logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić CD-ROM na wysuwaną tackę bez elektroniki?

nolab 04 Maj 2007 19:44 3774 30
Najlepsze odpowiedzi

Jak przerobić mechanizm tacki CD-ROM tak, żeby jednym chwilowym przyciskiem wysuwał i po kolejnym naciśnięciu wsuwał tackę, po usunięciu oryginalnej elektroniki?

Bez żadnej elektroniki nie zrobisz przełączania wysuwanie/wsuwanie jednym chwilowym przyciskiem; w najprostszym wariancie potrzebujesz dwóch przycisków [#3849427] Jeśli ma zostać jeden przycisk, trzeba dołożyć mały układ przełączający kierunek silnika, np. na CD4011 i L293, a oryginalne krańcówki tacki można wykorzystać jako ograniczniki skrajnych położeń [#3858430][#3859442] W takim układzie przycisk P2 wyzwala zmianę stanu, a krańcówka P1 wykrywa pozycje otwartą i zamkniętą [#3858430] Pomysł z przekaźnikami i kondensatorami też padł, ale zwrócono uwagę, że to nadal elektronika i wymagałoby jeszcze rozładowywania kondensatorów, więc nie jest to prostsze rozwiązanie [#3849538][#3857704]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 3848861
    nolab
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Chce zrobić a raczej przerobić starego cd-złoma.
    Tacka będzie skrócona i chce wywalić cala elektronikę z niego (zajmuje potrzebne miejsce).
    Chce zrobić coś co będzie działało w ten sposób jak w zwykłym cd-romie, tzn po naciśnięciu przycisku tacka sie wysuwa po drugim naciśnięciu wsuwa.
    Ma ktoś jakiś pomysł ?
    (oryginalna mechanikę z cd-roma zostawiłem, tzn jest tam silniczek, ograniczniki itp)
  • REKLAMA
  • #2 3849427
    piasek1990
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    no calej elektroniki to nie mozesz wywalic bo nie bedziesz mial wsuwania i wysuwania jednym przyciskiem. Jak nie chcesz elektroniki to musisz zastosowac 2 przyciski
  • #3 3849538
    lewytolewy
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    piasek1990 napisał:
    no calej elektroniki to nie mozesz wywalic bo nie bedziesz mial wsuwania i wysuwania jednym przyciskiem. Jak nie chcesz elektroniki to musisz zastosowac 2 przyciski

Wcale nei!!
    moim zdaniem możesz wywalić elektronikę i zostawić silniczki itd
    potem wykonujesz taki układzik na przekaźnikach i dobierasz kondensator żeby ustalić czas jak długo ma pracować silnik.
    Załączniki:
    • Jak przerobić CD-ROM na wysuwaną tackę bez elektroniki? na przekaźnikach.gif (15.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 3849576
    piasek1990
    Poziom 19  
    Cytat:
    Wcale nei!!
    moim zdaniem możesz wywalić elektronikę i zostawić silniczki itd
    potem wykonujesz taki układzik na przekaźnikach i dobierasz kondensator żeby ustalić czas jak długo ma pracować silnik.

A czy przekazniki i kondensator to nie elektronika?
  • #5 3849751
    lewytolewy
    Poziom 19  
    tak jest to elektronika ale autorowi chodziło o seryjne płytki z cd-romu (zajmują one całą "puszkę") a tak będą 2 przekaźniki 2 kondensatory i pstrykawka.
  • #6 3849835
    piasek1990
    Poziom 19  
    jezeli o to mu chodzilo to ok :)
  • #7 3850201
    nolab
    Poziom 13  
    właśnie chodziło mi o to żeby wywalić jak najwięcej :)
    a jeszcze takie pytanie, nie można do ograniczania wysuwania i wsuwania wykorzystać oryginalnych ograniczników ? (widział ktoś kiedyś rozebranego cd-roma i jego mechanizm ??)
  • #8 3850292
    lewytolewy
    Poziom 19  
    To czemu nie? Nie wiedzę tu najmniejszych przeszkód.
  • #9 3850308
    nolab
    Poziom 13  
    a ja widzę jedna... nie mam pojęcia jak to zrobić
  • #11 3852142
    nolab
    Poziom 13  
    to nie do końca to czego chce... napisze w uproszczeniu

jeden przycisk stykowy (czy jak to sie zwie.. zwiera toto na chwile styki) i jeden silniczek który raz ma obroty w "prawo" raz w "lewo" (na zmianę, po przyciśnięciu przycisku)
    prościej sie tego opisać chyba już nie da...

a co do schematu autorstwa lewytolewy to... nie będzie to działać... bynajmniej tak mi sie wydaje.. ponieważ na ten silniczek raz na + idzie + i na - - a raz na + - a na - + (silnik raz sie kreci w "prawo" a raz w "lewo")
  • Pomocny post
    #12 3852823
    lewytolewy
    Poziom 19  
    Rzeczywiście :oops: to by działało jak ja potrzebowałem do "wciskania"..... ale nei ważne. teraz przerobiłem schemat i będzie działało raz w jedną stronę a raz w drugą tylko ze powinieneś dać tu pstrykawkę!! bo "wciśnik" chwilowy taki ile trzymasz tyle jest złączony będzie nei dobry bo nie zdążą się wyładować kondy po krotkim naciśnięciu!! Chyba że dorobisz jakiś układzik zamiast pstrykawki :)
    Załączniki:
    • Jak przerobić CD-ROM na wysuwaną tackę bez elektroniki? na przekaźnikach.gif (17.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 3853526
    nolab
    Poziom 13  
    był bym ci wdzięczny gdybyś dal jeszcze linka do tego jaki to ma być przekaźnik :)
    (najlepiej ze sklepu avt www.sklep.avt.pl )
  • REKLAMA
  • #14 3854837
    lewytolewy
    Poziom 19  
    Może to być na przykład ten przekaźnik
    http://www.sklep.avt.pl/go/_info/?id=480085
    Zależy jeszcze od zasilania jeśli 12V to przekaźniki na 12V jeśli na 24 to na 24 itd. a prąd styków to będzie ci potrzebny ok 2A (taki jaki wysłałem) i zostanie jeszcze spory zapas

Dodano po 2 [minuty]:

Całość po zlutowaniu wygląda mniej więcej tak jak na fotce (to moj "moduł") :D
    Załączniki:
    • Jak przerobić CD-ROM na wysuwaną tackę bez elektroniki? DSC00061.JPG (61.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 3855311
    nolab
    Poziom 13  
    będzie to zasilane ze zwykłego molexa wiec 12V
    one maja 6 nóżek, która z czym połączyć ?
    jeszcze raz dzięki za pomoc :)
  • #16 3855550
    lewytolewy
    Poziom 19  
    Tak masz racje one mają 6 nóżek rozkład jest taki jak na załączniku "nóżki.gif" podłączenie jest takie jak na załączniku "podłączenie.gif"
    Załączniki:
    • podłączenie.gif (238.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • nóżki.gif (238.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 3855756
    nolab
    Poziom 13  
    patrzyłem na twój schemat... i ... nie jestem pewien czy dobrze go rozumiem

1- kondensator
    2- silnik i 4 w drugim układzie
    3- + i 3 w drugim układzie
    4- silnik
    5- - i 5 w drugim układzie
    6- -
    dobrze ponumerowałem nóżki w tym przypadku ? (czy jest to tak samo jak na obrazku wyżej)
  • #18 3856885
    lewytolewy
    Poziom 19  
    Teraz to juz nie rozumiem czego ty nei rozumiesz :/
    Przecież wsztsko jest na schemacie

Dodano po 12 [minuty]:

Może z kolorami pojdzie lepiej.

PS. Tak dobrze ponumerowałeś nogi
    Załączniki:
    • Jak przerobić CD-ROM na wysuwaną tackę bez elektroniki? na przekaźnikach.GIF (18.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 3857093
    nolab
    Poziom 13  
    nie bylem tylko pewien czy dobrze ponumerowałem/opisałem nogi
  • #20 3857704
    patryk-84a
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    A po co taka przeróbka i więcej miejsca w cd-romie?
    Chodzi o stacjonarny odtwarzacz CD?

Lewytolewy nie za profesjonalny ten schemat, nabazgrane jakieś prostokąty i niewiadomo co do czego. Symbole elementów nie są takie jak powinny być. No i jest błąd bo w obu położeniach przełącznika zwierasz zasilanie przełącznikiem.
    Poza tym to po co bawić się w jakieś przekaźniki i kondensatory? Do kondensatorów musiałby być jeszcze układ który by te kondensatory rozładowywał. Bo tacke otworzyłbyś i zamknął tylko raz i musiał byś czekać aż sie samoistnie rozładują.
    Jeśli miałby być tam przełącznik dwu pozycyjny to można zastosować 2 microswitche, które w dwóch skrajnych punktach rozłączała by wysuwana i wsuwana tacka. Rozwiązanie prostsze i tańsze i bez bawienia sie w dobieranie kondensatorów.

Wyglądało by to mniej więcej tak:

Jeśli w mechaniźmie są już jakieś styki, które ograniczały wsuwanie i wysuwanie to możesz je wykoRrystać.
    Według mnie ten układ i tak nie spełnia Twoich wymagań ponieważ nie jest to jeden przycisk taki jak w oryginalnym CD lecz przełącznik, ale jeśli Ci to nie przeszkadza to życzę powodzenia przy przeróbce.
  • #23 3858000
    rasty
    Poziom 27  
    Ocena: 23
    patryk-84a napisał:
    Jasne że można zastosować jakiś prosty układ elektroniczny na przerzutniku ale miało nie być elektroniki :).

W porządku :D
    Tylko ta "elektronika" zajmuje mniej miejsca niż pomysły z dodatkowymi przełącznikami albo przekaźnikami. Wykorzystuje istniejące w CD-ku krańcówki i pstryczek. :roll:
  • #24 3858043
    patryk-84a
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    rasty napisał:
    Tylko ta "elektronika" zajmuje mniej miejsca niż pomysły z dodatkowymi przełącznikami albo przekaźnikami. Wykorzystuje istniejące w CD-ku krańcówki i pstryczek. :roll:

Oczywiście zgadzam się z Tobą. No i oczywiście wygląda wszystko estetycznie i oryginalnie. Ja tylko usprawniłem schemat kolegi Lewytolewy.
  • #25 3858250
    nolab
    Poziom 13  
    chciałem wywalić oryginalna elektronikę...
    w cd-romie jest coś takiego
    ma to 5 nóżek
  • REKLAMA
  • #26 3858430
    rasty
    Poziom 27  
    Jasne.
    Zostawiasz tylko silniczek od napędu tacki, krańcówkę i przycisk od otwierania. Masz do zmontowania układ na dwóch scalakach.
    Zobacz jeszcze raz ten link. Sa tam dwie przykładowe foty krańcówek. U Ciebie moze to wygladac inaczej, ale myśle, że zasada powinna być ta sama. Przełącznik P1 na moim schemacie to krańcówka. Przy zamkniętej szufladzie środkowy styk zwiera się z jednym skrajnym, podczas ruchu rozwiera i jest między stykami a po całkowitym otwarciu zwiera z drugim skrajnym. Musisz znależć analogię z Twoim przełacznikiem, znależć styki potrzebne.
    Przełacznik P2 to przycisk do otwierania szuflady.
    Zasilanie ze złacza z tyłu.

pozdr.
  • #28 3858785
    nolab
    Poziom 13  
    u mnie to z tą białą wajcha/dźwignią/czymś przy wysuniętej tacce zwiera sie z jedną strona a przy zamkniętym z druga strona. pobawię sie miernikiem i zobaczę które nóżki są zwierane
    i takie 2 małe pytania
    czy CD4011 i http://sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=36196 to jest to samo ??
    oraz który L293 wybrać
    http://sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=36799
    http://sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=36798
  • #29 3859442
    rasty
    Poziom 27  
    4011 i CD4011 to to samo.
    L293D z Semiconductors Bank, są tańsze. (5.40 + VAT)
    http://www.semiconductors.com.pl/index.asp

dopisek:
    na schemacie numeracja nóżek jest dla układu L293NE, taki miałem. Sprawdź układ który kupisz, czy ma to samo, różnią się obudowami.
  • #30 3862304
    nolab
    Poziom 13  
    rasty, w jakim programie robisz schematy ??

a i to z tyłu obok kondensatora to rozebrany potencjometr od regulacji głośności

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przeróbki starego napędu CD-ROM na wysuwaną tackę bez oryginalnej elektroniki, zachowując mechanikę z silnikiem i ogranicznikami. Propozycje obejmują zastąpienie seryjnych płytek elektronicznych prostym układem z przekaźnikami i kondensatorami do sterowania czasem pracy silnika, jednak takie elementy również są elektroniką. Alternatywnie sugerowano użycie dwóch przycisków do sterowania wysuwaniem i wsuwaniem tacki. Wykorzystanie oryginalnych krańcówek (ograniczników mechanicznych) z napędu jest możliwe i zalecane do detekcji pozycji tacki. Wskazano na konieczność zastosowania pstrykacza (przycisku chwilowego) zamiast przycisku zwierającego na stałe, aby poprawnie sterować kierunkiem obrotów silnika. Podano przykładowy przekaźnik dostępny w sklepie AVT (np. na 12V, 2A) oraz schematy podłączenia. Dyskutowano także o układach scalonych CD4011 (NAND) i L293 (sterownik silnika), które mogą być użyte do budowy prostego sterownika silnika. Wskazano na wykorzystanie istniejących krańcówek i przycisku otwierania tacki do zbudowania układu sterującego bez oryginalnej elektroniki. Program Protel 94 polecono do tworzenia schematów elektronicznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA