logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

windows xp sp2 - jak podnieść Windows xp z konsoli odzyskiwanie

Paweł 322a 21 Sie 2013 23:17 1998 8
REKLAMA
  • #1 12653691
    Paweł 322a
    Poziom 10  
    Ocena: 17
    Szanowne Elektrody,

Mam in xp sp2. Niestety nie podnosi się system. Wygląda to tak: po włączeniu kompa pojawia się na krótko biały pasek wraz ze wzrastającym stanem załadowania. Po króciutkiej chwili (mniej więcej w połowie załadowania) pokazuje się piękna strona zlogiem Windows że się załadowuje. Niesety po kilku sekundach obraz znika i komp sam się resetuje i znowu procedura jak powyżej.
    Próbowałem naprawić używając płytki systemowej i kozystając z konsoli odzyskiwania. Wykorzystałem komendę CHKDSK :C /R. Komp znalazł jakieś błędy i zakomunikował że je naprawił. Zrobiłem exit i niestety bez rezultatu czyli procedura jak napisałem na początku.

Proszę o poradę jakich komend innych użyć aby naprawić Winda. Wolałbym uniknąć ponownej instalacji (tylko w ostateczności) aby nie tracić danych z pulpitu.

Dziękuję.
    Paweł
  • REKLAMA
  • #2 12653831
    namadar
    Poziom 12  
    Witaj,

Zanim winda wystartuje wciśnij F8.
    Wybierz tryb awaryjny z wierszem polecenia i sprawdź czy się uruchomi.

Jeśli się uruchomi (możesz spróbować wybrać innego użytkownika jeśli jest) i restartów nie będzie to pewnie jakieś wirusy/malware/rootkity lub zwalone sterowniki od sprzętu - gdybanie na obecną chwilę.

W oknie konsoli wpisz explorer i potem ENTER.
    Spróbuj przywracania systemu z menu start.

Ew. spróbuj jakieś live cd do skopiowania danych z pulpitu i w ostateczności przeinstaluj system.

Pozdrawiam,
    Namadar
  • REKLAMA
  • #3 12667943
    Paweł 322a
    Poziom 10  
    Dziękuję za informację.
    w tzw. międzyczasie nastąpił trochę inny bieg wydarzeń.
    Otóż:
    -na partycji D zainstalowałem winda aby się przekonać, że to nie wina sprzętu
    - powiodło się; system się podniósł
    - zainstalowałem świeżą wersję winda na partycji c

Jednakże na 87 GB na partycji C mam zajęte aż 34 z GB. Coś tu jest nie tak.
    Widziałem, że praktycznie wszystkie dane do instalowanych programów zostały ale to zajmuje 17 GB wszystko razem. Skąd te zajęte 34 GB.
    Chciałbym więc wyczyścić całą partycję systemową C i wgrać na nowo Winda.

Czy:
    - mogę sformatować partycję C (przez komentę format x: /fs:ntfs
    - zainstalować nową wersję Winda na C
    - usunąć winda z D - jak to zrobić?
  • #4 12668060
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1073
    Przydało by się sprawdzić czy dysk jest sprawny proszę wkleić screen ze SMART.
    Dane są ważne?
  • REKLAMA
  • #5 12668065
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1730
    Zanim wykonasz jakiekolwiek formatowanie partycji zrzuć ważne dane na inny nośnik.
    Dopiero później wykonaj formatowanie obydwu partycji (możesz to wykonać podczas instalacji) i zainstaluj "jeden" system na partycji C.
  • REKLAMA
  • #6 12671519
    Paweł 322a
    Poziom 10  
    Do RADU23. Nie mogę formatować obie partycje ponieważ nie mam możliwości przeniesienia na dysk zew. a nie chcę kupować dysku zew. Z płyty instalacyjnej Winda nie widzę możliwości formatowania a jedynie jest opcja usunięcia partycji.
    Czy ja mogę usunąć partycję systemową C?
    Rozumiem, że wtedy będę musiał ponownie ją stworzyć. Jak to zrobić?
    Przypomnę że mam zainstalowanego prawidłowa Winda na D.

Do Dra98: dzięki za posta. W najbliższym czasie zrobię scan ze smart.

Dziękuję za odp.
  • #7 12671832
    slaw1212
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Jest parę możliwości. Naprawa systemu . ITP.

rstrui.exe np.
  • Pomocny post
    #8 12675350
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1730
    Paweł 322a napisał:
    Przypomnę że mam zainstalowanego prawidłowa Winda na D.

Paweł 322a napisał:
    Rozumiem, że wtedy będę musiał ponownie ją stworzyć. Jak to zrobić?

Możesz użyć:
    http://www.instalki.pl/programy/download/Wind...arzedzia_dyskowe/EaseUS_Partition_Master.html
    Prosty w obsłudze, za jego pomocą usuniesz partycję i utworzysz nową.
  • #9 12911991
    Paweł 322a
    Poziom 10  
    dziękuję za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z uruchomieniem systemu Windows XP SP2, który resetuje się po próbie załadowania. Po użyciu konsoli odzyskiwania i komendy CHKDSK, problem nie został rozwiązany. Użytkownik otrzymuje porady dotyczące uruchomienia w trybie awaryjnym, sprawdzenia dysku oraz użycia narzędzi do zarządzania partycjami. Po zainstalowaniu nowej wersji systemu na innej partycji, użytkownik zauważa nieprawidłowe zajęcie miejsca na partycji systemowej i planuje jej formatowanie. Pojawiają się sugestie dotyczące usunięcia i ponownego utworzenia partycji systemowej oraz użycia narzędzi takich jak EaseUS Partition Master.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA