logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] TP-link wn722n - brak dostępu do Internetu, problemy z hasłem, Windows 10

ArkabPrior 07 Lis 2018 22:53 1287 11
REKLAMA
  • #1 17545224
    ArkabPrior
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Cześć, zakupiłem tp-link wn722n bo muszę przenieść komputer w miejsce gdzie nie sięgnę kablem. Po włożeniu karty i zainstalowaniu sterowników, zasięg z routerem na maksymalnym poziomie (wszystkie kreski). Na samym początku Internet działał bardzo wolno, po pewnym czasie wyskoczyła żółta ikonka "brak dostępu do Internetu". Co ciekawe po restartowaniu komputera, wyciągnięciu karty i ponownej próbie połączenia, bardzo często muszę podawać ponownie hasło, mimo że wszystko mam ustawione na automatyczne łączenie. Próbowałem też łączyć się przez WPS i jest podobnie - raz działa, raz nie, ale z reguły albo jest żółta ikonka i brak dostępu, albo w ogóle nie potrafię się połączyć między urządzeniami.

- Pobierałem najnowsze sterowniki pod windows 10
    - Rozwiązywanie problemów windows wyświetlił coś o nieskonfigurowanym protokole IP w karcie
    - model routera to sixpon fx660 - przycisk reset jest zaklejony plombą przez operatora, nie dostałem też od niego żadnych danych do logowania się i grzebania w ustawieniach administratora.

Mogę w tej kwestii zdziałać coś więcej z poziomu Windowsa, czy raczej wina leży po stronie routera i muszę naciskać operatora Internetu o jakieś działanie?

EDIT:
    Zaglądałem do konfiguracji w wierszu poleceń, wrzucam screena z logiem, może coś to komuś da:
    TP-link wn722n - brak dostępu do Internetu, problemy z hasłem, Windows 10
  • REKLAMA
  • #2 17546183
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2681
    Masz dostęp do konfiguracji routera?
  • #3 17546424
    ArkabPrior
    Poziom 8  
    Nie otrzymałem zadnych danych z adresem loginem i haslem od operatora, chyba ze jest jakies uniwersalne w tym modelu?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 17546492
    ArkabPrior
    Poziom 8  
    Napisałem przecież, że router to sixpon fx660, o dostawcy internetu nie wspominałem bo to lokalny dostawca, Multi-telekom, wiec uznałem że Was to nie zainteresuje.
  • #6 17546506
    jimasek
    Co z pomiarami sygnału?
  • REKLAMA
  • #7 17546927
    ArkabPrior
    Poziom 8  
    Przepraszam, byłem poza domem, teraz dopiero robię testy.

Pozostałych testów nie zrobiłem, bo aktualnie w ogóle nie mam Internetu przez wifi (jestem połączony z routerem, ale jest żółty znaczek z wykrzyknikiem), więc MTR ani speedtest nie mam jak odpalić. Co ciekawe, dzisiaj do południa internet przez dwie minuty działał, a potem znowu żółty znaczek wyskoczył i lipa. Na powyższym screenie jestem połączony kablem do routera więc nie widać.

EDIT:
    Sprawdziłem jeszcze IPv4:
  • #8 17548399
    jimasek
    Karta bezprzewodowa nie pobiera adresacji? Hasło wpisałeś poprawnie?
  • #9 17549110
    ArkabPrior
    Poziom 8  
    Hasło jest wpisane poprawnie. Z resztą przy uzyciu WPS dzieje się to samo. Internet czasem działa, ale przez krótkie chwile.
  • #10 17549319
    makosuu
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 370
    Karta nie ma adresu. Czemu - tego nie wiemy i ciężko będzie to stwierdzić. Jak masz inną kartę to na próbę ją podłącz. Mogłeś kupić adaptery PLC, to często znacznie lepsze rozwiązanie problemu niż WiFi.
  • #11 17549838
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5485
    ArkabPrior napisał:
    teraz dopiero robię testy.

3 inne sieci też na tym samym kanale i szerokości kanału!
  • #12 17551051
    ArkabPrior
    Poziom 8  
    Już rozwiązałem problem. Internet działa jak szalony po wprowadzeniu przeze mnie następującej konfiguracji:
    Wprowadziłem własny adres DNS, natomiast IP pozostawiłem z opcją pobierania automatycznie. Wcześniejsze przydzielanie przeze mnie stałego adresu IP nie przynosiło skutku.

Dziękuję wszystkim za zaangażowanie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problemy z kartą TP-Link WN722N, która po zainstalowaniu sterowników wykazywała pełny zasięg, ale często traciła dostęp do Internetu, a hasło do sieci Wi-Fi musiało być wielokrotnie wprowadzane. Po przeprowadzeniu testów sygnału i sprawdzeniu ustawień, okazało się, że karta nie pobierała adresacji IP. Problemy z połączeniem występowały również przy użyciu WPS. Ostatecznie użytkownik rozwiązał problem, wprowadzając własny adres DNS, pozostawiając jednocześnie automatyczne pobieranie adresu IP, co przywróciło stabilne połączenie z Internetem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA