logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane z SSD z uszkodzonym zasilaniem i kośćmi 29f16b08ccme3?

Buczacznik 03 Wrz 2013 12:17 1170 5
REKLAMA
  • #1 12697761
    Buczacznik
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Witam

Posiadam dysk SSD w którym padło zasilanie i jest problem postawić to na nogi i teraz jest pytanie jak odzyskać z tego dane. Dysk jest na szesnastu kościach 29f16b08ccme3 Nie wiem czy dobrze główkuję ale czy jest możliwość odczytania każdej z tych pamięci osobno w jakimś programatorze, poskładania jakoś tego w całość i odczytać wtedy dane. A może opcja numer 2 , myślę nad tym żeby przełożyć te kości do innego sprawnego podobnego dysku który obsługiwał by dokładnie takie pamięci. Proszę o jakąś podpowiedź jak by to ugryźć , czy któryś z tych pomysłów mógł by wypalić ?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 12697800
    pietia86
    Poziom 26  
    Ocena: 91
    Szczerze mówiąc też jestem ciekaw czy takie coś można by zrealizować. Jednak wydaje mi się że dane w kościach mogą być zaszyfrowane.
  • REKLAMA
  • #3 12699709
    michal_aniol
    Poziom 33  
    Ocena: 100
    Podaj nieco informacji na temat tego dysku. Przede wszystkim jaki tam siedzi kontroler. Możesz zamieścić zdjęcia.
    Opcje są w zasadzie dwie:
    1. O ile bedzie to możliwe to naprawa dysku. Skąd wiesz że padło zasilanie?
    2. Wylut kości pamięci, odczyt na specjalistycznym programatorze, nastepnie poskładanie danych w całość. Bez znajomości tematu odradzam takie zabawy, po pierwsze możesz uszkodzić moduły pamięci, po drugie kolejność numeracji kości jest istotna, po trzecie bez znajomości algorytmiki, asemblerów dla poszczególnych kontrolerów temat jest nie do wykonania.

Opcja z przerzuceniem kości na inny kontroler nie wchodzi w grę, zbyt duże ryzyko wyzerowania kości w przypadku niekompatybilności i generalnie szanse powodzenia raczej bliskie zeru (a już w szczególności, gdy się okaże że kontroler szyfruje sprzętowo dane).
  • REKLAMA
  • #4 12720140
    Buczacznik
    Poziom 13  
    Witam

Wrzucam fotki dysku. Na płycie brakuje dwóch układów, dlatego że je spaliło tak, że porobiły się dziury

Jak odzyskać dane z SSD z uszkodzonym zasilaniem i kośćmi 29f16b08ccme3? Jak odzyskać dane z SSD z uszkodzonym zasilaniem i kośćmi 29f16b08ccme3? Jak odzyskać dane z SSD z uszkodzonym zasilaniem i kośćmi 29f16b08ccme3?
  • REKLAMA
  • #5 12720147
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Buczacznik napisał:
    Na płycie brakuje dwóch układów, dlatego że je spaliło tak, że porobiły się dziury

No to pochwal się zasilaczem. Marka i model?
  • #6 12720199
    Buczacznik
    Poziom 13  
    Te uszkodzenie zasilania to nie moja robota. W takim stanie dostałem ten dysk
REKLAMA