Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

C# - W jaki sposób zapisać plik (do łatwego odczytu) zapisany w C#

Mati072 21 Aug 2013 17:03 4101 9
  • #1
    Mati072
    Level 2  
    A więc zrobiłem 2 proste programiki w tym języku (C#). Chciałbym je tak zapisać,aby otworzenie ich zajmowało dwa kliknięcia.
  • Helpful post
    #2
    przemko07
    Level 16  
    Co?
    Napisz jak dla idioty, nie rozumiem o co Ci chodzi.
  • #3
    Mati072
    Level 2  
    Proszę cię bardzo.
    W programie C - sharp (tam się koduje w C#) stworzyłem dwa proste programiki. Ale nie wiem, jak je zapisać do odczytu. Tzn. abym nie musiał otwierać C - sharpa, tylko kliknął na ikonę i mój program się uruchomi tak jak podczas testu (podczas korzystania z programu można natrafić na nazwę debugowanie)
  • Helpful post
    #4
    przemko07
    Level 16  
    Jeśli dobrze Cie zrozumiałem to nie masz skojarzonego rozszerzenia
    .cs
    przez system.
    Jeśli masz Windows'a to powinieneś móc zrobić tak:
    prawy przycisk myszy na plik .cs
    Code:
    otwórz za pomocą->wybierz program
    (albo coś takiego)
    następnie otworzy Ci się małe okienko z wyborem programów które będą skojarzone z tym rozszerzeniem, jeśli znajduje się tam Twoje środowisko to je wybierz i tyle, od teraz będziesz mógł kliknąc 2 razy.
    jeśli go tam nie ma to musisz poprzez "przeglądaj/browse" wyszukać swoje środowisko,
    u mnie Visual Expres 2012 miejsci się w
    Code:
    C:\Program Files (x86)\Microsoft Visual Studio 11.0\Common7\IDE

    i nazywa
    Code:
    WDExpress.exe
  • #5
    Mati072
    Level 2  
    Ok, teraz już mogę edytować moje programy.
    Ale, jak prze konwertować je na .exe czy inne rozszerzenia ażeby wciąż tak działało?

    Dodano po 2 [minuty]:

    Tzn tak jak podczas debugowania.
  • Helpful post
    #6
    przemko07
    Level 16  
    To już zależy od Twojego środowiska, nie wiem jakie posiadasz.
    musiałbyś ustawić w opcjach gdzie się znajduje kompilator.

    ponieważ środowisko(gdzie piszesz) a to co przerabia na .exe(kompilator) to 2 rożne programy, stworzono przez najprawdopodobniej 2 różne projekty. jeśli Ci się nie uda podpiąć kompilatora pod środowisko, to zawsze możesz samemu kompilować z wiersza poleceń.
    w przypadku C++ ja tak robię, że tworze sobie pliczek .cmd(.bat) w folderze z projektem i wpisuje do niego zawartość (przykładowo)
    Code:
    path C:\MinGW\bin
    
    g++ ^
    -std=c++11 ^
    -o bin\program.exe main.cpp ^
    -Lbin -ltcl_bridge ^
    tcl_bridge.def
    pause

    wtedy wystarczy że odpalę tego .cmd i mam skompilowany projekt, jednak trochę Ci zajmie aby się znaleźć w wywołaniach kompilatora, flagach etc. i szybciej się poddasz niż skompilujesz.
    dlatego polecam Ci poszukać na googlach jak podpiąć kompilator pod Twoje środowisko.
    Link
  • #8
    Mati072
    Level 2  
    Tak posiadam, a pan spamuje, więc podziękuje panu za spam.

    Dodano po 5 [minuty]:

    Btw nikt się nie spytał po co mi język C# (prog. C - sharp).
    A nuż do robienie najprostszych programów, które ułatwiają mi życie. Ale tzw. "hejterzy" i tak muszą mieć racje. Nie uczę się tego języka do pracy bądź studiów... Tylko na swoje proste potrzeby, więc nie ma sensu wkuwać zawodowo tego języka, Microsoft Visual Studio bardzo mi pomaga, nie rozumiem was o co ta wrzawa... Może za mój język, plus dla was. Nic innego jednak już nie może przeszkadzać...



    Moderated By ANUBIS:

    3.1.9. Zabronione jest rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

  • #9
    Rariusz
    Automation specialist
    Witam,

    Mati072 wrote:
    Tak posiadam, a pan spamuje, więc podziękuje panu za spam.


    Nic nie spamuję. Dziwi mnie tylko to że w tym wątku masz inne całkiem podejście
    niż w tm co podałem w linku.

    Mati072 wrote:
    Może za mój język, plus dla was.


    To żaden plus.

    Pytałem o Visual Studio ponieważ po kompilacji masz tam plik z rozszerzeniem
    *.exe. Klikając na ten plik możesz uruchomić Swój program. Szukaj w folderze
    release. Folder jest w miejscu gdzie masz zapisany projekt.

    Pozdrawiam,
  • #10
    User removed account
    User removed account