logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dekoder T-HD 210 i antena siatkowa - wzmacniacz SWA-6000/6T czy symetryzator?

grind 21 Sie 2013 15:10 10056 15
REKLAMA
  • #1 12651689
    grind
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,

Zdecydowałem się zrezygnować z telewizji satelitarnej Cyfrowego Polsatu na rzecz TV naziemnej. W ramach nowej umowy otrzymałem dekoder T-HD 210. Dziś podjąłem się próby podłączenia go do starej anteny siatkowej, której używałem lata temu do zwykłej TV analogowej. Niestety, ale coś nie gra do końca. Odbieram zaledwie 7 kanałów niekodowanych, podczas gdy powinienem mieć 28 kanałów (w tym 8 kodowanych). Przy czym, telewizor z pokoju obok, również na antenie siatkowej łapie znacznie więcej kanałów ogólnodostępnych w telewizji naziemnej.

Udawszy się do sklepu elektronicznego, przedstawiłem Panu sytuację. Polecił mi wzmacniacz antenowy SWA-6000/6T. Zakupiłem więc go, zamontowałem i dalej nic. Tylko 7 kanałów po ponownym skanowaniu oczywiście.

Na forach czytam, że przyczyną może być kabel antenowy, antena, wzmacniacz... Sam już nie wiem, a nie chce się pakować w kolejne koszty. Doczytałem się również teraz, że zamiast zakupionego wzmacniacza należy zamontować jakiś symetryzator. I tu pojawia się moje pytanie - czy takowy symetryzator mógłby pomóc mi wyjść z tej sytuacji?

Współrzędne zamieszkania, gdyby były potrzebne
    49.87555099999999 st. N
    19.2890625 st. E

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 12651789
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1234
    W Bulowcach ( o ile dobrze podałeś pozycję) w zależności od miejsca jesteś w zasięgu Skrzycznego lub Kosztów.
    Zaczyna się od anten pasywnych z symetryzatorami.
    Wzmacniacz SWA 6000 to jeden z najgorszych sprzedawanych na rynku i przy tych wielkościach sygnału jakie masz, to raczej będzie przesterowany. Bardzo dużo wyrobów z rodziny wzmacniaczy SWA jest na liście wyrobów niezgodnych UKE.

Pamiętaj ze wzmacniacz wymaga zasilania a symetryzatora nie wolno zasilać.
    Sprawdź dokładnie czy instalacja jest zrobiona poprawnie, czy nie ma zwarć, przerw, a kabel jest kablem a nie kawałkiem zgniłego i dziurawego węża. Jeżeli kabel ma więcej jak 5 lat to najlepiej go wymienić. Nie warto kupować kabli "po okazyjnych cenach", bo bardzo wiele z nich to chińskie podróby, nie nadające się nawet na wieszanie prania na podwórku.

I nie licz na fachowość w sklepie, sprzedawca ma sprzedać towar i nie jest ważne, czy to co sprzedaje jest potrzebne kupującemu. 90% sprzedawców w sklepie nie ma o tym co sprzedaje zielonego pojęcia, niektórzy nawet jeżeli mają, to nie pomogą, bo właściciel zabrania....
    Szczególnie jak na wzmacniaczach i antenach siatkowych mają 200% marży
  • REKLAMA
  • #3 12651816
    adasiek_el
    Poziom 13  
    grind napisał:
    ... Przy czym, telewizor z pokoju obok, również na antenie siatkowej łapie znacznie więcej kanałów ogólnodostępnych w telewizji naziemnej...

Najprościej byłoby sprawdzić nowy dekoder na tej właśnie antenie, będziesz mieć pewność, czy nie jest przypadkiem wadliwy. Czy ten dekoder był przy Tobie uruchamiany w sklepie?
  • REKLAMA
  • #4 12651920
    grind
    Poziom 10  
    Instalacja wydaje się być w porządku. Kabel wydaje się być zdrowy, ale na pewno ma więcej niż 5 lat, więc w takim razie wymienię go i zobaczę rezultaty.

Czyli symetryzator odpada? W ogóle nie brać pod uwagę jego zakupu?

@ adasiek_el

Nie mam drugiego dekodera do sprawdzenia - ten drugi TV odbiera kanały poprzez wbudowany tuner. Odnośnie zakupu - dekoder dostarczył do mnie kurier, więc nie było możliwości jego sprawdzenia.
  • REKLAMA
  • #5 12652050
    [QQQ]
    Poziom 17  
    Ocena: 53
    grind >>> "Czyli symetryzator odpada? W ogóle nie brać pod uwagę jego zakupu?"

przecież jak nie miałeś jeszcze wzmacniacza ( który dopiero co kupiłeś miałeś właśnie symetryzator" więc nie kombinuj niepotrzebnie tylko spróbuj wykonać to co Ci koledzy radzą

kolega adasiek_el pisze : "Najprościej byłoby sprawdzić nowy dekoder na tej właśnie antenie, będziesz mieć pewność, czy nie jest przypadkiem wadliwy"

zanim zaczniesz szukać po omacku ( czytaj wymieniać kabel , kupować kolejne wzmacniacze itd ) korzystaj z dobrej rady kolegi adaśka czyli

1. - idziesz do drugiego pokoju i wyciągasz wtyk antenowy z TV
    2. - wkładasz wtyk antenowy do dekodera który przyniosłeś z pierwszego pokoju
    3. - łaczysz dekoder z telewizorem ( kablem którego używałeś do tego celu w pierwszym pokoju HDMI lub SCART )
    4. - włączasz automatyczne wyszukiwanie kanałów w dekoderze jeśli nie umiesz ręcznie ( zwracając szczególną na wskaźnik jakości sygnału który powinien się pokazywać jak dekoder trafi na dany MPX )
    5. - opisujesz przebieg próby na forum i podajesz wartość % ( lub kolor ) wskaźnika jakości sygnału
  • #6 12652098
    13adam13
    Poziom 29  
    Ocena: 453
    Witam,
    Symetryzator w twoim wypadku odpada, najlepsze rozwiązanie to wzmacniacz, i oczywiście zasilacz. :D

Cytat:
    Na forach czytam, że przyczyną może być kabel antenowy, antena, wzmacniacz... Sam już nie wiem, a nie chce się pakować w kolejne koszty.

Potrzebne ci są dwie anteny siatkowa ??
    Nie lepiej zrobić coś w stylu Dekoder T-HD 210 i antena siatkowa - wzmacniacz SWA-6000/6T czy symetryzator?

Jest taka możliwość ,że przez kabel może ci nie łapać reszty kanałów, lub przez brak zasilacza. :roll:

Ode mnie jedno stwierdzenie wyroby Cyfrowego Polsatu do odbioru telewizji naziemnej są o dziwo bardzo dobre gwarantuje to 2 letnie gwarancja o ile się nie mylę. :D Chociaż może się trafić trefny egzemplarz.

Pozdrawiam
  • #7 12652165
    grind
    Poziom 10  
    [QQQ]

Wykonałem zalecane czynności. Wyszukiwałem automatycznie 3 razy, za drugim razem wyszukało mi 59 kanałów, czyli wszystko jak należy, jednakże nie dało się tej opcji zaakceptować (przycisk OK na pilocie nie reagował). Za trzecim razem wróciliśmy do starych rezultatów - marne 7 kanałów.

Pomiar jakości sygnału (na obu TV taki sam).

Dekoder T-HD 210 i antena siatkowa - wzmacniacz SWA-6000/6T czy symetryzator?
  • #9 12652220
    [QQQ]
    Poziom 17  
    Ocena: 53
    grind >>> to co pokazujesz to 0% sygnału a więc jego brak

Jeśli wyszukiwanie automatyczne dało efekt znaczy że sygnał jest ( co było oczywiste skoro TV działa poprawnie ) jednak aby coś wiedzieć musimy znać poziom sygnału ( i co ważniejsze jakości - ten dolny pasek ) w chwili kiedy dekoder dopisuje nowe kanały ( czyli trafił na multiplex )

Jeśli jednak ta antena na które działa TV jest bez wzmacniacza ( czyli ma normalny wtyk antenowy a nie taki z zasilaczem ) to na 99,99% na drugiej antenie również nie potrzebujesz wzmacniacza ( czyli powodem jest usterka a nie słaby sygnał ). To czy musisz naprawiać tę zepsutą czy możesz wykorzystać tę sprawna rozdzielając jej sygnał możemy poradzić dopiero znając poziomy sygnałów ( tez ze wskazań dekodera )
  • #10 12652282
    grind
    Poziom 10  
    [QQQ] napisał:
    w chwili kiedy dekoder dopisuje nowe kanały ( czyli trafił na multiplex )

W tej chwili nie ma możliwości manewrowania po MENU. Można wrócić do pola "Sprawdzanie sygnału", ale jest to równoznaczne z zakończeniem procesu skanowania.

W obu TV jest wzmacniacz z zasilaczem, co prawda ten docelowy (w pierwszym pokoju) był lutowany, bo kiedyś ten cienki kabelek zasilający (chyba dodatni) oderwał się. Chcąc wyeliminować możliwość, że lutowanie zostało źle wykonane, podmieniłem przed chwilą zasilacz na ten z pokoju nr 2. Nadal wyszukuje 7 kanałów.
  • #11 12652324
    telesat1
    Ocena: 258
    [QQQ] napisał:
    grind >>> to co pokazujesz to 0% sygnału a więc jego brak

Co i kto nadaje na 5 kanale?
    Znasz punkt 3.1.13 regulaminu?
  • #12 12653235
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2903
    Wszystkie wzmacniacze są podobne. Jedynie co przesadzają to z decybelami. Gdy ma się do czynienia z amatorami to zawsze można zwalić na wzmacniacz. W większości przypadków winny jest autor tematu i jego " wiedza" w temacie. Nieraz temat kończył się rewelacją, że winna była źle " zarobiona" wtyczka lub coś podobnego.. Ten kanał 5 to rewelacja.
    Cytat:
    podczas gdy powinienem mieć 28 kanałów (w tym 8 kodowanych). Przy czym, telewizor z pokoju obok, również na antenie siatkowej łapie znacznie więcej kanałów ogólnodostępnych w telewizji naziemnej.
    Nadawane są 22 i niby 8 kodowanych to powinno być 30 a nie 28. Te znacznie więcej to ile?

[QQQ] napisał:

1. - idziesz do drugiego pokoju i wyciągasz wtyk antenowy z TV
    2. - wkładasz wtyk antenowy do dekodera który przyniosłeś z pierwszego pokoju
    3. - łaczysz dekoder z telewizorem ( kablem którego używałeś do tego celu w pierwszym pokoju HDMI lub SCART )
    4. - włączasz automatyczne wyszukiwanie kanałów w dekoderze jeśli nie umiesz ręcznie ( zwracając szczególną na wskaźnik jakości sygnału który powinien się pokazywać jak dekoder trafi na dany MPX )
    5. - opisujesz przebieg próby na forum i podajesz wartość % ( lub kolor ) wskaźnika jakości sygnału
    Czy to jest dział dla........? Nigdy nie szuka się na automacie.
  • #13 12653739
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 12655521
    telesat1
    Ocena: 258
    _cheetah_ napisał:
    Standardowe zachowanie się dekodera po wywołaniu instalacji automatycznej...

Nie wiedziałem, a takie proste.:D :D
  • #15 12657672
    grind
    Poziom 10  
    Problem rozwiązany.

Po przeróżnych kombinacjach, postanowiłem puścić kabel antenowy na zewnątrz budynku (teraz w 3/4 znajduje się na zewnątrz) i co ciekawe - zadziałało. Odbieram wszystko co powinienem.

Zastanawiający jest tylko fakt dlaczego Siła i Jakość Sygnału nadal jest na 0. :D

Dzięki wszystko za pomoc.
    Pozdrawiam
  • #16 12658918
    13adam13
    Poziom 29  
    Ocena: 453
    Cytat:
    Zastanawiający jest tylko fakt dlaczego Siła i Jakość Sygnału nadal jest na 0. Very Happy

Zapewne sprawdzasz moc sygnału, na takim kanale na którym nie odbierasz.
    Poszukaj w Googlach, na których kanałach nadają multipleksy w twojej miejscowości, jak chcesz sprawdzić. :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zrezygnował z telewizji satelitarnej na rzecz TV naziemnej, korzystając z dekodera T-HD 210 i starej anteny siatkowej. Po podłączeniu odbierał jedynie 7 kanałów, podczas gdy powinien mieć 28. Po zakupie wzmacniacza SWA-6000/6T problem nie został rozwiązany. Użytkownicy forum sugerowali sprawdzenie instalacji, wymianę kabla antenowego oraz testowanie dekodera na innej antenie. Ostatecznie, po przeniesieniu kabla antenowego na zewnątrz budynku, użytkownik uzyskał pełny odbiór kanałów, mimo że siła i jakość sygnału nadal wynosiły 0.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA