Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Testo
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzmaczniacz Eltron 100 - poszukiwany schemat

Damian. 11 Mar 2005 13:40 22419 126
  • #1 11 Mar 2005 13:40
    Damian.
    Poziom 12  

    Mam prośbe,czy mógłby mi ktoś przesłać na maila schemat elektroniczny wzmacniacza eltron 100 ,wraz z wykazem elementów?Mój mail :
    nowy33d(malpa)interia.pl

    0 29
  • Testo
  • #3 12 Mar 2005 22:35
    agaudio
    Poziom 21  

    Witam! Jak mowa o Eltronie to chcialem zapytać czy przy takim ogólnym przeglądzie i wymianie elektrolitow wymieniać oporniki w emiterach tranzystorow mocy, bo są one z kawałka drutu oporowego .

    0
  • Testo
  • #4 12 Mar 2005 22:48
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Ten sprzet od zawsze mial takie oporniki i jesli chodzi do tej pory to chyba nie ma sensu ich ruszac. Z reszta taki sam drut siedzi w normalnych opornikach.

    0
  • #5 13 Mar 2005 01:14
    agaudio
    Poziom 21  

    A jezeli chodzi o samą końcówkę to co ewentualnie mozna wymienić ,żeby go odmłodzić, na nowsze elementy co mialoby wpływ na poprawę pracy.

    0
  • #6 14 Mar 2005 10:01
    janek11389
    Poziom 42  

    Witam! Jeżeli Ci koniecznie zależy na poprawie jakości tego sprzętu, to przede wszystkim uderz w przedwzmacniacze, wymień rezystor R415 na 82K, wymień T302 na nowy, to jest sumator i lubi się przegrzewać, co powoduje zwiększenie się szumów, daj tam BC337 i podaj na najczulsze wejście 5mV 1kHz i R311 ustaw tak żeby na wyjściu końcówki było 20V amplitudy przy maksymalnym rozkręceniu siły głosu, chyba, że dysponujesz oscyloskopem, to w tedy na maksymalna amplitudę. Przy regulacji, wszystkie potencjometry barwy tonu, w prawo.
    Pozdrawiam

    0
  • #7 14 Mar 2005 22:40
    agaudio
    Poziom 21  

    Witam. Czyli oprócz przedwzmacniaczy jako słabych punktów w końcu mocy nie ma co ruszać . A jak by coś wymyslec . żeby przy włączaniu w głosnikach nie pukalo na jakimś przekaźniku.

    0
  • #8 15 Mar 2005 07:18
    janek11389
    Poziom 42  

    Witam! Dołożyć opóźniacz to jak najbardziej wskazane, możesz uderzyć w elektrolity, ja bym przemierzył bety końcówek, niby teoretycznie one są niezniszczalne, ale praktyka pokazuje, że w tych starociach to one mają po 6 beta, czasem jeszcze mniej, przede wszystkim, po dokręcaj te tranzystory, na pewno będą luźne, sprawdź zasilacz szeregowy z przedwzmacniacza, zwłaszcza te elektrolity, najlepiej wyrzuć ten tranzystor T201, a wstaw UL7818, ma znacznie lepsza filtracje, tylko w tedy diody D202 i 203 z mostkuj, C202 możesz zlikwidować.
    Pozdrawiam

    0
  • #9 15 Mar 2005 20:52
    micho a
    Poziom 35  

    przede wszystkim kondensator zasilacz tam jest albo 2 beczki 2x4700uF/40v albo 1 one mają skłonności do wysychania najlepiej wymienić na np 4x4700uF/50v i minimalnie podnieść napięcie ( pare zwojów drutu ) nic sie nie skppci a z 50 wat można zyska niedużm kosztem

    0
  • #10 15 Mar 2005 22:31
    agaudio
    Poziom 21  

    Witam! Do kol.janka- planuje zastosować opóźniacz ,kóry mam od Ciebie razem z koncówką 300W , po co wymyslać jak jest wymyślone.
    A jak te bety bedą w końcowych do kitu to na co je ewentualnie podmienić?. Bety takich dużych można mierzyć tak jak małe miernikiem uniwersalnym?

    0
  • #11 18 Mar 2005 13:10
    Damian.
    Poziom 12  

    Dziękuję za ten schemat.Mam jeszcze prośbę dotyczącą tego wzmacniacza,a mianowicie,gdzie można znaleźć jakiś wykaz jego elementów i ich wartości?

    0
  • #12 18 Mar 2005 14:51
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Przeciez jest napisane ze schematy sa na forum.

    0
  • #13 18 Mar 2005 15:26
    Damian.
    Poziom 12  

    Tak to prawda,schematy są na forum,ale nie znalazłem w nich spisu elementów i ich wartości.

    0
  • #14 21 Mar 2005 13:27
    Damian.
    Poziom 12  

    W tym wzmacniaczu występują tranzystory firmy telsa KD 502,a na schemacie ich nie ma.....jak to możliwe?

    0
  • #15 21 Mar 2005 13:40
    linx
    Poziom 21  

    W eltronie 100 są 4x KD503 a nie KD502.

    0
  • #16 21 Mar 2005 15:13
    Damian.
    Poziom 12  

    dziś jeszcze sprawdzę,ale miałem zapisane,że są KD 502

    Dodano po 1 [godziny] 22 [minuty]:

    Mam jeszcze jedno pytanie.Występują tu rezystory owinięte drutem,który jest przylutowany do ich końcówek.Co to oznacza?

    0
  • Pomocny post
    #17 21 Mar 2005 18:56
    linx
    Poziom 21  

    To dławiki - cewki

    0
  • #18 22 Mar 2005 13:40
    Damian.
    Poziom 12  

    Sprawdziłem i jednak są KD 502.Ale nie ma ich na schemacie.A w tych dławikach-cewkach ważna jest rezystancja rezystorów?

    Dodano po 29 [minuty]:

    Czy ten wzmacniacz to dobry sprzęt i czy w zakładzie elektronicznym będą go potrafili naprawić?Bo kilku rzeczy nie potrafili zrobić.

    0
  • #19 22 Mar 2005 14:35
    micho a
    Poziom 35  

    to jakiś lipny zakład eltron 100 jest prościutki z 5 godz siedzenia z miernikiem i lutownicą i wszystko zrobisz :D

    nie wiem skąd wytrzasłęs te kd502 na pewno nie z eltrona 100 chyba żę ktoś już wymieniał i 502 wsadził

    w ogółe w eltronie był rca jakieś zobaczcie w serwisóeke a w eltronie 100u był kd503

    0
  • #20 22 Mar 2005 15:07
    Damian.
    Poziom 12  

    ja też się dziwię bo na schemacie są rca,a u mnie są KD 502.Być może kiedyś ktoś w nim grzebał,ma on już 28 lat,a ja mam go od jakichś 3-4.A czy duża jest różnica między KD 502 a 503 i czy w razie czego można je jeszcze dostać,czy już tylko zamienniki?

    0
  • Pomocny post
    #21 22 Mar 2005 15:53
    linx
    Poziom 21  

    KD 502:
    U(CE)= 60 V
    I(C)= 20 A
    P(C)= 150 W
    ßmin= 5
    ßmax= 50
    f(T)= 2 MHz

    KD 503:
    U(CE)= 80 V
    I(C)= 20 A
    P(C)= 150 W
    ßmin= 5
    ßmax= 50
    f(T)= 2 MHz

    Zamiennikiem obu jest 2N3773:
    U(CE)= 140 V
    I(C)= 16 A
    P(C)= 150 W
    ßmin= 15
    ßmax= 60
    f(T)= 200 kHz
    Tmax= 200 stC

    0
  • #22 03 Kwi 2005 00:33
    jonny
    Poziom 11  

    W moim Eltronie 100u pali mi się ciągle jeden z tranzystorów mocy. Niezależnie czy wstawię KD czy 2n. Nie wiem już co zrobić . Wszystko sprawdzałem. Wymieniłem parę sterującą BD285/6 na 2n6488/91. W głośnikach buczenie i natychmiast pali się jeden i ten sam tranzystor z pary sterowanej przez 2n6491.
    Czy ktoś może poradzić???
    Ciekawe że schematy Eltronów 100(mam 2 różne) są inne niż układ w moim wzmaku.

    0
  • #23 03 Kwi 2005 01:33
    JACHO
    Poziom 22  

    jonny napisał:
    W moim Eltronie 100u pali mi się ciągle jeden z tranzystorów mocy. Niezależnie czy wstawię KD czy 2n. Nie wiem już co zrobić . Wszystko sprawdzałem. Wymieniłem parę sterującą BD285/6 na 2n6488/91. W głośnikach buczenie i natychmiast pali się jeden i ten sam tranzystor z pary sterowanej przez 2n6491.
    Czy ktoś może poradzić???
    Ciekawe że schematy Eltronów 100(mam 2 różne) są inne niż układ w moim wzmaku.


    Po pierwsze sprawdż zasilacz ( C i D) a potem podkładki izolacyjne pod tranzystorami mocy - sprawdż czy nie ma przebicia (zwarcia) miedzy radiatorem a koncówkami.
    Sprawdż ze schematem czy aby własciwie jest wlutowany ten sterujący( i polaryzację ) i posprawdzaj wszystkie elementy R C na przebicia i przerwy w całym obwodzie ( jak nie masz pewności co do pomiaru to wylutuj podpadający element i wtedy sprawdż - w układzie rózne cuda czsem przyrząd pokazuje)
    To wkońcu bardzo prosty układ i tych kilkanaście elementów nie powinno być takie straszne
    Swego czasu pamietam jeszcze imprezę szkolną kiedy padł nam wzmak i nie miałem nawet zwykłego LAVO2 żeby obadać co mu dolega ,a jakieś cześci zawsze w gabinecie fizyki i w gratach magazynu leżały to radziłem sobie żaróweczką z bateryjką - czas przerwy w imprezie to jakieś 15-20 min
    Powodzenia w szukaniu usterki.

    0
  • #24 03 Kwi 2005 10:37
    jonny
    Poziom 11  

    Czy to nie jest wina tego, że tranzystory w końcówce nie są parowane?
    Przecież wymieniam tylko jeden z pary.

    0
  • #25 03 Kwi 2005 10:59
    janek11389
    Poziom 42  

    Witam! Może nie wina wymiany jednego, ale może być winą, że nie sprawdziłeś pozostałych, za zwyczaj lecą jeszcze sterujące.
    Pozdrawiam

    0
  • #26 03 Kwi 2005 11:21
    micho a
    Poziom 35  

    bo były 3 eltrony 100 zwykły na rca w końcu mocy 100u na kd503 i przełacznikach czułósci na isostacie i 100P z podobno wewnętrznym echem spręzynowym

    był jeszcze wm100 sama końcówka mocy na kd503

    0
  • #27 03 Kwi 2005 13:21
    jonny
    Poziom 11  

    No jest jakiś postęp. Już nie pali tranzystora ale dalej buczy. Wymieniłem R115 bo był podejrzany. Sprawdziłem resztę i wydaje się OK. Może dodam, że wcześniej wymieniłem BF257 na BF457 we wzmacniaczu różnicowym i T6 BF257 na BD139. Dla pewności rozłączyłem również wejście z przedwzmacniacza. Dalej buczy.

    0
  • #28 03 Kwi 2005 23:07
    dymek
    Poziom 27  

    nie wiem czy dobrze popodmieniales te tranzystorki ten drugi bf na bd to chyb nie bedzie to :/ a jak masz buczenioe to wloz zesz woltowmierz w wyjscie glosnikowe + do + - do - i jak masz stale znaczy poszla koncowka i pewnie sterujace i sprawdz reszte tosz ten wzmacniacz jest prosty jak konstrukcja cepa.
    pozdrawiam

    0
  • #29 04 Kwi 2005 15:36
    Damian.
    Poziom 12  

    Mam pytanie jak podłączyć tranzystory znajdujące się na radiatorach,bo na schemacie nie ma żadnych oznaczeń?

    0
  • #30 04 Kwi 2005 22:38
    janek11389
    Poziom 42  

    Witam! Tam są oznaczenia, kolektor idzie do punktu 9, baza na 10, emiter na 8 i 7, a drugi baza na 5, kolektor na 4, emiter na 2 i 3, coś jeszcze Ci potrzeba?
    Pozdrawiam

    0