logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozdzielić sygnał kablówki UPC z rozdzielaczem TRATEC TRIS-212E?

33.221 04 Wrz 2007 20:24 15650 18
REKLAMA
  • #1 4250654
    33.221
    Poziom 10  
    Prosba do fachowcow o rade w sprawie podzialu kablowki w mieszkaniu wg.zalaczonego rysunku.

Pod nr.1 jest rozdzielacz TRATEC,TRIS-212E,na internet jest wyjscie 5-1000MHz,4,0dB-i tu podlaczony jest komputer.Natomiast drugie wyjscie na tv 85-1000MHz,4,6dB

Pod nr.2-jaki moge tu zastosowac rozdzielacz,wzmacniacz antenowy itp.

Pod nr.3-musi byc rozdzielacz,poniewaz pod jednym z tv.jest dekoder General instrument do C+.

Jezeli jest jakas inna mozliwosc poprowadzenia kabli to prosze o rade.Pod z kazdym tv.nie planuje gniazdek ant.,chyba,ze w czyms pomoga.Kazdy kabel antenowy bedzie o dl.okolo 5-6 metrow.Kable i pozostale akcesoria niech beda z wyzszej "polki".pozdr
    Załączniki:
    • Jak rozdzielić sygnał kablówki UPC z rozdzielaczem TRATEC TRIS-212E? Kopia Kopia RYSllUNEK INSTALACJI.jpg (14.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 4250806
    33.221
    Poziom 10  
    Czytalem wiele postow zwiazanych z podzialem kablowki,ale nie znalazlem tam mojego przypadku.jaki wzmacniacz,rozdzielacz ,czy da sie aby wszedzie byl dobrej jakosci obraz.itp
  • REKLAMA
  • #4 4250849
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 669
    Witaj

W linku jest dużo informacji.

Podstawową sprawą jest poziom sygnału jaki dostarcza do mieszkania Twój operator - jeżeli będzie wysoki - wystarczy rozgałęźnik, jeśli nie, potrzebny będzie wzmacniacz.

Spróbuj odczytać na modemie wartość sygnału downstream
    w adres przeglądarki wpisz 192.168.100.1
    jeżeli to się nie powiedzie i nie masz możliwości pomiaru miernikiem - można zrobić prostą rzecz - zakupić (wypożyczyć) rozgałęźnik 1/4 Tratec, Telmor ( czy przypadkiem tuner od C+ nie ma przelotki ?) podłączyć wszystko prawidłowo na wtykach typu "F" i zobaczyć efekt - jeżeli obraz będzie zaśnieżony, można pomyśleć o wzmacniaczu.
    Pzdr
  • #5 4250889
    33.221
    Poziom 10  
    Jezeli chodzi o ten odczyt to wynosi;Signal to Noise Ratio
    40.2 dB
  • #6 4250920
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    to nie to
    szukaj

Power downstream
    Level downstream
  • REKLAMA
  • #7 4250980
    33.221
    Poziom 10  
    Moze to te wartosci,;Downstream Frequency
    786000000 Hz ,Upstream Frequency
    27177000 Hz.
    A tuner przed tv musze rozdzielic abym mogl sam ustawic kolejnosc kanalow na tv,a nie byc zaleznym od kolejnosci programow ustawionych na tunerze operatora , czy ten rozdzielacz nie pogorszy rowniez sygnalu.
  • #8 4251008
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    To jest częstotliwość pracy - przy tej częstotliwości powinny być poziomy wyrażone w dB (m/V)

Nie bardzo rozumiem to o czym piszesz - prześlij instrukcję tego terminala - jeżeli jest cyfrowy, nie ma to wpływu na kolejność ustawianych programów - jedno z drugim pracuje niezależnie - ale przesli konkretny symbol, najlepiej instrukcje

na drugą cześć pytania odpowiedziałem już wyżej - bez wiedzy o poziomie sygnałów nie można wskazać konkretnego rozwiązania - pozostaje metoda prób i ...
    każdy rozgałęźnik tłumi sygnał

pzdr
  • #9 4251086
    33.221
    Poziom 10  
    Moze to ta wartosc.Power Level
    55.2 dBmV .
    ten dekoder to General Instruments.Cyfrowego przekazu upc nie ma, ten dekoder z tylu ma przelotke i tak podlaczajac na tv.na kanale av ogladam wg.kolejnosci ustawionej na dekoderze(nie da sie zmienic kolejnosci).,natomast stosujac rozdzielacz mam wszystkie kanaly na tv,a C+ogladam na programie AV
  • #10 4251836
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Jesteś blisko
    to jest poziom kanału zwrotnego, downstream powinien być w okolicach -5 do +10dB - popatrz jeszcze raz.
  • Pomocny post
    #11 4252432
    Marcin91
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Witam, sygnał powinien być na wejściu podzielony na dwa np. RM-2Fi0 ( albo jak masz gniazdo mulimedialne jedno wyjścier na PC drugi na rozgałęźnik ) , potem sygnał jeden na PC drugi na rozgałęźnik aktywny np. taki : http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=240261307 , i wszystko powinno grać bez problemu.
    Pozdrawiam
  • #12 4252847
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Marcin91 napisał:
    Witam, sygnał powinien być na wejściu podzielony na dwa np. RM-2Fi0 ( albo jak masz gniazdo mulimedialne jedno wyjścier na PC drugi na rozgałęźnik ) , potem sygnał jeden na PC drugi na rozgałęźnik aktywny np. taki : http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=240261307 , i wszystko powinno grać bez problemu.
    Pozdrawiam

O czym Ty piszesz???

Przeczytałeś uważnie post, zwróciłeś uwagę na schemat?
  • #13 4253861
    33.221
    Poziom 10  
    No to powinna byc juz ta wartosc;Power Level
    -2.6 dBmV .pozdr
  • REKLAMA
  • #14 4254018
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Sygnał może być niewystarczający dla wysokich kanałów, dlatego powinieneś zastosować wzmacniacz.

Zgodzę z Marcin91 co do rozgałęźnika aktywnego podanego w linku - tylko załóż go w miejscu które narysowałeś na schemacie czyli 2-ka.

Przed terminalem możesz dać rozg. 1/2 trateca, czy telmora

i to wszystko
    Pzdr
  • #15 4254042
    33.221
    Poziom 10  
    Dzieki za rade,prosze tylko o parametry tego rozgaleznika przed terminalem,ew.link do niego.pozdr
  • #17 6741976
    patafian1410
    Poziom 2  
    Cześć,
    Chcę podzielić sygnał telewizyjny w podobny sposób co użytkownik 33.221. Mój przypadek różni się tym od instalacji 33.221, że ja chcę podzielić sygnał na 2 telewizory, a nie na 4, i żaden z telewizorów nie ma dekodera canal+.

Poza tym wszystko jest takie samo jak u 33.221:
    1. Do mieszkania dochodzi kabel z internetem i TV od UPC.
    2. Sygnał jest rozdzielany na elemencie Tratec TRIS 212E.

Na stronie modemu znalazłem następujące wartości związane z tłumieniem sygnału:

Receive Power Level: 0.3 dBmV
    oraz:
    Transmit Power Level 39.7 dBmV

Czy potrzebuję rozgałęźnika z zasilaniem(to się chyba nazywa rozgałęźnik aktywny,prawda?) czy też wystarczy taki element:

http://www.telmor.pl/pl/offer/216

Nie wiem czy podane przeze mnie wartości tłumienia są przydatne do rozwiązania mojego problemu. Niestety nie mam dostępu do wszystkich zakładek na stronie modemu. Jest tam zakładka "Signals", ale kiedy tam kliknę wyświetla się napis, że moja wersja modemu tego nie wyświetli.

A może potrzebuję innego elementu niż te o które pytam?

PS Jestem laikiem, z góry przepraszam za ewentualne mylenie pojęć.
  • #18 6742802
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 655
    patafian1410 napisał:
    Chcę podzielić sygnał telewizyjny w podobny sposób co użytkownik 33.221. Mój przypadek różni się tym od instalacji 33.221, że ja chcę podzielić sygnał na 2 telewizory, a nie na 4, i żaden z telewizorów nie ma dekodera canal+.

Ten model, który podałeś , idealnie się do tego nadaje.

http://www.telmor.pl/pl/offer/216

Pozdrawiam.
  • #19 6745809
    patafian1410
    Poziom 2  
    Podzieliłem sygnał za pomocą tego elementu i wszystko działa bez zarzutu. Dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podziału sygnału kablówki UPC w mieszkaniu z wykorzystaniem rozdzielacza TRATEC TRIS-212E. Sygnał internetowy (5-1000 MHz, 4,0 dB) jest podłączony do komputera, a sygnał telewizyjny (85-1000 MHz, 4,6 dB) do telewizora z dekoderem General Instruments do Canal+. Wskazano, że do dalszego podziału sygnału na kolejne telewizory konieczne jest zastosowanie rozdzielacza lub wzmacniacza antenowego, w zależności od poziomu sygnału dostarczanego przez operatora. Zalecane jest zmierzenie poziomu sygnału downstream (Power Level w dBmV) w modemie UPC pod adresem 192.168.100.1, gdzie optymalny poziom to około -5 do +10 dBmV. Przy poziomie sygnału około -2,6 dBmV sugerowano zastosowanie wzmacniacza antenowego na miejscu oznaczonym jako nr 2 na schemacie. Przed terminalem można zastosować rozgałęźnik 1/2 Tratec lub Telmor. Wskazano również na konieczność stosowania wysokiej jakości kabli i akcesoriów. W dyskusji pojawiły się propozycje rozgałęźników aktywnych, np. model RM-2Fi0 lub elementy z oferty Telmor (np. FS-02), które sprawdzają się w podobnych instalacjach. Użytkownicy potwierdzili, że zastosowanie rozgałęźnika Telmor FS-02 pozwala na poprawne działanie podziału sygnału na dwa telewizory bez dekodera. Podsumowując, kluczowe jest dobranie odpowiedniego rozgałęźnika lub wzmacniacza w zależności od zmierzonego poziomu sygnału, aby zapewnić dobrą jakość obrazu i stabilność połączenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA