logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Elemis 21 Syriusz z lat 90-tych – ciemny kineskop, przebłyski kolorów, żarzenie OK

Andzrzej 12 Mar 2005 20:27 2063 14
REKLAMA
  • #1 1310161
    Andzrzej
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Witam
    Mam problem z TV Elemis 21" .Jest to TV z połowy lat 90-tych składany z podzespołów kupionych na Wolumenie,prawdopodobnie jest to "Syriusz".
    Problem z nim jest taki że jest ciemny kineskop,wysokie wchodzi ,żarzenie jest a Tv ciemny.Czasami są przebłyski obrazu w różnych kolorach albo zielony albo niebieski albo jest bardzo jasny i potem znowu ciemny.Rzadko zdarza sie że pogra trochę normalnie w większości jest ciemny.Poza tym wszystko chodzi poprawnie :strojenie zmiana kanałów itd.Głos jest.Podejrzewam kineskop czy mam rację i czy można coś z tym jeszcze zrobić?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1310182
    Bobi.z
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Nie napisałeś nic o napięciach na kineskopie. jakie masz napięcie; katod, Us2, no i koniecznie sprawdż powielacz
  • #3 1310333
    Andzrzej
    Poziom 18  
    Zmierzyłem tylko RGB na każdym 194V.Jak mogę sprawdzić powielacz?
  • #4 1310670
    mpiwo
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Napięcia na katodach świadczą o zablokowaniu wyrzutni elektronów.
    Sprawdź elementy na płytce kineskopu i matrycę kolorów.
  • REKLAMA
  • #5 1311207
    Andzrzej
    Poziom 18  
    Witam
    Elementy na płytce kineskopu raczej sprawne ,co to jest matryca kolorów i jak ją sprawdzić?Pozdrawiam
  • #6 1311220
    andrewb
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Jeżeli nie masz aktywometra lub przyrządu do pomiaru emisji kineskopu W łatwy sposób
    możesz sprawdzić czy kineskop jest ok. Odlutowujesz trzy katody kineskopu ( RGB) i do kazej przykładasz rezystor
    od 50 do 100Kom) względem masy. Ekran powinien świecić w zależności od katody zielonym, niebieskim i czerwonym kolorem.
    Według mnie masz uszkodzenie w układzie powrotu. Ale przedtem sprawdź kondesator w granicach 100 - 470 uF / chyba 25 V w zasilaczu po stronie wtórnej,
    często jest wyschniety i daje głupie objawy.
    Powodzenia
  • #7 1323292
    Andzrzej
    Poziom 18  
    Sprawdziłem kineskop poprzez odpięcie RGB i podłączanie masy przez rezystor i wszystko wydaje się OK,tzn w zależności od podłączonej katody świeci kineskop odpowiednim kolorem.Mimo że jak dotychczas zdarzały się chwilowe takie przyciemnienia tak teraz zrobił się czarny i koniec.Myślę że to może i lepiej bo przynajmniej wiadomo że coś kompletnie siadło.Oprócz tego w głośniku słychać ciche buczenie,którego nie było przedtem,czy to może mieć związek z defektem?Na płytce kineskopu spalony był rezystor R449 680om ale jego wymiana nic nie wniosła do sprawy.Jeśli chodzi o zasilacz to w moim jest po wtórnej stronie jedynie elektrolit 1000u/25V,dla pewności podmieniłem-oczywiście bez zmian.Co dalej począć z tym TV? Pomóżcie
  • REKLAMA
  • #8 1323364
    Wobes
    Poziom 20  
    Ocena: 25
    Witam

Proponuje sprawdzic dokladnie zasilacz. Byc moze brakuje ktoregos napiecia zwiazanego z matryca RGB. Mialem kiedys taki problem i okazalo sie ze scalak sterujacy tranzystorami od poszczegolnych kolorow nie byl zasilany.
  • #9 1323380
    andrewb
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Sprawdz czy masz SSC ( super sancastle). Glównie chodzi o impulsy powrotu z ramki. Ponadto sprawdz czy tranzystory RGB nie maja uplywnosci C-E. Jezeli nic nie wskórasz to zajrze w schemat i cos wymysle. Podaj model TV.
    pozdrowienia
  • #10 1325015
    Andzrzej
    Poziom 18  
    Ze sprawdzaniem impulsów może być problem ponieważ nie posiadam oscyloskopu,mam jedynie miernik uniwersalny.Jak napisałem na początku jest to TV ELEMIS -składane z podzespołów,ale w środku o ile wiem jest Syriusz TC502 lub TC505,dodam może że sterowany był pilotem NZS 2040.Idę dokładnie sprawdzić zasilacz.Odedzwę się później .
    Pozdrawiam
  • #11 1326842
    Andzrzej
    Poziom 18  
    Zasilacz sprawdziłem raczej wszystko OK.Tv dalej ciemny-brak koncepcji!!
  • REKLAMA
  • #12 1327177
    GKVIDEO
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 34
    Witam podstaw tranzystory na płytce kineskopu BF423 jest ich tam 3 szt na miernik mogą być ok. a pod napięciem puszczają , pozdrawiam G&KVIDEO
  • Pomocny post
    #14 1328444
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 332
    jeśli tv ma budowę modułową, rozbierz i podoginaj wszystkie złącza modułów - kiedyś siedziałem 2 godziny nad takim tv a był po prostu zły styk na złaczach...
  • #15 1329245
    Andzrzej
    Poziom 18  
    Strzał w 10. Przyczyną było jak kolega k4be zauważył brak styku na łączach,konkretnie na połączeniu dekodera z PK ale pozostałe też nie wyglądały ładnie.Popodginałem i przeczyściłem dla pewności wszystkie łączówki i TV śmiga.Wielkie dzięki dla wszystkich za zainteresowanie i pomoc.Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył telewizora Elemis 21" z lat 90., prawdopodobnie model Syriusz TC502 lub TC505, który miał ciemny kineskop z przebłyskami kolorów i prawidłowym żarzeniem. Pomimo poprawnego działania strojenia i dźwięku, obraz był bardzo ciemny lub całkowicie czarny. Sprawdzono napięcia na katodach kineskopu (ok. 194V) oraz kondensatory w zasilaczu, które były w porządku. Test emisji kineskopu wykonano przez odlutowanie katod RGB i podłączenie rezystorów, co potwierdziło sprawność kineskopu. Podejrzewano uszkodzenia w układzie powrotu sygnału RGB, tranzystory na płytce kineskopu (BF423) oraz scalak sterujący tranzystorami kolorów. Brak oscyloskopu utrudniał pomiar impulsów powrotu. Ostatecznie przyczyną problemu okazał się zły styk na złączach modułów, zwłaszcza między dekoderem a płytką główną (PK). Po dokładnym oczyszczeniu i podgięciu wszystkich złącz telewizor zaczął działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA