logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki rozdzielacz sygnału stosuje UPC dla dekodera i modemu?

slawek55 27 Sie 2013 07:21 7038 21
REKLAMA
  • #1 12672162
    slawek55
    Poziom 23  
    Ocena: 61
    Cześć.
    Czy wiecie jakiego rozdzielcza używa UPC w przypadku posiadania dekodera cyfrowego i modemu u nich?
  • REKLAMA
  • #2 12672174
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    Witam.

Pisaliśmy już nieraz o instalacji w UPC.

Podpowiedź, że jest to :

Jaki rozdzielacz sygnału stosuje UPC dla dekodera i modemu?

Pozdrawiam.
  • #3 12672243
    slawek55
    Poziom 23  
    Dziękuję za odpowiedź. Wiem że było, ale nie było sprecyzowane że konkretnie do tej sieci, chyba że nie ma to znaczenia.
    A czy jest jakaś różnica że w niektórych instalacjach UPS stosowane są lub były gniazda GMF-350?
  • REKLAMA
  • #4 12673143
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    slawek55 napisał:
    Wiem że było, ale nie było sprecyzowane że konkretnie do tej sieci, chyba że nie ma to znaczenia.

W 90% sieci TVK możemy przyjąć , że sygnały zwrotne dla DATA są mniej więcej na tym samym pasmie częstotliwości.

Cytat:
    A czy jest jakaś różnica że w niektórych instalacjach UPS stosowane są lub były gniazda GMF-350?

Tu chyba chodzi o UPC.
    Oczywiście, że instalatorzy w różnych regionach kraju łączą inaczej i za pomocą innych rozgałęźników.

Podpowiem, że główną "zaletą" takich rozgałęźników jest separacja galwaniczna (napięciowa/masy GND) pomiędzy całym systemem UPC a lokalnym TV.

Pozdrawiam.
  • #5 12673198
    slawek55
    Poziom 23  
    TAK miało być UPC, widać koledzy lubią wytykać przejęzyczenia.

Słuchaj zapytam o coś co mnie zaskakuje, ale dlaczego instalatorzy stosują do podziału na dwa tzn TV i Data różne typy gniazd. Przykład ja mam gniazdo TRIS-210E i wg tego co piszecie mogę j wstawić, ale już u kolegi jak ostatnio montowali to jest TRIS-307P.

Zapytam jeszcze o sama budowę gniazda i działanie ale wiem że za to mnie zjecie, ale zaryzykuje że ktoś się jednak zlituje i odpisze.

Sygnał wejściowy wchodzi do rozdzielacza. Na TV idzie zakres 80-1000MHz i wg tego co jest napisane na nim ten sygnał jest tłumiony 2,5dB. Na Data idzie też z takim samym zakresem, ale tłumienie jest 10dB, czyli dużo, ale za to 5-60MHz jest tylko z 2dB.
    A jak leci sygnał modemu na wejście TV? I jak to wygląda z kanałem zwrotnym?
    Wiem że kanał zwrotny jest po między 5-60MHz ale przychodzący, na jakiej częstotliwości?
  • #6 12673377
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 12673424
    slawek55
    Poziom 23  
    Racja, dobry jesteś.
    A może wiesz o co chodzi jak monter przychodzi montować dekoder i coś w nim pilotem robi. Było to tak szybko że nie udało mi sie zobaczyć co on tak w zasadzie robił, ale nie pozwalają tego zwykłym użytkownikom, tylko koniecznie chcą do tego wizyty montera. Czy to na prawdę takie skomplikowane?

A... Czy ten rozgałęźnik ma być z kanałem zwrotnym. Ten co był tu pokazany jest z kanałem zwrotnym, a ale ten co koledze montowali to wg opisu na stronie nie ma?
  • #8 12674288
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Witam.

slawek55 napisał:
    A może wiesz o co chodzi jak monter przychodzi montować dekoder i coś w nim pilotem robi.

To nie jest "tajne czy poufne" - tylko monter "kombinuję" i jakby chce się "dowartościować" - co czyni i prowokuje tzw. korupcję (co jest ZŁEM). :D

Jest to kod dostępu do dekodera w kwestii "podglądu" częstotliwości OUT/IN i DATA czy poziomów.

Cytat:
    Było to tak szybko że nie udało mi sie zobaczyć co on tak w zasadzie robił, ale nie pozwalają tego zwykłym użytkownikom, tylko koniecznie chcą do tego wizyty montera.

Szybkość "poczynań" montera/instalatora, to żaden temat "tabu" a tylko sposób podglądu z funkcji "serwisowej" , gdzie widać - co i jak - z poziomami i nie tylko. :!:
    Możesz zapytać montera/instalatora jaki to jest "klucz".
    Pamiętaj jednak, że nie będącym w tzw. świadomości - co robisz - czy jednak nie lepiej, abyś o tym nie wiedział (czytaj : nie znak 4-ech cyferek). :?:

Cytat:
    Czy to na prawdę takie skomplikowane?

NIE.
    Ten "kod" jest 4-ro cyfrowy. :D

Cytat:
    A... Czy ten rozgałęźnik ma być z kanałem zwrotnym.

W UPC - musi.

Cytat:
    Ten co był tu pokazany jest z kanałem zwrotnym, a ale ten co koledze montowali to wg opisu na stronie nie ma?

To znaczy, że monter wykorzystuje poziomy na tym "etapie", że może sobie na to pozwolić a samo "blokowanie" poziomów DATA jest realizowane za pomocą filtrów dolnoprzepustowych (zewnętrznych):!:.

Przypomnę, że ODBIEGAMY od TEMATU w pojęciu , że monter ... coś ... .:!:

Pozdrawiam.
  • #9 12674681
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 12674730
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5487
    SP5ANJ napisał:
    Czy to na prawdę takie skomplikowane?

NIE.
    Ten "kod" jest 4-ro cyfrowy.

Moderatora przepraszam za śmiałość ;) ,
    ten kod to 1789 w dekoderach Mediabox :D .
  • #11 12674775
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #12 12674821
    slawek55
    Poziom 23  
    Może i gułag ale b. dużo cennych informacji, dzięki.
    Tylko potwierdzam, jak wstawię TRIS-210EEN to będzie dobrze i nie jest konieczne wstawianie nowości typy 307?
  • #13 12674866
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5487
    slawek55 napisał:
    jak wstawię TRIS-210EEN to będzie dobrze i nie jest konieczne wstawianie nowości typy 307?

A, to nie taniej dla Ciebie, jeśli wezwiesz serwis z UPC, by to zrobili, zapłacisz 50 zł (dopiszą do faktury) i w tej cenie masz policzone wszystko co będzie potrzebne by to zrobić, sprzęt, kable, dojazd, regulacja sygnału....
  • #14 12674887
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 12675229
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Witam.

KOCUREK1970 napisał:
    Ten "kod" jest 4-ro cyfrowy.

Sam "kod" jest - bo - jest i BASTA.

Cytat:
    Moderatora przepraszam za śmiałość

Tu nie musisz przepraszać w myśl regulaminu w "sprawach" - pozyskiwania kodów - w tym dziale.

Jest to dział NIE serwisowy , gdzie możemy tu "podawać" takie "hasła".

Nie musimy się "obawiać' - regulaminu pkt 3.1.1 czy pkt 3.1.8 , które po sprawdzeniu są OK.

_____

Przypominam, że wątek ten dotyczy " rozdzielacz sgnału w sieci UPC " - a nie kodów, które z funkcji "prawa" są ogólnie dostępne. :!:

Pozdrawiam.
  • #16 12684374
    slawek55
    Poziom 23  
    Możecie mi coś wytłumaczyć.
    Rozmawiałem z instalatorem w UPC i podobno TRIS-210 są maja jedno wyjście cyfrowe a jedno analogowe i stosuję się do TV analogowej z podłączeniem internetu przez kablówkę. Natomiast 307 mają dwa wyjścia cyfrowe. O co tu chodzi, przecież zakres cyfrowej TV pokrywa się w paśmie 80-1000MHz
  • REKLAMA
  • #17 12684591
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 12684751
    slawek55
    Poziom 23  
    Nie do końca odpowiedziałeś mi na pytanie albo ja cos nie tak wytłumaczyłem.
    Mam mieć dekoder i modem. Instalator powiedział że do takiego zestawu nie można zastosować 210 bo ta zwrotnica ma jedno wyjście cyfrowe i jedno analogowe i musi byc co najmniej 307? Tak to określił i nie wnikam czy dobrze to powiedział, czy faktycznie te wyjścia tak się nazywają czy nie. nie interesuje dlaczego skoro cyfrówka leci po całym paśmie jak analog
  • #19 12684781
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 12685278
    slawek55
    Poziom 23  
    To inaczej, czym różnią się te obie zwrotnice i co to znaczy wyjście cyfrowe i analogowe w zwrotnicy?
  • #21 13387352
    Piotr3
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    slawek55 napisał:
    To inaczej, czym różnią się te obie zwrotnice i co to znaczy wyjście cyfrowe i analogowe w zwrotnicy?

Wyjście cyfrowe przenosi pasmo 5 - 1000MHz. Wyjście analogowe 87,5 - 1000MHz. Wyjście analogowe blokuje kanał zwrotny i uniemożliwia ingres.
  • #22 13387851
    szczodros
    Poziom 19  
    Ocena: 70
    Tu masz pasma w UPC dla ciekawości http://obsluga-klienta.upc.pl/app/answers/list/c/25/noIntercept/1 .

Jak już kolega wyżej wspomniał wyjście "cyfrowe" przepuszcza szersze pasmo umożliwiając komunikację w obie strony. U mnie w mieście jak i przypuszczam wszędzie najniższe częstotliwości służą do wysyłania przez modemy w domach informacji do dostawcy (upstream). Pasma tv zaczynają się u mnie od 114MHz wzwyż. Telewizor będzie odbierał poprawnie sygnał z wyjścia DATA ale konieczne jest zastosowanie wtedy filtra odcinającego pasma upstreamu inaczej zaśmiecisz okolicę, a dostawca Cię za to zje :P.

Dodano po 8 [minuty]:

http://technetix.pl/html/gniazda_tris.htm

307 od 210 różnią się tym, że 307 ma pełną separację wyjść (co widać również po zdjęciach).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat rozdzielaczy sygnału stosowanych przez UPC w instalacjach z dekoderem i modemem. Użytkownicy wymieniają różne modele gniazd, takie jak TRIS-210E i TRIS-307P, wskazując na różnice w liczbie wyjść oraz tłumieniu sygnału. TRIS-210E ma jedno wyjście cyfrowe i jedno analogowe, co czyni go odpowiednim dla telewizji analogowej z internetem, podczas gdy TRIS-307P oferuje dwa wyjścia cyfrowe, co jest bardziej odpowiednie dla zestawów z modemem i dekoderem. Wskazano również na znaczenie separacji galwanicznej oraz różnice w pasmach częstotliwości dla sygnałów DATA i TV. Użytkownicy podkreślają, że instalatorzy mogą stosować różne typy gniazd w zależności od specyfikacji projektu sieci.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA