logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak otworzyć napęd CD-ROM bez zasilania? Metoda z użyciem śrubokręta

kaszka_18 12 Mar 2005 18:11 4121 7
REKLAMA
  • #1 1309820
    kaszka_18
    Poziom 11  
    Witam wszystkich mam takie pytanie ,ale to zaraz najpierw historia z życia:) Kiedyś byłem u kuzyna (składa kompy) i widziałem jak wyja płytę z cd romu którego nei miał podłączone do zasilania a jedynie była wpięta do niego taśma, gdzieś dotkną śrubokrętem na płycie głównej i klapka od cd wysunęła sie. Nie chciał mi powiedzieć jak to zrobił:( czy ktoś wie gdzie to sie robi?? To moze nie jest przydatne na codzień ale bardzo chciałbym wiedzieć jak to zrobić. prosze o odpowieć:) Jestem jesdzce troche ciemny w sprzęcie i mozę dla niektórych tojest banalne ale dla mnie nie:)
  • REKLAMA
  • #2 1309842
    Urbas
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    niewiem jak srubokretem ale na poczatku na panelu znaczy sie cd-romu masz taka mala kropke dziurke wcisnij tam igle albo spinacz to jest gdy nie chce sie wysunac plytka, nacisniej i szfladka sie otwiera a reszte pociagasz pisze i na zdjeciach kazdej nagrywarki i cd-romu jest pozdro.
  • REKLAMA
  • #3 1309849
    camell2110
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Jesli CD-ROM nie był podpięty pod zasilanie to raczej nie mozliwe aby sie wysunal. Jedynie mozna zrobic tak jak jest opisane wyzej!
  • REKLAMA
  • #4 1309850
    artur00
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    witam
    jak nie był podłączony do zasilania to jak się mogła tacka wysunąć ??? chyba że cd miał zasilanie awaryjne :)
    bez zasilania tackę można np. wyjąć poprzez otwór na płycie czołowej wkładająć tam igłe, o ile taki otwór jest :)

chyba za wolno coś dziś pisze wchodziłem w ten temat, nie było żadnej odpowiedzi, napisałem swój post, wysłałem a tu już są 2 :)
  • REKLAMA
  • #5 1309869
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    artur00 napisał:
    witam
    jak nie był podłączony do zasilania to jak się mogła tacka wysunąć ??? chyba że cd miał zasilanie awaryjne :)

Chciałbym się dowiedzieć co oznacza zasilanie awaryjne (baterię, akumulatorki czy może zakiś ups upchany w napędzie).
    A co do tego otworka to nie zawsze jest do otwierania awaryjnego
    kiedyś rozkręcałem cd teaca i tam był mały obrotowy potencjometr.
    Przeniesiono z Komputery Hardware ( TJT )
  • #6 1309896
    artur00
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Witam
    arnoldk_20
    Cytat:
    Chciałbym się dowiedzieć co oznacza zasilanie awaryjne (baterię, akumulatorki czy może zakiś ups upchany w napędzie).

Kolego arnoldk_20 nie kozery postawiłem znaczek ":)" na końcu zdania, bo czegoś takiego nie ma

arnoldk_20
    Cytat:
    A co do tego otworka to nie zawsze jest do otwierania awaryjnego

napisałem przecież
    Cytat:
    można np. wyjąć poprzez otwór na płycie czołowej wkładająć tam igłe, o ile taki otwór jest Smile
  • #7 1311967
    kaszka_18
    Poziom 11  
    Moze i był on podłączony do zasilania (to było dosyć dawno) ale jestem pewien że klapka wysunęłasie po tym jak kuzyn przyłożył śrubokręt do płyty głównej być mozę do jakiejś zworki nie pamiętam już,ale napeno na płycie głównej musi dać to sie zrobić (moze nie na wszystkich modalach?/nie wiem??)
  • #8 1345700
    intrat
    Poziom 11  
    Mysle ze jest to mozliwe, bo przeciez niektóre programy mają opcje wysuwania płyty z napedu.Pewnie któres z tych 40 koncówekwłasnie do tego sluzy. nie polecam zwierania ich razem, ani tez do masy, bo moze sie to zle skonczyc dla cd- romu, badz plyty głownej kompa:)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy metody awaryjnego otwierania napędu CD-ROM bez zasilania, zwłaszcza przy użyciu śrubokręta lub igły. Standardowo napędy CD-ROM posiadają mały otwór na przednim panelu, który umożliwia ręczne wysunięcie tacki poprzez wciśnięcie cienkiego przedmiotu, np. igły lub spinacza. W przypadku braku zasilania mechanizm wysuwania nie działa, dlatego jedynym sposobem jest użycie tego otworu awaryjnego. Pojawiły się wątpliwości, czy możliwe jest wysunięcie tacki bez zasilania, chyba że napęd posiada zasilanie awaryjne lub jest podłączony do płyty głównej w sposób umożliwiający ręczne zwieranie odpowiednich pinów. Niektóre odpowiedzi sugerują, że na płycie głównej mogą znajdować się zworki lub piny, które po zwarciu śrubokrętem mogą wymusić wysunięcie tacki, jednak jest to ryzykowne i może uszkodzić napęd lub płytę główną. Wspomniano także, że niektóre programy mogą wysuwać tackę elektronicznie, ale wymagają zasilania. Jeden z użytkowników zauważył, że nie każdy otwór na panelu CD-ROM służy do awaryjnego otwierania, a w niektórych modelach mogą występować inne mechanizmy, np. potencjometr obrotowy. Podsumowując, najbezpieczniejszą i najczęściej stosowaną metodą awaryjnego otwarcia napędu bez zasilania jest użycie małego otworu na przednim panelu i wciśnięcie w nim cienkiego przedmiotu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA