logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop probook HP 6555b wyłacza się po paru sekundach

Dawid3418 05 Cze 2017 22:54 1638 12
REKLAMA
  • #1 16514373
    Dawid3418
    Poziom 3  
    Ocena: 17
    Witam.Posiadam laptopa Hp Probook 6555b.Od jakiegoś czasu pojawił się problem,wyłącza się po paru sekundach po włączeniu guzika power.Przed wyłączeniem(pare sekund) słychać głośną prace wentylatora.Przed opisanym problemem laptop nie włączał się wcale migały 2 kłódki 5 razy.Według kodu błędu było to powiązane z procesorem GPU i rzeczywiście po rozkręceniu okazało się ze pasta termo przewodząca wyschła ,nałożyłem nową na GPU i CPU przy okazji.Problem ustąpił i teraz włącza się ale dzieje się tak jak wyżej opisałem.Dodam że po kilkukrotnych próbach kiedy laptop odpocznie,załaduje system wyświetli logo"Zapraszamy" wentylator zwalnia obroty i laptop chodzi bardzo dobrze,tzn nie tnie się a temperatura procesorów jest w normie nie przekracza 55 stopni.Co jest tego przyczyną dlaczego gdy laptop odstoi trochę czasu uruchomi się normalnie i można go używać bardzo długo i bez przegrzewania się procesora?.Mam możliwość rozkręcenia i wykonania ewentualnych pomiarów multimetrem.Z góry dziękuje za odpowiedz.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 16514393
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15512
    Dawid3418 napisał:
    Według kodu błędu było to powiązane z procesorem GPU

Dawid3418 napisał:
    dlaczego gdy laptop odstoi trochę czasu uruchomi się normalnie i można go używać bardzo długo i bez przegrzewania się procesora?

GPU to procesor graficzny, prawdopodobnie pojawiają się problemy z kontaktem między GPU a MOBO.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 16514417
    Dawid3418
    Poziom 3  
    Jak byś mógł rozjaśnij bardziej to pojęcie "MOBO" idzie sobie jakoś z tym poradzić?
  • #4 16514425
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15512
    Płyta główna - owszem, w serwisie.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 16515344
    Dawid3418
    Poziom 3  
    Czyli jest to usterka jakiegoś podzespołu na płycie głównej ? a Procesor graficzny GPU jest sprawny...
  • REKLAMA
  • #6 16520112
    Type5
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Dawid3418 napisał:
    Czyli jest to usterka jakiegoś podzespołu na płycie głównej ? a Procesor graficzny GPU jest sprawny...

Właśnie procesor graficzny nie jest sprawny i jest on przylutowany na płytę główną.
    Dokładniej płyta w wersji UMA, czyli grafika zintegrowana z mostem północnym.
    Wadliwe układy ATI, jeśli masz stację HotAir to wygrzanie pomaga na jakiś czas.
    Poza tym na grafikę idzie termopad, a nie pasta.
  • #7 16521129
    Dawid3418
    Poziom 3  
    Wszystko jasne.Czyli gdybym hot airem podgrzał ten procesor graficzny to działał by znowu przez dłuższy czas?
  • #8 16521146
    Type5
    Poziom 15  
    Płytę wyjąć z laptopa, zdemontować z niej pamięć, chłodzenie, procesor, folie w pobliżu układu graficznego,
    położyć na podgrzewacz (najlepszy duży, żeby grzał całą płytę), wygrzać kilka godzin w temp 100 stopni,
    dopiero potem możesz grzać HotAirem, płyta cały czas na podgrzewaczu 130-150 stopni.
    Wygrzanie do temperatury topnienia cyny bezołowiowej (220 stopni) pomaga na dłuższy czas.
    Topnik nie jest potrzebny.
  • REKLAMA
  • #9 16521241
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 742
    Dawid3418 napisał:
    Czyli gdybym hot airem podgrzał ten procesor graficzny to działał by znowu przez dłuższy czas?
    - Nie liczna długotrwałą poprawę - sukcesem będzie jeśli podziała do wyłączenia. RS880M nie reaguje tak "łaskawie" na wygrzewanie jak np. stare G86 czy GF7xxx.
    Jeśli chcesz aby płyta podziałała dłużej, a rzeczywiście jest uszkodzony NB, to tylko wymiana układu na nowy.
    Jeśli chcesz doprowadzić do rozpływu kulek - topnik jest wręcz konieczny. Podgrzewacz i hot to nie jest dobry pomysł - łatwo uszkodzić płytę - reflow należy wykonywać odpowiednim sprzętem - czyli stacją BGA.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 16522091
    Type5
    Poziom 15  
    Dawid3418 napisał:
    Wszystko jasne.Czyli gdybym hot airem podgrzał ten procesor graficzny to działał by znowu przez dłuższy czas?

Dla nas nie jest jeszcze jasne.
    Czy po podgrzaniu diagnostycznym układu graficznego (podgrzewasz Hotem przez 10 sekund do temperatury nie przekraczającej temperatury topnienia cyny) płyta działa prawidłowo?
  • #11 16523143
    Dawid3418
    Poziom 3  
    W chwili obecnej nie posiadam jeszcze dobrego hot-aira(poprzedni uszkodził się).Gdy zakupie nowy podgrzeję procesor GPU do chwili gdy kulki rozmiękną (210 stopni) i zobaczę co się będzie dziać po włączeniu laptopa.
  • #12 16523523
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 742
    Na 99% po takiej operacji będziesz mógł płytę przeznaczyć na części - szansa na to, że płyta i układ to "przeżyją" jest porównywalna z trafieniem 6 w lotto.
    Równie dobrze bez inwestycji w sprzęt nie nadający się do takich napraw możesz tą płytę np. złamać i też przeznaczyć na części.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 16523776
    Type5
    Poziom 15  
    Potwierdzam jak wyżej,
    samym Hotem możesz tylko diagnostycznie podgrzać rdzeń układu i sprawdzić, czy płyta ruszy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem HP Probook 6555b, który wyłącza się po kilku sekundach od włączenia, mimo że po dłuższym czasie odpoczynku działa prawidłowo. Wcześniej laptop nie włączał się wcale, co wskazywało na problem z procesorem GPU. Po nałożeniu nowej pasty termoprzewodzącej na GPU i CPU problem częściowo ustąpił. Użytkownicy sugerują, że problem może być związany z uszkodzeniem płyty głównej (MOBO) oraz zintegrowanego procesora graficznego, który jest przylutowany do płyty. Proponowane rozwiązania obejmują wygrzewanie układu graficznego za pomocą stacji HotAir, co może poprawić działanie, ale nie gwarantuje długotrwałej naprawy. Istnieje ryzyko uszkodzenia płyty podczas takich operacji, a w przypadku poważnych uszkodzeń zaleca się wymianę układu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA