Witam. Mam mały problem bo chciałbym zamienić 12V stałe na 12V zmienne.Powiem dokładniej 12V stałe które znajduje się w samochodzie chciałbym zamienić na 12V zmienne i podłączyć wzmacniacz domowy.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tammusic napisał:Dokładnie - może okazać się, iż wpięcie w zasilanie napięcia stałego sprawi, że wzmacniacz będzie pracował poprawnie. Każdy wzmacniacz koniec końców zasilany jest prądem stałym. Jeżeli natomiast interesuje Cię budowa układu typu falownik to już inna kwestia.A co to za wzmacniacz na 12V zmiennego? Pokaż schemat.
elektryku5 napisał:. Tu też się zgadzam w całej rozciągłości ale logistycznie może okazać się prostsza a przetwornicę na 230V AC można jeszcze później do czegoś wykorzystać. Poza tym pisząc pierwszy post odpowiedzi często nie wiadomo o co właściwie chodzi pytającemu- czy o możliwe rozwiązania teoretyczne, czy jak szybko rozwiązać problem kupując gotowe urządzenia czy może o budowę nowego urządzenia i nabycie odpowiedniej wiedzy przy tej okazji. Stąd moja pierwsza odpowiedź nie była zbyt celna gdyż nie widziałem tarczy:)robienie przetwornicy 12V DC/230V AC mija się w tym wypadku z celem, bo sprawność całego układu będzie mniejsza, cena i stopień komplikacji większy