logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony kv-2500wx - brak obrazu po wymianie bezpieczników i diód, jak sprawdzić trafo?

albercik64 11 Mar 2005 11:29 1088 4
REKLAMA
  • #1 1305659
    albercik64
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Podobno przyniesiony z pola do domu i odrazu uruchomiony, efekt taki że wogóle nie wstawał. Po wymianie kilku bezpieczników i diód telewizor wstał, ale jest brak obrazu. tj. całkowicie czarny obraz, żażenie na kineskopie jest, regulacja na trafie nie przynosi żadnych efektów, trafo wysokiego teoretyczni chodzi prawidłowo, podejżewam je[,] ale nie mam pewności, nie wiem jak sprawdzić[,] czy jest wysokie na kineskopie.
  • REKLAMA
  • #2 1305949
    rtvszajda
    Poziom 27  
    Ocena: 12
    Wysokie napięcie jak startuje to go czuć i słychać,elektryzuje się szkło.Podkręc Ug2 na PK.
  • REKLAMA
  • #3 1306521
    Wojtek 24 lata
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Witam!
    Miałem taki sam objaw gdy naprawiałem wujowi jego Metza z Niemiec. Był głos, było żażenie, było wysokie, było G2, zmieniał programy. Czarny ekran. Napięcie na katodach było za wysokie, bo padł elektrolit. Innym powodem może być brak zasilania wzmacniacza na PK. Jeszcze inny to brak sygnału wideo z pośredniej, brak samej luminancji powodowałby wyswietlanie mocno zaciemnionych kolorowych elementów obrazu.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 1306550
    pan_slonik
    Poziom 22  
    Ocena: 9
    sony jak kazdy sony[,] kazda usterka zaczyna sie przedewszystkim od zimnych lutów. wiec zacznij od tego.
  • #5 1308557
    albercik64
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    No niby tak, ale sprawdziłem i nie ma napięcia na G2, zdjołem kabelek z trafa i włączyłem telewizor - może nie za mądrze ale nie mam nic do stracenia- i dotykałem kablem do trafa - nawet nie zaiskrzyło, więc na to wygląda że nie ma tam napięcia, może sie myle.
REKLAMA