logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Probook 6550b - Czarny ekran przy starcie, działa po kilku restartach

jumper_13 20 Sie 2013 16:28 3330 23
REKLAMA
  • #1 12648091
    jumper_13
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam,

Mam niemały problem z moim HPkiem. Mianowicie coraz częściej dzieje się tak, ze próbują uruchomić kompa, wciskam przycisk od zasilania, ikonki startują, dysk i wentylator również, a wyświetlacz jest czarny... Dopiero po paru restartach na przycisku od zasilania, komp (to znaczy monitor) startuje razem z obrazem. Czy ktoś wie co może być tego przyczyną ? Proszę o jakieś rady.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 12648126
    Pan Szyszka
    Poziom 31  
    Ocena: 95
    Na zewnętrznym monitorze też tak się dzieje?
  • #3 12655237
    jumper_13
    Poziom 9  
    kurcze, nie bardzo mam możliwość podłączyć zewnętrzny monitor, bo jeszcze 2 tygodnie jestem poza domem i ani zewnętrznego monitora ani kabla..
  • REKLAMA
  • #4 12655360
    ddominique
    Poziom 11  
    Wentylatorki działają ?

Spróbuj po dociskać moduły kartę graficzną i ram może coś ma luz i nie zawsze załapie
  • #5 12655969
    jumper_13
    Poziom 9  
    wentylatorki działają, a z dociskiem już próbowałem, żadnego efektu to nie przyniosło..
  • #6 12656244
    ddominique
    Poziom 11  
    Sprawdź ram czy nie jest uszkodzony i sprawdź temperatury na GPU i CPU
  • #7 12656462
    jumper_13
    Poziom 9  
    ram był sprawdzany i jest ok, a temperatury (podczaas normalnego użytkowania) wyglądają następująco (odczyt z everesta)
    HP Probook 6550b - Czarny ekran przy starcie, działa po kilku restartach
  • REKLAMA
  • #8 12657347
    ddominique
    Poziom 11  
    74 stopnie to troche dużo , optymalne to 60 stopni , mocno się nagrzewa podczas pracy?

Musi być coś poluźnione , sprawdź dysk czy nie jest luźny , bo temperatura procka maxymalna to 105 stopni a tyle nie osiąga , jedyną inna przyczyną jest przegrzewanie karty graficznej.

Spróbuj na byle czym podłączyć i sprawdzić 2 monitor

Możesz jeszcze zobaczyć i odłączyć baterie i zasilanie poczekać minute i jeszcze raz go uruchomić .

Sprawdź czy nie ma czasami wypukłych kondensatorów jeśli tak płyta do wymiany.

Pozdor ddominique
  • REKLAMA
  • #9 12658439
    IcenterPolska
    Poziom 1  
    Mam podobnie w laptopie dziecka. Czasem potrzeba kilka prób zanim odpali. Póki działa nie zagłębiam się w to :)
  • #10 12662117
    jumper_13
    Poziom 9  
    Podczas pracy dochodzi do 86, a czasem nawet i więcej. Dysk pierwszy sprawdziłem, jest ok. Możliwe, że coś z tą kartą, tylko jak ją sprawdzić ? KOndensatory wraz z drugim monitorem sprawdzę po powrocie do domu.

A co do tego ponownego uruchamiania po minucie to coś w tym jest. Tyle, że przy uruchomieniu wiatrak musi wskoczyć na wyższy poziom. Tj. przy normalnych obortach wiatraka i odłączeniu kompa od zasilania, po minucie znów jest to samo i nie da się go uruchomić tzn. znów jest czarny ekran. Ale jak go zostawię na chwilę i wiatrak chwyci wyższy poziom wentylacji, następnie odłączę go na minutę i znów uruchomię to komp włącza się bez problemu. Czy wiesz może ddominique czego to jest przyczyna ?
  • #11 12662133
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 742
    Wszystko wskazuje na to, że laptop wstaje prawidłowo jak już jest nagrzany.
    Wygrzej diagnostycznie grafikę (reszta "zimna") i sprawdź czy wstanie z obrazem. Jeśli tak, masz winowajcę.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 12663876
    jumper_13
    Poziom 9  
    ok ok, a mógłbym prosić o wskazówki w jaki sposób diagnostycznie wygrzać grafikę, a resztę pozostawić zimną ?
  • #13 12664037
    ddominique
    Poziom 11  
    Czyli według twojego opisu po restarcie systemu wszystko jest ok , jak sprawdzisz na 2 ekranie i będzie się działo to samo winą będzie karta graficzna.

Z grzaniem (to chyba o to koledze chodziło) wkładasz kartę graficzną do piekarnika 170 stopni i grzejesz ją chwile bo to jest tak podczas używania kompa - pod wpływem temp z biegiem czasu - cyna ulega utlenianiu i tworzą się jakby zimne luty które przestają przewodzić prąd. W efekcie układ przestaje działać mimo wszystkich elementów sprawnych. Wypiekając w piekarniku topimy cynę, która łączy styki na nowo, co powoduje ze układ działa z powrotem.

Pozdrowionka ddominique

Moderowany przez jankolo:

Ostrzeżenie za szkodliwą poradę.

• #14 12664133
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1539
    ddominique napisał:

Z grzaniem (to chyba o to koledze chodziło) wkładasz kartę graficzną do piekarnika 170 stopni i grzejesz ją chwile bo to jest tak podczas używania kompa - pod wpływem temp z biegiem czasu - cyna ulega utlenianiu i tworzą się jakby zimne luty które przestają przewodzić prąd. W efekcie układ przestaje działać mimo wszystkich elementów sprawnych. Wypiekając w piekarniku topimy cynę, która łączy styki na nowo, co powoduje ze układ działa z powrotem.

Pozdrowionka ddominique

Przestań pisać bzdury.
  • #15 12664167
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 552
    A nie wystarczy wymienić thermopad/pastę pod radiatorem CPU/GPU?
    IMHO powinno się do tego zacząć, a nie doradzać wkładaniem czegokolwiek do piekarnika..
    Piekarnik jest do wypieku ciasta, a nie naprawy elektroniki.
  • #16 12664187
    ddominique
    Poziom 11  
    Ja tylko tłumaczyłem , nie pisałem że to polecam...
  • #17 12664295
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    ddominique napisał:
    Ja tylko tłumaczyłem , nie pisałem że to polecam...

Na przyszłość nie bądź taki usłużny i nie tłumacz jak sobie zrobić szkodę. Twoje dobre chęci zostały właściwie docenione.
  • #18 12667907
    jumper_13
    Poziom 9  
    ok, czyli już wiem jak tego nie robić. a czy ktoś wie jak bezpiecznie przeprowadzić taką operację ?
  • #19 12714867
    jumper_13
    Poziom 9  
    Panowie, komp wstaje coraz ciężej, nawet po "nagrzaniu" nie zawsze załapie. Czy ma ktoś sposób na to bezpieczne wygrzanie karty graficznej ? Bądź pomysł na inną przyczynę wyżej opisanego zjawiska ? Będę bardzo wdzięczny za każde wskazówki..
  • #20 12714879
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2777
    jumper_13 napisał:
    Czy ma ktoś sposób na to bezpieczne wygrzanie karty graficznej?

Owszem. Udać się do serwisu, który posiada odpowiedni sprzęt do takich prac.
  • #21 12715090
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1539
    jumper_13 napisał:
    Czy ma ktoś sposób na to bezpieczne wygrzanie karty graficznej ?

Tak.
    Osoby które mają odpowiedni sprzęt, wiedzę będą wiedziały co zrobić.
    Jednym słowem dobry serwis Ci pomoże.
  • #22 12717599
    jumper_13
    Poziom 9  
    OK, szkoda, że w domowym zaciszu jakoś tego nie ogarnę, no ale trudno.

A czy ktoś mi może doradzić, gdzie w krakowie znajdę taki "dobry" serwis ? Lub gdzie pytać o taki dobry serwis w krk ?
  • #23 12717897
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 552
    Poszukaj w google.
    Najlepiej dobry serwis lub nowa płyta z gwarancją.
  • #24 12757268
    jumper_13
    Poziom 9  
    Komputer właśnie dzisiaj został odebrany z serwisu. Padła grafika i wymienili mi całą płytę główną za bagatela 300 zł do tego dostałem gwarancję na pół roku. Ale nadal nie pokoi mnie temperatura, bez obciążenia przy otwrtej tylko przeglądarce GPU ma 74 stopnie... Kolega wyżej pisał, że to za dużo, bo optymalnie ma być koło 60. Co jest grane ? CO z tym fantem zrobić ?
    Tak wyglądają temperatury przy dziesięciu kartach otwartych w chromie..
    P.S przy okazji mam pytanie, w jaki sposób sprawdzić czy płyta główna faktycznie została wymieniona ?
    Załączniki:
    • HP Probook 6550b - Czarny ekran przy starcie, działa po kilku restartach Bez__tytu__u.jpg (143.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem HP Probook 6550b, który często uruchamia się z czarnym ekranem, a obraz pojawia się dopiero po kilku restartach. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak luźne połączenia komponentów (karta graficzna, RAM), przegrzewanie się GPU oraz uszkodzenia kondensatorów na płycie głównej. Użytkownik sprawdził temperatury, które wynoszą 74 stopnie, co jest uznawane za zbyt wysoką wartość. Wskazówki obejmują również diagnostykę karty graficznej oraz zalecenie wizyty w serwisie. Po wymianie płyty głównej w serwisie, użytkownik nadal martwi się o wysokie temperatury GPU.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA