logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić aby kierownica była prosto?

natan 12 Mar 2005 16:32 39351 11
REKLAMA
  • #1 1309525
    natan
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Mam Audi B4. Jak się to robi, aby kierownica była prosto. Jest lekko w lewo.
  • REKLAMA
  • #2 1309552
    valuss
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    Jedz do warsztatu ustawic zbierznosc. Skoro nie jest prosto to 90% ze cos sie podzialo z geometria i bedzie ciac opony. pozdr.
  • REKLAMA
  • #3 1309555
    bommer
    Poziom 16  
    Ocena: 66
    kiedy jest w lewo, podczas jazdy ci ja sciaga, czy ogolnie jest odchylona?jeśli poprostu jest odchylona to odkręć śruby mocujące ją do kolumny i nastaw tak jak ma być jesli natomiast ściąga ci ją podczas jazdy to idź do serwisu i niech sprawdzą ci zbierzność.
  • Pomocny post
    #4 1309572
    xawier
    Poziom 29  
    Ocena: 70
    Zupełnie prosta sprawa. Tą przednią część kierownicy (klakson) lekkim szarpnięciem wyjmujesz i odczepiasz konektorek. Bierzesz klucz sztorcowy chyba 24 i trzymając kierownicę odkręcasz nakrętkę. Wyjmujesz do siebie kierownicę i ją przestawiasz, aby było dobrze. Potem dogrze dokręć nakrętkę 24 i wciśnij konektorek a potem klakson. I to wszystko...
  • #5 1309588
    natan
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Nie ściąga i opon nie tnie, wyreguluje kiere i zobaczę. Dzięki
  • REKLAMA
  • #6 1310036
    tomekb
    Poziom 26  
    Ocena: 210
    witam
    czy auto ma wspomaganie?
    bo jezeli tak to lepiej nie ruszać kierownicy ponieważ może sie zdarzyć ze na maglownicy sa zeby o zmiennym module i wtedy układ kierowniczy a tym samym auto bedzie nerwowo reagować na ruchy kierowcy
    nie wiem czy w audi tak jest ale na pewno w fordach jest taki układ kierowniczy
    lepiej wiec wyreguloważ położenie kierownicy przy regulacji zbieżności
    pozdro
    T
  • #7 1310372
    niwe
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    xawier napisał:
    Zupełnie prosta sprawa. Tą przednią część kierownicy (klakson) lekkim szarpnięciem wyjmujesz i odczepiasz konektorek. Bierzesz klucz sztorcowy chyba 24 i trzymając kierownicę odkręcasz nakrętkę. Wyjmujesz do siebie kierownicę i ją przestawiasz, aby było dobrze. Potem dogrze dokręć nakrętkę 24 i wciśnij konektorek a potem klakson. I to wszystko...

No nie takim znowu lekkim i nie takim szarpnięciem. Zatrzaski w Audi są delikatne. Jak się uszkodzą to płacz i zgrzytanie zębów. :)
  • #8 1310529
    Pre100n
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    jak jest lekko w lewo to moze byc problem z regulacja bo przeskok o 1 zabek moze spowodowac ze ... kierownica bedzie lekko w prawo. sprobuj raczej pojechac na zbierznosc i tam pokombinowac poza tym ... najbanalniejsza sprawa ... sprawdz czy masz cisnienie powietrza w oponach jednakowe!! banalne ale nie kazdy o tym pamieta
  • #9 1311407
    nom
    Poziom 23  
    Ocena: 84
    Pre100n napisał:
    jak jest lekko w lewo to moze byc problem z regulacja bo przeskok o 1 zabek moze spowodowac ze ... kierownica bedzie lekko w prawo.

Dokładnie, ja tak miałem, że na wielowypuście nie da się czasami przestawić, bo jest za duży skok, dodatkowo jak ktoś ma poduszkę powietrzną i rozłaczy to później może stale się świecić kontrolka poduszki i trzeba później wykasować błąd.
    U mnie w fabii fabrycznie kierownica była lekko w lewo ale serwis kręcił nosem, że to nie jest taka istotna wada i nic nie zrobił. Pojechałem więc do siebie na kanał zaznaczyłem farbą położenie na śrubie na drążku kierowniczym i z jednej srony wkręciłem śrubę o 1/4 obrotu w prawo a z drugiej w lewo (tam jest chyba gwnit prawy i lewy i trzeba dobrze popatrzeć, żeby nie zmienić geometrii a tylko przesunąć położenie).
    W każdym razie teraz kierownicę mam dobrze i nic mi nie ściąga ani nie ścina opon. Dla pewności możesz pojechać na sprawdzenie geometrii, ja skorzystałem z darmowego przeglądu (normalnie 30zł), bo mieli taką akcję promocyjną. :-)
  • REKLAMA
  • #10 1311449
    evolutionVIII
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Tylko i wyłącznie geometria, żadne tam przestawianie kierownicy poprzez jej ściąganie. Trzeba zrobić porządną geometrię i wszystko wróci do normy. Nie zawsze musi ściągać samochód na bok lub podcinać opony gdy geometria jest źle, zbieżność może być ok, ale jest kilka innych parametrów. jesli juz Ci pocieło opony to zobacz czy na oponeo nie ma jakis promocji i kup sobie od razu nowe
  • #11 1312820
    wicio2
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    ewolutionVIII ma racje jest jeszcze cos takiego jak kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy to morze byc pzrzyczynom sciaganie wozu i scinanie gumek pozdro dla mechaników
  • #12 1313034
    tajnygelo
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    myslę ze ustawienie geometri kół bedzie najlepszym rozwiązaniem

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem lekko odchylonej kierownicy w Audi B4 najczęściej wynika z nieprawidłowo ustawionej geometrii kół, zwłaszcza zbieżności. Zaleca się wizytę w warsztacie celem profesjonalnej regulacji geometrii, co zapobiegnie nierównomiernemu zużyciu opon i poprawi komfort jazdy. W przypadku gdy kierownica jest odchylona statycznie, można ją fizycznie zdjąć po odłączeniu klaksonu i konektora, a następnie odpowiednio ustawić i ponownie zamontować, jednak należy to robić ostrożnie, aby nie uszkodzić delikatnych zatrzasków. W autach z wspomaganiem kierownicy, szczególnie z maglownicą o zmiennym module zębatym, lepiej unikać samodzielnej regulacji kierownicy i skupić się na ustawieniu geometrii. Dodatkowo warto sprawdzić ciśnienie powietrza w oponach, gdyż różnice mogą wpływać na odchylenie kierownicy. W niektórych modelach, np. Fabii, regulacja położenia kierownicy może wymagać precyzyjnego dokręcania śrub na drążkach kierowniczych z uwzględnieniem kierunku gwintów, aby nie zmienić geometrii, a jedynie pozycję kierownicy. Oprócz zbieżności, istotny jest także kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy, który może powodować ściąganie pojazdu i zużycie elementów zawieszenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA