logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie głośniki do przodu Renault Megane 2005 z radiem Philips?

paiter 11 Mar 2005 16:40 7530 9
REKLAMA
  • #1 1306436
    paiter
    Poziom 11  
    witam
    jakie zastosowac glosniki do przodu zeby ladnie graly z oryginalnym radiem philipa ?
    [/b]
  • REKLAMA
  • #2 1306557
    mukade
    Poziom 31  
    Ocena: 48
    Najlepiej dwudrożne- separowane, z jaknajwiększą efektywnością, bo radio phillipsa ma dość małą moc (z resztą lepsze radyjka też mają nie wiele więcej mocy). Średnica głośnika midbasowego- optymalna to 165mm. Zależy od twoich funduszy, i planów na przyszłość (tzn co jeszcze ma grać w tym samochodzie... Czy będzie wzmacniacz itp.) ale lepiej kupować produkty renomowanych firm, bo tylko te podają w miare prawdziwe parametry. Także efektywność powyżej 90dB i moc około 35 wat RMS. Pozdro.
  • REKLAMA
  • #3 1307480
    paiter
    Poziom 11  
    paiter napisał:
    witam
    jakie zastosowac glosniki do przodu zeby ladnie graly z oryginalnym radiem philipa ?
    [/b]
    otwory w tapicerce pozwalaja na zamontowanie 13 cm głosników :(
  • REKLAMA
  • #4 1308422
    mukade
    Poziom 31  
    Ok, więc powinieneś użyć panelu wykonanego z płyty MDF. Możesz kupić albo sam wyciąć. Np.
    http://powe.pl/sklep/product_info.php?cPath=2...id=78&osCsid=cb73ecdbcfdf38662d91c23e9326c368
    Ja tam sam to docinałem, ale to daltego że to był golf jedynka i troche trzeba było powydziwiać z kształtem tego wszystkiego żeby to się w ogóle dało przykręcić (zrobiłem te panele tak, że miały grubość 45mm, wtedy się dopiero dało zamontować porządne głośniki). Ale myśle że w nowej megance to już będą bardziej standardowe kształty. A więc zdejmij tapicerkę, pomierz wszystko, pomyśl na spokojnie, zastanów się co do czego będzie pasować a potem kupuj i montuj! A tak z ciekawości, ile kasy chcesz wydać? Może coś bym Ci mógł wtedy jeszcze doradzić. Pozdro.
  • #5 1310774
    paiter
    Poziom 11  
    maksymalnie 400 pln a co do tych paneli wolałbym kupic juz gotowe do tego modelu poniewaz chyba bedzie ciezki temat z wycieciem bo maskownice glosnika sa głebokie
  • #6 1311448
    mukade
    Poziom 31  
    Sorki, ale nie za bardzo rozumiem jak maskownice głośnika mogą być głębokie i w czym by to miało przeszkadzać. Mógłbyś wyjaśnić? Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #7 1311664
    paiter
    Poziom 11  
    chodzi o to ze glosnik jest mocowany do tapicerki a na na niego przychodzi plastikowa zaslepka ktora przylega do tego glosnika wiec nie wiem gdzie ta plyte zamocowac
    moze cos nie rozumiem jak tak to prosze o wyjasnienie
  • Pomocny post
    #8 1312356
    Bejz
    Poziom 21  
    Ocena: 43
    Po prostu Mukade w swoim opisie "przedobrzył". Ty nie potrzebujesz żadnych pierścieni ani paneli. U ciebie po prostu zdejmuje się plastikową osłonkę głośnika i wkręca w to miejsce 13cm głośnik. O ile dobrze pamiętam będziesz musiał obciąć jedno "ucho" od głośnika tak jest w Lagunie II w Megance nie jestem pewien. Na kokpit w oryginalne miejsce małe tweeterki (jest nawet dostępny w sklepach Car Audio specjalny adaptor do montażu w fabryczne miejsce na zatrzask). Jeżeli dysponujesz 400pln to korzystnym wyborem będą Hertze DSK 130. Mają dużą skuteczność 91db więc nawet słabe oryginalne radyjko coś z nich wyciśnie.Głośniczki te mają osobne zwrotnice do woofera i tweetera montowane przy głośnikach co jest wygodne przy montaży bo nie trzeba naruszać fabrycznej instalacji.
    Do Mukade:
    Rozumiem że zrobiłeś panele do Golfa i jesteś z nich zadowolony ale Megane II to inna bajka. Nie wiem czy widziałeś drzwi Megane II ale jedno Ci powiem: jeszcze się taki nie urodził co by wsadził 17tki do drzwi bez wykonania całkowicie nowej tapicerki.Po prostu taka konstrukcja.
  • #9 1312474
    mukade
    Poziom 31  
    No właśnie nie widziałem. Sory, myślałem że da się zrobić to samo co już kilka razy robiłem. To w takim razie poszukam sobie jakichś fotek drzwi megana, bo aż mnie to zaciekawiło. PS(czemu by nie zrobić całkiem nowej tapicerki, hehe?).
    A jeżeli byś kupił te hertze to zostanie Cie około 60zł. Możnaby za to zrobić chociaż częściowe wytłumienie drzwi (chyba że też się nie da, ale w to już nie uwierzę). Pozdrowionka.
  • #10 1317419
    paiter
    Poziom 11  
    dzieki Bejz za wyczerpujaca odpowiedz kupie te glosniczki i zobacze jak beda graly
    dzieki

Podsumowanie tematu

✨ Do Renault Megane 2005 z oryginalnym radiem Philips zaleca się montaż dwudrożnych głośników separowanych o średnicy 13 cm, ze względu na ograniczenia w otworach tapicerki. Optymalna skuteczność głośników powinna przekraczać 90 dB, a moc około 35 W RMS, aby kompensować niską moc fabrycznego radia. Montaż nie wymaga dodatkowych paneli MDF ani pierścieni – plastikowa osłona głośnika jest zdejmowana, a nowy głośnik wkręcany w miejsce oryginalnego, czasem z koniecznością obcięcia jednego "ucha" montażowego. Do wysokotonowych głośników zaleca się użycie specjalnych adapterów montowanych w fabryczne miejsca na zatrzaski. Przy budżecie około 400 PLN rekomendowane są głośniki Hertz DSK 130, które posiadają osobne zwrotnice dla woofera i tweetera, co ułatwia instalację bez ingerencji w oryginalną instalację elektryczną. Dodatkowo, za pozostałe środki można wykonać częściowe wytłumienie drzwi, co poprawi jakość dźwięku. Montaż większych głośników (np. 16,5 cm lub 17 cm) jest utrudniony ze względu na konstrukcję drzwi Megane II i głębokość fabrycznych maskownic.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA