logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TP-Link TL-WN722N - Brak połączenia Windnows XP SP3

Domel88 03 Wrz 2013 21:42 2298 5
  • #1 12699556
    Domel88
    Poziom 10  
    Witam serdecznie.
    Kilka dni temu podłączyłem w domu internet z Netii. Dostałem router brandowy Netii - NetiaSpot i generalnie wszystko działa, oprócz jednego starego komputera stacjonarnego, z Windowsem XP SP3 na pokładzie, którego używają moi rodzice. Laptopy z Windows 7 i telefony na androidzie śmigają bez problemu. Aby podłączyć stacjonarkę do internetu kupiłem kartę wifi pod usb, a mianowicie tytułowego TPLinka TL-WN722N.
    Niestety nijak nie mogę uzyskać połączenia internetowego. Sieć jest wykrywana, teoretycznie można się podłączyć, ale pomimo włączonego DHCP karta nie może pobrać adresu sieciowego i w IPconfig wyskakują adres typu 0.0.0.0. Kiedy ustawię ip z ręki karta niby się łączy, ale internetu nie ma, nie chce niczego spingować i wysyła około 30-40 pakietów w długim czasie.
    Kiedy podłącze kartę do laptopa ustawionego obok stacjonarki ale z Windows 7 na pokładzie śmiga, także to raczej nie wina braku zasięgu ani uszkodzenia karty.
    Próbowałem różnych ustawień z softem od TPlinka i z domyślnym konfiguratorem windowsa i nic nie pomaga.
    Przejrzałem też kupę stron i forów, ale nie znalazłem rozwiązania problemu.
    Jakby ktoś miał jakiś pomysł co mogę z tym fantem zrobić to byłbym szalnie wdzięczny.

/EDIT/ Taka ciekawostka, że na liveCD z Ubuntu chodzi bez zająknięcia. Chyba się skończy formatem windowsa
  • Pomocny post
    #2 12699839
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2672
    Domel88 napisał:
    Chyba się skończy formatem windowsa

Wersja XP-eka nie jest jakaś okrojona?
  • #3 12700186
    Domel88
    Poziom 10  
    Raczej nie, z tego co pamiętam to to ściągałem ją z systemu MSDNAA MIcrosoftu, oferującego darmowe systemy dla studentów, wersja professional. Chociaż było to około 4-5 lat temu. Ale komputer mało obciążony bo głównie do office i internetu służy. Cały czas działał na modemie 3g Huaweii i nie było większych problemów.
  • #4 12700273
    dinos83
    Poziom 33  
    Ocena: 179
    Wiindows update przeprowadzony? Masz zainstalowane KB893357?
  • #5 12700304
    jurmun
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    wyłącz kartę sieciową przewodową a włącz tylko karte wifi, jeśli korzystasz z sieci bezprzewodowej. Może pomoże:)
    Pozdrawiam
  • #6 12704727
    Domel88
    Poziom 10  
    Temat do zamknięcia, problemu nie rozwiązałem.
    Koniec końców Windows poleciał z kompa, a zagościł Linux Mint, w którym wszystko chodzi bez problemów, a konfiguracja ograniczyła się do wpisania hasła.
REKLAMA