
    Wymień konwerter, popraw F-ki , ustaw poprawnie antenę (wraz z skosem na konwerterze).
  • #11 12647831
    piotrdom
    Poziom 9  
    zauważyłem kolejną rzecz, jak wszystko działa jak należy , wystarczy ,że włączę nagrywanie na polsacie , kanały tvn giną i jakość na jednej antenie też ginie

Moderowany przez telesat1:

3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik telewizji nc+ zgłasza problem z jakością sygnału na jednej z anten, gdzie jakość spada do 0%, podczas gdy na drugiej antenie pozostaje na poziomie 90-100%. Po wymianie kabli problem przenosi się na drugą antenę, co sugeruje usterkę konwertera. Użytkownik podmienia dekodery, ale problem nadal występuje. Wskazówki dotyczące rozwiązania obejmują wymianę konwertera, sprawdzenie jakości połączeń oraz ustawienie anteny. Dodatkowo, zauważono, że nagrywanie na jednym kanale wpływa na jakość sygnału na innych kanałach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA