logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Pavilion G6 2260ew - Częste rozłączanie WiFi na Windows 8, co sprawdzić?

siolek1 02 Wrz 2013 14:52 3486 5
REKLAMA
  • #1 12694955
    siolek1
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Problem polega na rozłączaniu WiFi w nowym kupionym raptem 2tyg temu lapciakowi.

Na moim Acerze wszystko śmiga jak trzeba (od czasu do czasu sekundowe rozłączenie) natomiast w HP wygląda to tak:

HP Pavilion G6 2260ew - Częste rozłączanie WiFi na Windows 8, co sprawdzić?

Karta w HP: RaLink RT3290 -> sprawna

Wymieniłem na mojego Atherosa z Acera i tak: RaLink na Acerze chodzi i Atheros na HP też chodzi więc uszkodzenie karty odpada.

Sterowniki są aktualne z kwietnia tego roku. Wyłączone pozwolenie na wyłączenie w celu oszczędzania.

Nie mam pomysłu co go może boleć jeszcze.

Windows 8

Edit: musiałem się naklikać żeby wysłać ten post, pierwszy raz wyskoczył mi w pingowaniu komunikat:

Destination net unreachable -> w ilości 4 linijek
  • REKLAMA
  • #2 12694972
    C-oolt
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Skoro karty sprawne to w laptopie z WIN 8 wykonałbym profilaktycznie aktualizację BIOS-u.

Dodatkowo wykonałbym reset ustawień do fabryki w routerze i wykonałbym w nim również aktualizację firmware.

Następnie testy.
  • REKLAMA
  • #3 12695006
    siolek1
    Poziom 10  
    A jest możliwe żeby chodziło kilka laptopów, stacjonarki dwie oraz 5 telefonów bez problemów a ten jeden przez router nie działał?

Trzeba wziąć też pod uwage że mam rozbudowaną sieć więc nie pod 1 routerem sprawdzałem a działo się tak również na WiFi we Włoszech więc raczej to problem w laptopie. Bios aktualny.

Wrzuciłem stare sterowniki z połowy 2012 roku i rozłączeń jest jeszcze więcej, na 100 połączeń przechodzi może 7-10 i to z pingiem 80-150 a wcześniej po 20-50 z wyjątkami ok 100
  • REKLAMA
  • #4 12695252
    dinos83
    Poziom 33  
    Ocena: 179
    Pokaz inssider z zaznaczoną swoją siecią. Przejdź z laptopem pod router i sprawdź czy będzie gubienie pakietów przy pingu na bramę (IP routera) oraz na np. onet.pl przy RSSI ~60. Pokaż opcje z ustawień zaawansowanych karty bezprzewodowej z menadżera urządzeń. Łączysz się przez system czy program do obsługi karty? Jaka sytuacja po wymianie karty w HP, też jest gubienie pakietów? Sprawdź anteny, złącza u.fl, możliwe ze budowa laptopa tłumi sygnał.
  • REKLAMA
  • #5 12695271
    siolek1
    Poziom 10  
    Aktualnie nie mam czasu na wszystko ale gubi pakiety i przy routerze (obojętnie którym) i dalej. Co najlepsze po kablu również gubi pakiety więc czyżby karta/stery była ok?

Łączę się przez systemowy sprzęt nie hp

Dodano po 4 [godziny] 5 [minuty]:
    Problem leży po stronie neta. Włochy to był zbieg okoliczności ponieważ u narzeczonej nie było ani jednego rozłączenia. Dziwne że to nie działa tylko u mnie i to na 2 routerach.
  • #6 12698383
    siolek1
    Poziom 10  
    Nie wiem dlaczego ale nagle się poprawiło. Teraz pingowanie jest w 7 linijkach i potem wywala i tak schematem 7 pakietów i rozłącza.

Nie mam pojęcia co go boli
REKLAMA