logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić radiostację R105d z dostępnego zasilacza? Napięcie wyjściowe?

valdus444 17 Paź 2005 20:34 6437 16
REKLAMA
  • #1 1906531
    valdus444
    Poziom 11  
    Witam! Mam pytanie odnośnie radiostacji R105d. Czy da się ją podłączyć z jakiegoś prostego (dostępnego w sklepie) zasilacza? Nie mam do niej akumulatorów. Jakie napięcie powinno być jako wyjściowe zasilacza?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1906934
    green33
    Poziom 31  
    Ocena: 97
    Ten schemat chyba rozwiąże Twój problem :)

Ja swoją R105 zasilałem z zasilacza od skanera 5 V 2 A tego "symetryzatora".

Marcin
    Załączniki:
    • Jak zasilić radiostację R105d z dostępnego zasilacza? Napięcie wyjściowe? tst1.gif (2.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 1907342
    Piter K.
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    a moze ktos by mial normalny zasilacz sieciowy do tej paki bo chcilabym wyeliminowac jakiekolwiek przetwornice...
  • REKLAMA
  • #6 1907966
    Piter K.
    Poziom 23  
    a, no to zgadza sie... tylko ja nie mam praktyki w stabilizacji takich napiec jak 200V, 150V i 80V... mam do dyspozycji trafo ze starego lampiaczka i tak sobie kombinuje...
    pozatym jeszcze zarzenie, lampa 2ż27ł jest zarzona stalym napieciem, i tu znowu pojawia sie stado problemow(przerabialem to w r311 gdzie poddalem sie i zarze odbiornik z akumulatorow).
    w r105d jest taki konfort ze to FM i moze tetniace napiecie zarzenia nie bedzie az tak przeszkadzac, a w r311 tetnienia nanosily sie na BFO i odbor SSB byl zaklocony...
    co do anody proponowano mi zastosowanie stabilivoltow ale sa one trudne do zdobycia...
  • #7 1908386
    valdus444
    Poziom 11  
    Przez noc trochę siedziałem przy tej radiostacji. Wygrzebałem z szafy zasilacz 6V i odpaliłem z jego pomocą. Wskazówka woltomierza pokazuje coś koło 3V. No i czasami kiwa sie na lewo i prawo mniej więcej od 2,5 do 3,5V i w słuchawce słychać wtedy taki szum raz cichszy, raz głośniejszy - w rytm skaczącego napięcia. Czy jest to za małe napięcie i woltomierz powinien pokazywać 4,8V?
  • REKLAMA
  • #8 1908435
    green33
    Poziom 31  
    Ocena: 97
    A zapomniałem podać, rezystory to 1 om / 3 W, a diody to moga być zwykłe prostownicze takie po 3 A.

Marcin
  • #9 1908535
    Piter K.
    Poziom 23  
    valdus444 takie kombinacje sa troszke niebezpieczne bez pomiaru napiecia na zarzeniu lamp(ma byc 2,5V), chyba ze masz dostep do zapasowych...
    ja spalilem dwie 105d i przestalem kombinowac po omacku
  • #10 1908570
    valdus444
    Poziom 11  
    Widzę, że miałeś kontakt z tymi radiostacjami. Powiedz mi w takim razie ile powinien pokazywać woltomierz. I jak sie stroi antenę, bo na drzwiczkach była instrukcja, ale nie mogę jej odczytać bo troszkę odrapana jest.
  • Pomocny post
    #11 1908789
    Piter K.
    Poziom 23  
    ja nie stroilem anteny na woltomierz poniewaz wiazalo by sie to z wlaczaniem nadawania, robilem to wiec na sluch czyli krecilem galka trymera az osiagnolem odpowiedni przyrost szumow(to samo z cewkami na przelaczniku pod galka trymera, jednak te ustawia sie jednorazowo)
    jako antene zastosowalem dipol pol fali na 40MHz, ktory znajdowal sie 6m nad ziemia(dzis jego miejsce zajela discone).
    r105-ki dosc ostro sie stroja i co jakies 2-3MHz trzeba sie dostrajac, zrozumialym jest ze i tak juz wysoki pobor pradu wzrasta z uruchomieniem nadajnika(do okolo o ile pamietam 3A w wersji"D" bo wersja "M" jest bardziej ekonomiczna, jest juz w czesci tranzystorowa) pozatym przy przeszukiwaniu pasma i antenie zewnetrznej nie wskazane jest "puszczanie" nosnej na badz co badz czestotliwosciach wojskowych(mam jednostke wojskowa jakies 5km odemnie).
    za to fajnie na niej sie slucha telefonow bezprzewodowych a w lecie gdy warunki na to pozwalaja mozna uslyszec rozmowy chyba we wszystkich jezykach swiata :) (oj i nie tylko cywilne, czesto slyszalem meldunki w jezyku angielskim, a takze jakies arabskie rozmowy o sluzbowym tonie)
  • #12 1917468
    valdus444
    Poziom 11  
    Nie chcąc zakładać nowego tematu pytam tutaj. Na wspomnianej już przeze mnie radiostacji chciałbym nadawać legalnie. Wiem, że nawet jeżeli zdobęde potrzebne papiery to i tak nie można nadawać na częstotliwościach 36 - 46 MHz. Idąc tym tokiem rozumowania nie trudno zrozumieć, że wystarczy się wstrzelać w inne częstotliwości. I teraz pytanie do forumowiczów. Czy da się zrobić coś takiego, że radiostacja ta będzie działała na częstotliwościach około 145 MHz? A może lepiej przerobić ją i obniżyć zakres pracy na około 25 MHz? W każdym razie chciałbym sie dowiedzieć czy taki zabieg jest w ogóle możliwy do wykonania i ile mógłby ewentualnie kosztować(mniej więcej)?
  • #13 1918130
    Piter K.
    Poziom 23  
    Valdus zakrec sie za R109 i bedzie "git" jak chcesz nadawac. jest wiele innych urzadzen, bardziej ekonomicznych i owiele bardziej sprawnych...
    105 albo bedzie Ci sluzyc za odbiornik albo polozysz na polke...teoretycznie mozna na niej nadawac... sa pewne zakresy czestotliwosci...ale przeciez nie o to chodzi zeby nadawac na paczce o wadze 20kg i poborze 3A pradu przy 1W mocy...i zreszta POCO! kiedy sa lepsze i bardziej sprawne uzadzeniea!
    sorry ale na allegro kupisz sobie "echo" albo "tukana" i tez bedzie stare, ale legalne, ekonomiczne(pobor pradu) i ergonomiczne(wielkosc!)
    ja 105X uzywam TYLKO do sluchania...i to nie ze wzgledu na jednostke wojskowa...bo wiem gdzie mozna nadawac w okolicach 40MHz ale przeciez sa lepsze uzadzenia do komunikacji!
    wiem ze jest fajnie pogadac na wojskowej radiostacji...
    ale jak ktos sie czepi?...
    ktos powie "ale kto uzywa pasma 40MHz" odpowiem lepiej posluchac... i nie miec tych panow jako gosci w domu...
    teraz mam "emke" i "d" jako eksponaty, ale kiedys byly odbiornikami i powiem ze nsluch na odpowiednich czestotliwosciach jest bardziej ekscytujacy niz lacznosc na PRAWDZIWEJ RADIOSTACJI WOJSKOWEJ...
    PANOWIE samo posiadanie nadajnika nie upowaznia do jego uzywania!`
  • #14 1918221
    valdus444
    Poziom 11  
    To że wazy dużo to akurat mi nie przeszkadza, bo jak trzeba gdzies iść to zakładam na plecy i gitara. Rozejrze sie za R109. To, że jest to wojskowa radiostacja to akurat nie robi na mnie wrażenia. Najbardziej zależy mi na legalności. Moge zdać egzamin i nadawać legalnie. I nikt mi z URTiP nie powie ze nie mogę. Ogólny plan na razie jest taki, że na sto piątce będę sobie tylko słuchał. A do łączności po Warszawie i okolicach wykombinuję coś innego. Dzięki za wszystkie rady.
  • #15 1918847
    Piter K.
    Poziom 23  
    nie ma zadnego egzaminu, ktory moglbys zdac a dawal by mozliwosc legalnego nadawania na 105.
    jedyny, mozliwy sposob na legalne nadawanie w zakresie 36-46MHz to wykupienie jakiejs czestotliwosci, ale sie powtorze poco..
    jak juz napisalem sa zakresy na 105 gdzie w zasadzie nikt nie powinien sie czepiac za nadawanie, tylko moc... musisz ograniczyc moc
    gdybys mial 109 to tam jest cale pasmo CB i nie bylo by problemu
  • #16 1919332
    valdus444
    Poziom 11  
    Na 105d nie bede sie bawil w nadawanie. Zbuduję sobie tylko jakąś antenę i będę słuchał. A rozejrze się za R109.
  • #17 1919987
    Piter K.
    Poziom 23  
    i tak naprawde to jedyne, sensowne rozwiazanie, zawsze wychodzilem z zalozenia ze ne nalezy kusic losu.
    w Twoim miescie jest cale stado takich, ktorym mogo by sie nie spodobac uzywanie 105, 109 to pasmo CB i to w FM wiec jesli nie wyjdziesz pozanie to nie bedziesz miec problemow.

Podsumowanie tematu

✨ Radiostacja R105d wymaga zasilania napięciem około 4,8 V (2 x 2,4 V) do poprawnej pracy, co odpowiada zasilaniu z dwóch akumulatorów. Można ją zasilić prostym zasilaczem dostępnym w sklepach, np. zasilaczem 5 V 2 A używanym do skanera, jednak napięcie powinno być stabilne i bliskie 4,8 V. Niższe napięcie (około 3 V) powoduje niestabilną pracę i szumy w słuchawkach. Zarzewie lampy wymaga stabilizacji napięcia około 2,5 V, co jest istotne dla prawidłowego działania. Próby zasilania bez odpowiedniej stabilizacji mogą uszkodzić radiostację. Antenę stroi się na słuch, regulując trimer i cewki, a jako antenę stosuje się dipol półfalowy na 40 MHz. Radiostacja R105d jest ciężka i ma duży pobór prądu (do około 3 A przy nadawaniu), co czyni ją mniej praktyczną do codziennego użytku. Legalne nadawanie na pasmach 36-46 MHz jest ograniczone i wymaga zezwoleń, a przeróbki na inne zakresy (np. 145 MHz lub 25 MHz) są możliwe, ale skomplikowane i kosztowne. Alternatywnie polecane są modele R109 lub inne urządzenia CB, które są bardziej ekonomiczne, legalne i praktyczne do nadawania. R105d najlepiej używać jako odbiornik do nasłuchu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA