logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nowe funkcje HDMI 2.0: 18 Gbps, 4K 60 fps, 32 kanały audio

lukasker 04 Wrz 2013 16:22 4065 16
  • #1 12701568
    lukasker
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 182
    Nowe funkcje HDMI 2.0: 18 Gbps, 4K 60 fps, 32 kanały audioHDMI Forum przedstawiło specyfikację standardu HDMI 2.0. Nowa wersja to nie tylko wzrost przepustowości, ale także wiele nowych funkcji.

HDMI 2.0 oferuje przepustowość do 18 Gbps, co pozwala na oglądanie wideo 4K (2160p ) przy 50/60 fps. Oznacza to jakość 4x lepszą niż w przypadku zwykłego Full HD.

HDMI 2.0 wspiera do 32 kanałów audio oraz funkcję dynamic auto-sync.
    HDMI 2.0 jest także wstecznie kompatybilne z wcześniejszymi wersjami.
    Więcej szczegółów poznamy w piątek.

Źródło
    http://www.slashgear.com/hdmi-2-0-gets-offici...0-fps-4k-video-and-32-channel-audio-04296160/
  • #2 12702189
    vwpassat
    Poziom 14  
    Ocena: 43
    Czekam na rozwiązanie w którym zasilanie lub sterowanie zasilaniem np. dekodera czy konsoli dobywało się z zasilacza telewizora przy czym po wyłączeniu telewizora nie pobierałyby wtedy prądu, to w dobie ekologów jest całkiem logiczne bo zmniejszyłoby emisję gazów cieplarnianych.
  • #3 12702446
    outside wear
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    vwpassat napisał:
    Czekam na rozwiązanie w którym zasilanie lub sterowanie zasilaniem np. dekodera czy konsoli dobywało się z zasilacza telewizora przy czym po wyłączeniu telewizora nie pobierałyby wtedy prądu, to w dobie ekologów jest całkiem logiczne bo zmniejszyłoby emisję gazów cieplarnianych.

Dodano po 10 [sekundy]:

Co do kolegi wypowiedzi istnieją listwy zasilające, gdzie przy wyłączeniu głównego urządzenia odcina pozostałe.

HDMI 2.0 ciekawy jestem czy znacznie poprawi grafikę w grach i czy będzie to wyczuwalne. Chociaż przy dużych TV ponad 50 cali jakość będzie o wiele lepsza. Czas pokaże.
  • #4 12702654
    ElitarnyPL
    Poziom 12  
    Cytat:
    HDMI 2.0 ciekawy jestem czy znacznie poprawi grafikę w grach i czy będzie to wyczuwalne. Chociaż przy dużych TV ponad 50 cali jakość będzie o wiele lepsza. Czas pokaże.

Co ma kabel do grafiki? Tutaj mówimy o maksymalnej przepustowości kabla a co będzie wysyłane i w jakiej jakości to już zależy od urządzenia które tym kablem jest podłączone do monitora.
  • #5 12702667
    kris6661991
    Poziom 25  
    Ocena: 36
    A jeszcze "kilka dni temu" wyszły telewizory HD Ready, doposażone w port HDMI oraz matrycę średniej klasy obsługującą max 720p... Ciekawe co "jutro" :)
  • #6 12702702
    outside wear
    Poziom 12  
    ElitarnyPL napisał:
    Cytat:

Co ma kabel do grafiki? Tutaj mówimy o maksymalnej przepustowości kabla a co będzie wysyłane i w jakiej jakości to już zależy od urządzenia które tym kablem jest podłączone do monitora.

Myślę że nie tyle co kabel (przewód) co sam interfejs, chodziło mi tutaj o standard HDMI 2.0. Podłącz sobie coś na VGA a na FullHD. I zobacz różnice. Pod samym HDMI 2.0 kryje się więcej niż sam kabel.
  • #7 12702742
    ElitarnyPL
    Poziom 12  
    outside wear napisał:

Myślę że nie tyle co kabel (przewód) co sam interfejs, chodziło mi tutaj o standard HDMI 2.0. Podłącz sobie coś na VGA a na FullHD. I zobacz różnice. Pod samym HDMI 2.0 kryje się więcej niż sam kabel.

Przecież na VGA pójdzie obraz w FullHD.
    A co do kabla to wiadomo co co chodzi tak się wyraziłem.
  • #8 12702812
    outside wear
    Poziom 12  
    ElitarnyPL napisał:
    outside wear napisał:

Przecież na VGA pójdzie obraz w FullHD.
    A co do kabla to wiadomo co co chodzi tak się wyraziłem.

No tak, do tego przy HDMI jest dźwięk i wiele innych. Myślę że spór jest nie na miejscu. Moim zdaniem HDMI jest o wiele lepsze od VGA. Może i rozdzielczość ta sama, ale w przypadku TV efekty 3D i inne raczej słabo odczuwalne :))
  • #9 12703652
    seba_x
    Poziom 31  
    Ocena: 112
    Po co wymyślają jakieś dziwne hdmi ? nie łepiej byłoby pościć obraz , dźwięk i dane światłowodem ? lub kilkoma ?
  • #10 12703657
    outside wear
    Poziom 12  
    seba_x napisał:
    Po co wymyślają jakieś dziwne hdmi ? nie łepiej byłoby pościć obraz , dźwięk i dane światłowodem ? lub kilkoma ?

W pewnym stopniu prostota dla zwykłego, podstawowego użytkownika :)
  • #11 12703676
    seba_x
    Poziom 31  
    Ocena: 112
    Ale światłowody można połączyć kilka sztuk w jeden kabelek z odpowiednią wtyczką i będzie tak samo łatwo jak z hdmi a przepustowość dużo większa !
  • #12 12703717
    outside wear
    Poziom 12  
    seba_x napisał:
    Ale światłowody można połączyć kilka sztuk w jeden kabelek z odpowiednią wtyczką i będzie tak samo łatwo jak z hdmi a przepustowość dużo większa !

To racja. Większa przepustowość= lepsza jakość, więcej efektów itd.
  • #14 12703875
    greg095
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Światłowód wymaga dodatkowego przekształcenia sygnału (dwukrotnie) a więc 2 dodatkowych "urządzeń" co przy tak krótkich połączeniach traci sens.
  • #15 12703878
    zynaps
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Nie koniecznie.
    Światło(wód)=energia.
    Na drugim końcu coś w rodzaju mikroogniwa foto, itd.
    Wydaje się możliwe?
    Przy tego typu połączeniach(A/V+np.5V)prądy są przecież niewielkie używane .
  • #16 12703895
    deus.ex.machina
    Poziom 32  
    Ocena: 340
    vwpassat napisał:

Dodano po 10 [sekundy]:

Po pierwsze masz CEC w HDMI ktory pelni funkcje o ktorej mowisz i np ja mam tak skonfigurowany system ze wykrywany jest stan poszczegolnych urzadzen (kiedy TV ustawiam w Standby to i reszta urzadzen przechodzi), zasialnie po HDMI w teori jest mozliwe - Pin 18 ma poziom 5V ale prad ograniczony jest do 50mA.

A co do reszty wypowiedzi - pewnie nieunikniony jest taki wariant jak Thunderbolt rowniez w przyszlosci jesli chodzi o HDMI - na razie jednak HDMI 2.0 zaledwie zaspokoja potrzeby tego co jest i co moze bedzie dostepne narynku w nieodleglej przyszlosci a wiec 4k 60fps - napewno beda kolejne wersje by zaadresowac 8k (czyli pelnoprawne UHD a nie okrojone jak w wypadku 4k) i 120fps - to bedzie prawdopodobnie ostatni system telewizji 2D i kolejne juz systemy bedza dzialac na innej zasadzie.
  • #17 12705377
    also
    Poziom 15  
    Ocena: 77
    W Polsce obecnie niewielu jest nadawców którzy wykorzystują FULL HD a co dopiero wyżej ...
    HDMI 2.0 to zbędny gadżet niewiele będzie możliwości jego wykorzystania ...
    W grach też ciężko to widzę zważywszy choćby na specyfikę takiego komputera ogromne wymagania sprzętowe i zapotrzebowanie na energię by chodź w minimalnym stopniu wykorzystać potencjał przy 4k nie wspominając o 8k
    No właśnie ... to się przyjmie ale za 10 lat ...
    Zastanawiam się jaką pojemność posiadałby nagrany film wykorzystujący 4k albo 8k.
    Obróbka takiego materiału praktycznie niemożliwa ..

Przyszłością jest 3D takie moje zdanie ...

Podsumowanie tematu

✨ HDMI 2.0 wprowadza nową specyfikację z przepustowością do 18 Gbps, umożliwiającą odtwarzanie wideo w rozdzielczości 4K (2160p) przy 50/60 fps oraz obsługę do 32 kanałów audio. Użytkownicy dyskutują o potencjalnych korzyściach tej technologii w kontekście gier oraz jakości obrazu na dużych telewizorach. Pojawiają się również wątpliwości co do praktycznego wykorzystania HDMI 2.0 w Polsce, gdzie niewielu nadawców obsługuje Full HD, a wymagania sprzętowe dla 4K są znaczne. W rozmowach poruszono także alternatywy dla HDMI, takie jak światłowody, które oferują większą przepustowość, ale wymagają dodatkowych urządzeń do konwersji sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA