logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić uszkodzone sektory na dysku twardym?

arkadiusz88 12 Mar 2005 21:41 4009 19
  • #1 1310386
    arkadiusz88
    Poziom 10  
    witam, mam pytanie mam problem z miejscami uszkodzonymi na dysku jak moge je usunąć/zlikwidować w jaki sposób, dzięki z góry, pozdro pa
  • #2 1310405
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Jeżeli są to prawdziwe ("twarde") błedne sektory, to ich nie usuniesz niczym. Nie można usunąc programowo zadrapania (na przykład) powierzchni nośnika magnetycznego. Jeżeli są to błędne sektory programowe ("miekkie"), to po wykonaniu formatowania pseudoniskopoziomowego, założeniu tablicy partycji i sformatowaniu dysku znikną. Programy wykonujace takie pseudoniskopoziomowe formatowanie znajdziesz w serwisach internetowych każdego producenta dysków.
  • #3 1310426
    arkadiusz88
    Poziom 10  
    ja formatowałem i nadal to samo to chyba sa te twarde a nieda się ich jakoś obejść ?? pozdro pa
  • #5 1310467
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Arkadiuszu, czytaj WSZYSTKIE literki. Ty mówisz o FORMATOWANIU, a ja o FORMATOWANIU PSEUDONISKOPOZIOMOWYM. Dojrzyj różnicę!
  • #6 1310476
    arkadiusz88
    Poziom 10  
    a czym to się różni ?? a to do tego trzeba mieć jakiś specjalny program, pozdro pa
  • #7 1310498
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Arkadiusz, przeczytaj DOKŁADNIE (WSZYSTKIE LITERKI!) mój post z godziny 21:47.
  • #8 1310517
    arkadiusz88
    Poziom 10  
    wiesz co ale ja nadal nie mam pojęcia na czym polega te formatowanie pseudoniskopoziomowe, i jak je się robi jak ustawia w czym w jaki sposób, możesz mi to wytłumaczyć, ja szukałem na googlach i nic o tym nie znalazłem, dzięki z góry, pozdro pa
  • #9 1310530
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Podaj, jakiego producenta masz dysk, to spróbujemy porozmawiac konkretniej.
  • #10 1310543
    arkadiusz88
    Poziom 10  
    to jest Quantium 3 Giga i więcej o nim nie wiem, pozdro pa
  • #11 1310589
    Kaz K
    Poziom 20  
    Ocena: 149
    Mam tez problem z dyskiem maxtora , progs smart zglosil uszkodzenie - czy jest progs lub tak jak kiedys w biosie bylo formatowanie niskopoziomowe ale takie prawdziwe a nie wpisywanie zer i jedynek jak to robia te ze strony producenta?
  • #12 1310603
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Arkadiusz, zajrzyj tutaj:
    http://ftp.dgnet.pl/pub/windows/programy/dos/wdclear/
    weź ten program i zrób tak:
    przygotuj sobie (chyba, że masz) dyskietke startową, uruchom komputer z dyskietki, po czym uruchom z drugiej dyskietki ten program, wybierz dysk do zerowania (NIE POMYL SIĘ!) i potwierdź operację wg instrukcji na ekranie.
  • #13 1310615
    bagi_glogow
    Poziom 11  
    @jankolo wiesz co, nie to ze bym chcial cie OBRAZIC nie mam takiego zamiaru, ale twoje pozniejsze wypowiedzi nie wnosza nic nowego nabijaja ci tylko postow. sorki ale kolega moze nie wiedziec wszystkiego, wiem wiem google sie klania, no ale nie wszyscy potrafia szukac, wiec moze bys byl w stanie zrozumiec kolege i mu wytlumaczyl co i jak z tym niskopoziomowym formatowaniem. chyba po to sa takie fora ;-)))))))))
    pozdrawiam
  • #14 1310660
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Po pierwsze: nie obrażam się.
    Po drugie: jak można zauważyc po statystyce, nie korzystam z plików elektrodowych ani też ze schematów, więc niezbyt mi na punktach zależy.
    Po trzecie: żebym mógł komuś cokolwiek wytłumaczyć, muszę zrozumieć, czego człowiek nie rozumie. A wszystko wskazywało na to, że niezbyt dokładnie czytał moje informacje. Jak widzisz, program już mu wskazałem. Gdyby podał googlowi słowa pseudo low level format, to znajdzie odpowiednio dużo informacji. To nie jest takie znowu trudne.
  • #15 1310705
    bagi_glogow
    Poziom 11  
    sorki @jankolo
    nie mialem zamiaru cie obrazac ;-))) wiec i dobrze ze sie nie obraziles. ;-))) wiem ze google to skarbnica wiedzy no ale nie kazdy to lapie niestety. sam majac neta przez pierwsze pol roku tego nie lapalem. ;-)))
    pozdrawiam narka
  • #17 1311379
    99none
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    witam,

- program HDD regenerator w wersji 1.42 jest dla dysków wyprodukowanych po 2000 roku.
    - wersja 1.41 i niższe działa z dyskami wyprodukowanymi przed 2000 rokiem.
    - co do efektów działania tego programu to można dyskutować.

- na listach dyskusyjnych polecają jednak program Mhdd w wersji 4.15.
    ( był podawany na tym forum + program do uzycia pod windows XP ).
    - użycie komendy EraseWaits w tym programie zamarkuje błędny program . - Program dyskowy przepisze ten marker do listy G-list na dysku twardym.
    - zaleta tego programu to to, że pokazuje jakie są czasy dostępu do poszczególnych sektorów.
  • #19 1311892
    Innco
    Poziom 15  
    Ja z takimi „natrętami” to znaczy z bad sektorami, których nie idzie usunąć radziłem sobie w taki sposób ze tworzyłem partycje w miejscu gdzie ich było najwięcej i po prostu tej partycji nie używałem robiłem ja niewidoczną dla systemy, czyli tak naprawdę ten obszar nie był przydzielony do żadnych partycji. Wiadomo traci się trochę miejsca, ale lepsze to niż nic lub męczenie się z nimi. Podstawą tego jest to aby bad sektory nie były rozrzucone po całej powierzchni dysku a tylko w jednym miejscu.
  • #20 1976631
    arkadiusz1988
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    dziękuje wszystkim za pomoc temat został zakończony
    Moderowany przez TONI_2003:

Wszystko wyjaśnione temat zamykam !
    Jeśli zaistnieje taka potrzeba by post został otwarty proszę dać wiadomość na PW i podać link do postu .!

Podsumowanie tematu

✨ Uszkodzone sektory na dysku twardym dzielą się na twarde (fizyczne) i miękkie (programowe). Twardych sektorów nie da się usunąć programowo, gdyż są to uszkodzenia fizyczne powierzchni nośnika. Miękkie sektory można wyeliminować poprzez formatowanie niskopoziomowe (pseudoniskopoziomowe), które wymaga specjalistycznych narzędzi dostarczanych przez producentów dysków. Standardowe formatowanie systemowe nie usuwa twardych sektorów. Program HDD Regenerator jest polecany do naprawy sektorów, jednak jego skuteczność bywa dyskutowana. Alternatywnie, program Mhdd (wersja 4.15) umożliwia oznaczanie uszkodzonych sektorów w tablicy G-list dysku za pomocą komendy EraseWaits, co pozwala na ich omijanie przez system. W przypadku dysków z rozproszonymi uszkodzeniami można tworzyć partycje pomijające uszkodzone obszary, czyniąc je niewidocznymi dla systemu. Dla dysków Maxtor i Quantium 3 Giga zaleca się użycie dedykowanych narzędzi niskopoziomowego formatowania, uruchamianych z dyskietki startowej. Usuwanie lub resetowanie G-listy nie jest standardową operacją i wymaga specjalistycznego oprogramowania. W sieci dostępne są programy do usuwania bad sectorów, jednak ich skuteczność zależy od rodzaju uszkodzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA